Hoeveel weken ben jij zwanger?

9 weken zwanger

Framboosje met handen en voeten en zwangerschapshormonen

In week 9 van je zwangerschap is je baby zo klein als een framboosje en zul jij veranderingen merken aan je lijf door de zwangerschapshormonen.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 9 en 10 weken zwanger bent zit je in je tiende zwangerschapsweek. 

Je baby in week 9 van je zwangerschap

Je baby is nu helemaal compleet! Wat een mijlpaal 🙂. Alles wat er hoort te zitten zit er nu op, zelfs de bobbeltjes die later melktanden worden. En bovenop het hoofdje groeit al een beetje haar.

Veel ontwikkeling

Vanaf nu gaat je baby alleen maar groeien en het duurt nog maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. Er verschijnen vingertjes en teentjes aan zijn handen en voeten, die nog steeds een soort zwemvliezen zijn. Het staartje van je baby is wel bijna verdwenen dus het is geen kikkervisje meer. Het gezicht wordt verfijnder. Zijn oortjes zijn aan het groeien. En je baby ontwikkelt zijn oogleden, maar kan zijn ogen nog niet sluiten. De ontwikkeling van het hartje is zo goed als compleet.

Je baby is nu ongeveer 3,5 cm lang en weegt 2 gram. Kun je je het je voorstellen? Een framboosje. En wat ook leuk is om te weten, is dat er maar liefst ongeveer 7 ml vruchtwater is. 

Mooie producten in deze periode

Jij in week 9 van je zwangerschap

Veel vrouwen ervaren veel vermoeidheid in deze tijd. Niet zo gek als je bedenkt dat jouw lichaam bezig is met de groei van een placenta, je stofwisseling sneller gaat en je hormoonniveaus stijgen.

Emoties

Je kan hierdoor én door de hormonen wat meer wisselende emoties ervaren. Van huilbuien tot intense lachbuien. Ook misselijkheid kan nog de overhand hebben. Verder zijn veel voorkomende zwangerschapsymptomen in deze periode: bloedarmoede, flauwte, een spontane bloedneus en gevoelige borsten. Ayurveda kan bij veel zwangerschapssymptomen ondersteuning geven.

Voedingstoffen

Aan veel zwangerschapskwaaltjes is ook wat te doen. Je voeding speelt een zeer belangrijke rol. Zorg dus ook dat je voldoende ijzer, calcium, omega en magnesium binnen krijgt. Maar ook voldoende vitaminen en vezels uiteraard. Als je supplementen bij slikt, zorg dan voor een goed opneembare (natuurlijke) variant in plaats van een synthetische. Wil je meer begeleiding voor een gezonde start voor jou en je baby tijdens de zwangerschap qua voeding? Neem dan eens contact op met een (orthomoleculair) voedingsdeskundige. Dat is sowieso een goed idee om te weten of je ergens voedingstekorten hebt. We schreven dit blogartikel over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Resoneert de focus op voeding niet heel erg met je? Dan is dat ook okay! Wij mensen hebben verschillende lichamen, zoals; het fysieke lichaam, het emotionele lichaam, het mentale lichaam, onze psyche of onze ziel, ons spirituele lichaam, het sociale lichaam en het seksuele lichaam. Al deze lichamen worden op verschillende manieren gevoed. Wat voedt jou lichamelijk…? Sociaal…? Seksueel…? Voor de één is het bijvoorbeeld belangrijker om emotioneel gevoed te worden en voor de ander is dit mentaal of fysiek. Hoe werkt dit bij jou?

Neemt niet weg dat alle gebieden gevoed moeten worden voor een juiste balans en gezonde levenstijl.

Rust en beweging

Let dus goed op je voeding, maar neem ook voldoende rust en vermijd zoveel mogelijk stressvolle situaties. En probeer ook voldoende beweging te krijgen, door bijvoorbeeld wandelen en zwemmen.

Ga eens langs een natuurgeneeskundige of homeopatisch arts als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Zij kijken over het algemeen holistischer dan je huisarts. Acupunctuur wordt vaak met succes ingezet voor veel zwangerschapskwaaltjes.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 9 weken zwanger

Obstipatie

Je darmen kunnen ook wat langzamer gaan werken. Dit komt door de hormoonwerking en je baarmoeder groeit natuurlijk ook. Last van obstipatie? Let op je houding als je op de wc zit. Het beste is om een krukje onder je voeten te gebruiken zodat de stoelgang een natuurlijke weg kan gaan. Een goede probiotica nemen kan ook je darmen ondersteunen in deze tijd én let op voldoende vezels.

Dit wordt vaak aangeraden omdat een gezonde darmflora extra belangrijk is, omdat je baby straks jouw darmflora mee krijgt. En dat is de basis voor de rest van zijn of haar leven. Als jouw darmflora ongezond is, kan het zo zijn dat je baby in zijn leven ook darmklachten ontwikkelt. Vraag wel altijd eerst advies van je arts of specialist als je probiotica wilt kopen en gebruiken. Lees hier meer natuurlijke tips om obstipatie te voorkomen.

Drink liever geen koffie, maar gebruik een gezonde koffie vervanger zoals Cichorei of Sariva. Cichorei bevordert zelfs de spijsvertering en heeft vele andere gezondheidsvoordelen. Sariva balanceert o.a. de hormonen. Tip! Schaf het Zwangerschapsdagboek van Dandelien aan met veel gezonde & holistische tips.

Je gezondheid staat voorop

Heb je een baan? Jouw werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat jij gedurende je zwangerschap veilig kan werken en dat jouw gezondheid en die van je baby niet geschaad worden. Stel hem of haar dus op de hoogte van je zwangerschap als al jouw werkzaamheden te vermoeiend zijn in deze fase of gevaarlijk voor (de ontwikkeling van) je baby..

Natuurlijke kraamzorg

Het voelt wellicht nog wat vroeg, maar wil je graag natuurlijke kraamzorg ontvangen? Dan is het slim om je alvast te oriënteren en je aan te melden. Er is op de meeste plekken een wachtlijst voor natuurlijk kraamzorg en het zou zonde zijn als er straks niemand beschikbaar is. Bekijk onze lijst met overzicht natuurlijke kraamzorg en overige geboortewerkers.

Schrijven en foto’s

Begin in deze tijd al met foto’s maken van je buik en het opschrijven van je ervaringen. Leuk voor later! Bovendien werkt schrijven helend. Om je hierbij te helpen hebben we onderaan elke week een schrijfopdracht voor je om een bewust en diepgaand dagboek bij te houden.

Het transformatieproces van vrouw naar moeder worden is begonnen. Neem hier de tijd voor.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 9

Wat denk je dat me fijn lijkt aan moeder zijn, en wat minder fijn? Schrijf het op. Eventueel in twee kolommen, zodat je een mooi overzicht krijgt.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


8 weken zwanger 10 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips