Hoeveel weken ben jij zwanger?

16 weken zwanger

Avocado en zwangerschapsgloed

In week 16 van je zwangerschap past je baby in een avocado en ervaar jij hopelijk een fijne zwangerschapsgloed. Hoe gezond is jouw leefstijl momenteel en waar kun je nog extra opletten?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 16 en 17 weken zwanger bent zit je in je zeventiende zwangerschapsweek.

Je baby in week 16 van je zwangerschap

Jouw baby neemt nu het verschil tussen dag en nacht (licht en donker) waar, maar zijn ogen zijn nog wel dicht. Tot nu toe groeiden alle baby’s even snel maar vanaf deze week ontstaan er verschillen. Je baby is nu ongeveer 120/130 gram en zo groot als een avocado. Kun je het je voorstellen?

Oefenen met ledematen

Jouw baby is druk bezig alle ledematen te oefenen. Hij doet allerlei oogoefeningen; van rechtuit kijken tot hartstikke scheel. Je baby kan nu (duim) zuigen, zich verslikken en de hik krijgen. Je baby kan geeuwen, zich uitrekken, de wenkbrauwen optrekken en voorhoofd fronsen. Wat een ontwikkelingen weer!

Jouw baby heeft met 16 weken zwanger nu ook wimpers en wenkbrauwen. En de vingerafdruk van je baby is nu ontwikkeld. Deze is natuurlijk uniek.

Temperatuur regulering

Wist je dat je baby het nooit te warm of te koud kan krijgen? Dit komt deels doordat jij zelf voor de juiste temperatuur zorgt door te transpireren als je het warm hebt en door te rillen als je het koud hebt. Voor de rest houden ook het vruchtwater, de vliezen, de spierwand van je baarmoeder, je vet en je huid, jouw baby warm. Er zal nu ongeveer 200 – 250ml vruchtwater zijn.

Ook bijzonder is dat als jouw kindje een meisje is, haar eierstokken nu zo ongeveer gedifferentieerd zijn met daarin al de onrijpe follikels (eicellen).

Jij in week 16 van je zwangerschap

Jouw borsten zijn vanaf deze week in staat om melk te produceren. Het kan zijn dat je soms een druppel (of meer) lekt. Die eerste druppels uit de tepel, dat heet colostrum. Sommige vrouwen zullen het fijn vinden om alvast (wasbare) zoogkompressen aan te schaffen en te gebruiken.

Houd je vocht vast? Blijf goed drinken en bewegen. Een beetje vocht vasthouden kan juist een goed teken zijn dat je bloedvolume goed toeneemt. Of teveel vocht vasthouden is een teken dat er iets niet in balans is. Ga op onderzoek uit en kom er zelf achter waarom jij teveel vocht vasthoudt.

Zwangerschapsgloed

Het hCG hormoon maakt in deze week plaats voor progesteron. De meeste vrouwen zullen zich dan ook niet meer misselijk voelen. Progesteron maakt jouw lichaam week, wat straks nodig is om je baby te baren.

Misschien ervaar je nu wel een zwangerschapsgloed. Jouw haar en huid gaan glanzen, je hebt een lekkere blos op je wangen en straalt als een blije moeder 🙂 Dit is een teken dat je lekker en gezond in je vel zit.

Je kan ook het tegendeel ervaren door bijvoorbeeld acne, eczeem en andere huidproblemen. Dit is meestal een teken van voedingstekorten, ongezonde voeding of stress. Laat je ondersteunen door een goede (voedings)arts of therapeut. Je lichaam in balans brengen is belangrijk voor jou én je baby!

Neem je al Okinawa Mineralen? Deze bevatten mineralen en spoorelementen zijn van groot belang voor de vorming van het zenuwstelsel van je ongeboren kindje.

Lees hier hoe kamille je kan ondersteunen bij verschillende zwangerschapskwaaltjes zoals blaasontsteking, aambeien en brandend maagzuur.

Goede doorbloeding

Met 16 weken zwanger is de doorbloeding van je lichaam beter. Dat geldt ook voor je geslachtsorganen, wat kan betekenen dat je eerder opgewonden kan raken en meer zin in sex kan hebben dan normaal. Misschien voel je je met je rondere borsten en sexy ronde buik ook wel aantrekkelijk! Nóg een reden waarom je meer zin kunt hebben om te vrijen.

Striae

Striae ~ook wel ‘zwangerschapsstrepen’ genoemd~ zijn kleine scheurtjes in je huid. Doordat jouw borsten en buik tijdens de zwangerschap flink oprekken, kun je hier last van krijgen. Striae herken je aan onderhuids rozige of blauwachtige streepjes in grillige vormen. Na de zwangerschap worden ze meestal parelmoerachtig en daardoor minder opvallend, maar ze gaan niet meer weg.

Striae tegengaan is moeilijk en niet altijd mogelijk. Wel kun je je huid extra verzorgen. Door je buik (en borsten) regelmatig in te vetten met bijvoorbeeld sheabutter of een goede olie tegen striae. Ook helpt je houding (rechte rug) en lichaamsbeweging goed om je huid soepel te houden. Je borsten kun je onder de douche inmasseren met borstzout en een fijne zwangerschaps- of voedingsbeha zonder beugels dragen. Koud nadouchen helpt ook voor een goede bloeddoorstroming!

Beginnende bekkenpijn

Het kan zijn dat je last van je bekken krijgt. Het is raadzaam om dan nu al naar een fysiotherapeut, cesar therapeut, osteopaat of bekken- of oefentherapie te gaan. Lees hier meer over bekkeninstabiliteit te verhelpen en te voorkomen.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips

Blaasontsteking

Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking vanwege de veranderende hormoonhuishouding in hun lichaam. De urineleiders worden tijdens de zwangerschap wijder en de blaaswand slapper. Daarbij drukt later in de zwangerschap jouw baarmoeder meer op je blaas waardoor je meer aandrang voelt om te plassen. Bacteriën maken dus meer kans om een blaasontsteking te veroorzaken. Ook tegen blaasontsteking zijn allerlei natuurlijke manieren om deze te voorkomen en te verhelpen. Begin met heééeel veel extra water drinken (minstens 3 liter). En drink daarnaast ook een liter kamillethee. Dit werkt antiseptisch. Neem daarbij veel extra rust om je lichaam te herstellen! Heb je na 3 tot 5 dagen nog steeds last, ga dan naar een huisarts. Lees hier hoe kamille je kan ondersteunen bij verschillende zwangerschapskwaaltjes zoals blaasontsteking, aambeien en brandend maagzuur.

TIP! Maak een Komijn, Koriander, Venkel thee. Je kunt hem o.a. inzetten bij een blaasontsteking, opgeblazen buik, tijdens de bevalling, in de kraamtijd en hij ondersteunt de borstvoeding. Maak de thee door gelijke delen komijn-, koriander-, en venkelzaadjes toe te voegen aan een kop heet water. Drink in de zwangerschap niet meer dan twee koppen venkelthee per dag. Meer Ayurvedische tips lezen? Lees ze in het Holistische Zwangerschapsdagboek.

Vitamine D

In de vierde maand kun je extra vitamine D innemen; uiteraard een natuurlijke variant vitamine D o.a. omdat deze beter dor je lichaam worden opgenomen. Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je baby.

Contact met je baby

Neem tijd om contact te maken met jouw baby: handen op je buik, kletsen tegen je baby, mediteren met je baby, aan je baby denken. Misschien voel je hem of haar deze week wel voor het eerst bewegen! Heb je al een zwangerschapsmassage gehad? Wellicht een goed moment om te plannen. Jij hebt het verdiend! Ook haptonomische zwangerschapsbegeleiding en deze mooi kaarten (kaartendeck Baby in Buik). Beide dragen bij aan een betere hechting en contact met je baby. Ook jouw partner kan mee doen.

Moedergevoel

Voel jij je al moeder? Ook als het je eerste is? Vrouwen zijn vaak moeder vanaf het moment dat ze zwanger zijn, vaders ook vader… maar meestal voelen zij dit pas als de baby geboren is. Neem tijdens je zwangerschap de tijd om vertrouwen te vinden in jezelf en je lijf. Neem tijd om eventuele eerder traumatische bevallingen te verwerken, als je dat nog niet gedaan hebt, en jouw angsten op te lossen. Maar weet dat je ook met angst goed kan baren. Erkennen dat je angstig bent en weten wat jou helpt om die angst te verminderen of te neutraliseren helpt ook. Negen maanden lang tijd voor jóu. Hoe beter jij jezelf kent, hoe makkelijker je bevalling. Tips: lees het boek Mama’en van Nina Pierson en Groots van Marly Leijsen om je optimaal voor te bereiden op de bevalling en het moederschap.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 16

Voel jij je ook al moeder? Zelfs als het je eerste is? Vrouwen voelen zich vaak moeder vanaf het moment dat ze zwanger zijn, vaders vaak pas als de baby geboren is. Beschrijf hoe het voelt, ook als je dat gevoel helemaal niet hebt. En realiseer je dat je niet doorsnee bent, dus jouw moedergevoel is uniek en klopt. Sta er echt eens bij stil dat jouw kindje nu in je buik groeit. Wat een wonder!

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


15 weken zwanger 17 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips