Hoeveel weken ben jij zwanger?

34 weken zwanger

Vernix en harde buiken

Vanaf week 34 van je zwangerschap wordt het vernix laagje van je baby steeds dunner en kun je last hebben van harde buiken. Ben jij al begonnen met rustiger aan doen?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 34 en 35 weken zwanger bent zit je in je vijfendertigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 34 van je zwangerschap

Antistoffen

Je baby weegt iets meer dan 2 kilo en is ongeveer 46 cm groot. Je baby maakt nu zijn/haar eigen antistoffen aan. Als je van plan bent om vaginaal te bevallen dan gaat je baby langs je vagina en anus, dat draagt bij aan een gezond immuunsysteem voor je kindje, nu en in de toekomst. Als je bevalt met een keizersnede kan je dezelfde voordelen behalen door een washandje langs je vagina en anus te halen en deze over het gezichtje van het kindje te halen.

Vernix/huidsmeer

De vernix laag (vettig beschermlaagje wat op de huid zit) wordt langzaam minder. Als de witte vernix nog zichtbaar is bij de geboorte mag dat lekker blijven zitten. Je kunt dit beter niet af te wassen. De huidsmeer op de huid van je baby is namelijk een wonderzalfje. Het heeft een antibacteriële werking en helpt om de baby in de eerste tijd na de geboorte te beschermen. En het ruikt ook nog eens heerlijk.

Placenta

De placenta werkt nog volop. Daarnaast werkt het spijsverteringsstelsel van je baby al en drinkt je baby tot wel een halve liter per dag.

Het is een fabeltje dat de placenta vanaf nu begint met verouderen. Recente studies laten zien dat de placenta niet ouder wordt naarmate de baby groter wordt in de buik. De doorbloeding van de placenta met het bloed van de moeder gaat door tot en zelfs tot na de uitgerekende datum. De placenta is echt een wonderlijk orgaan en zal zelfs tot na de geboorte jouw kindje beschermen.

Vroeggeboorte

Iedere week is je baby meer ‘klaar’ om buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Dit komt onder andere door het extra lichaamsvet en doordat de longen steeds beter werken. Wordt je baby voor de 37ste week geboren? Dan geldt dit nog als een vroeggeboorte (prematuur). Met de week wordt de kans op problemen bij een vroeggeboorte kleiner. Toch kan je baby beter nog een tijdje blijven zitten. Er moet nog flink gegroeid worden.

Komt je baby rond 34 weken op de wereld? Dan moet je kindje waarschijnlijk kort op de neonatologie afdeling blijven en in de couveuse liggen. De kans dat er in het begin wat gezondheidsproblemen zijn is iets groter dan baby’s die nog wat langer blijven zitten, maar de meeste baby’s die rond 33 weken geboren worden zijn net zo gezond als baby’s die rond de uitgerekende datum geboren zijn.

Leuk feitje: tijdens de lockdowns waren er aanzienlijk minder vroeggeboortes. Waarschijnlijk had dit te maken dat er meer tijd was om zich voor te bereiden en er minder stressfactoren waren. Vrouwen hadden minder afleiding over het algemeen waardoor ze zich beter op de zwangerschap konden afstemmen. Ook waren er minder interventies, omdat vrouwen liever niet in het ziekenhuis wilden zijn. Lees hier over de invloed van stress tijdens de zwangerschap.

Jij in week 34 van je zwangerschap

Kortademigheid

Rond 34 weken zwanger bereikt je baarmoeder het hoogste punt: de ribboog. Hierdoor kunnen je longen aardig in de knel raken en je longcapaciteit met een kwart afnemen. Je zult merken dat je hierdoor sneller kortademig bent. Weer een prachtig teken van de natuur om rustiger aan te gaan doen.

Zwangerschapsverlof

Misschien ben je lekker al met zwangerschapsverlof vanaf 34 weken? Of heb je je jezelf verlof gegeven als je ondernemer bent? Lees hier 8 fijne tips om je zwangerschapsverlof ontspannen in te richten. Doe af en toe een dutje overdag bijvoorbeeld om extra energie te verzamelen en stel prioriteiten door minder belangrijke activiteiten uit je agenda te schrappen.

Maagzuur

Als je last hebt van duizeligheid, lage bloedsuikerspiegel of maagzuur probeer steeds kleine dingen te eten zodat je lichaam wat meer tijd heeft om je voedsel te verteren. En eet gezond. Vermijd suiker. Zorg dat je darmen gezond zijn.

Veel last van maagzuur? Slaap met je hoofd hoger dan je voeten. Bijvoorbeeld door bakstenen onder de poten bij het hoofdeinde van je bed te plaatsen. Eet biologische yoghurt of drink (anijs)melk om de overproductie van maagzuren te verminderen, neem rauwe amandelen mee voor onderweg en kauw daar langzaam op om het te verzachten of eet wat slippery elm poeder met wat honing. 

Ook kamille kan helpen tegen maagzuur tijdens je zwangerschap.

Harde buik

Heb je af en toe last van een harde buik? Harde buiken zijn samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder. Je baarmoeder bereidt zich namelijk voor op de bevalling en oefent door alle spieren van binnen aan te spannen.

Bij een wee trekt de baarmoeder ook samen, maar met een bepaalde regelmaat. Harde buiken heb je eerder onregelmatig op een dag of soms een tijdje wat vaker achter elkaar. Ook kunnen ze optreden als reactie op een plotselinge beweging, zoals bij bukken of als je een drukke dag hebt gehad. Ook de baby kan een harde buik veroorzaken, door bijvoorbeeld ergens tegen aan te trappen of zich om te draaien.

Heb je vaak last van harde buiken? Dat kan een teken zijn dat je rustiger aan mag doen.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 34 weken zwanger

Goede nachtrust

Hopelijk slaap je nog goed. Dromen komen vaak voor net zoals fysiek ongemak of zorgen over je partner als vader/moeder, jezelf, je baby. Wellicht helpt een kamillethee of lavendelspray je om tot rust te komen en beter in slaap te komen. Ook een fijn zwangerschapskussen kan helpen je nachtrust te bevorderen. Je kunt jezelf aanleren om op je linkerzij te slapen. De doorstroming van bloed naar de placenta is dan namelijk beter. Hierdoor krijgt je baby een goede toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Ook werken je nieren het beste als je op je linkerzij ligt.

Lees hier meer slaaptips voor een goede nachtrust tijdens je zwangerschap.

Krampen in je zwangerschap

Tekort aan calcium is meestal de grootste boosdoener van krampen. Samen met een tekort aan zout, magnesium en geen goede doorbloeding. Een combinatie van beweging, kruiden en dieet is vaak nodig om calcium gehaltes hoog te houden en om krampen te voorkomen. Ook een (voeten)bad met epsom zout of magnesiumvlokken kan helpen.

Geboorteplan

Heb je ondertussen al een geboorteplan gemaakt? Bespreek het goed met degenen die bij je bevalling aanwezig zijn. Als je een geboorteplan schrijft voor het ziekenhuis en je hebt afwijkende wensen of een trauma uit je verleden, schrijf dan eerst een korte introductie. Dan kunnen de zorgverleners beter rekening met je houden. Lees in week 31 meer over het geboorteplan schrijven of in dit artikel: Een geboorteplan schrijven.

Bevallingshoudingen

Er zijn verschillende houdingen om te baren; baringshoudingen. Van nature is het gebruikelijk om de zwaartekracht te gebruiken en verticale houdingen aan te nemen zoals hurk houdingen, waarbij de bekken optimaal openen. Een liggende houding heeft deze voordelen niet. Bovendien druk je in de rugligging je grote bloedvaten dicht (vooral bij gecoached persen), wat nadelig is voor de zuurstoftoevoer naar je kindje. Dat je veel vrouwen liggend ziet bevallen tegenwoordig is vooral omdat deze houding voor de geboortewerkers een praktische houding is, vanwege dat ze er makkelijk bij kunnen.  Afwisselen van houdingen is sowieso een goed idee als dat prettig voor je voelt. Hoe meer je beweegt, hoe groter de kans op snellere ontsluiting.

Perineum voorbereiden

Vanaf week 34 kun je perineum olie gebruiken om je perineum voor te bereiden. De olie en massage helpen je voor te bereiden op de geboorte. Je raakt vertrouwd met dat deel van je lichaam en de huid wordt soepel door de werkzame bestanddelen. Gebruik alleen een puur natuur perineumolie.

Hypnobirthing

Hoe bereid jij je optimaal voor op de bevalling? Hypnobirthing is een steeds populairder wordende manier om je goed voor te bereiden. Vrouwen die via de hypnobirthing methode bevallen ervaren de geboorte als positiever en ervaren minder pijn. Je leert namelijk door verschillende technieken om te ontspannen, wat belangrijk is om de juiste hormonen aan te maken, waaronder het gebruik maken van de kracht van visualiseren en positieve gedachten. Lees hier meer over Hypnobirthing.

Waar wil jij bevallen?

Wil je thuis bevallen, bevallen in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of misschien wel handsoff ergens in een yurt of de natuur? Wij schreven fijne tips over wat je nodig hebt voor een ontspannen thuisbevalling en ook ontspannen bevallen in het ziekenhuis. Ook schreef Marly (auteur van het boek Groots~ zwanger, bevallen en moeder zijn) over hoe je bewust kan kiezen waar jij wilt bevallen.

Schrijfopdracht: Week 34

Je zal nu steeds minder dingen aan het doen zijn, of er zijn dingen die je niet meer kan of wil. Misschien werk je nu niet meer en ben je veel thuis. Hoe ziet dat er voor je uit? Wat zijn de dagelijkse bezigheden, wat is belangrijk voor je? Beschrijf alles over je situatie nu en focus je bijvoorbeeld ook op de kleine dagelijkse dingen die belangrijk voor je zijn zoals een kop thee in de ochtend of een korte meditatie in de avond.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


33 weken zwanger 35 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips