Hoeveel weken ben jij zwanger?

3 weken zwanger

Innesteling en opgeblazen gevoel

In week 3 van je zwangerschap vindt de innesteling plaats en kan je pas officieel spreken van een zwangerschap. Misschien heb je een opgeblazen gevoel?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 3 en 4 weken zwanger bent zit je in je vierde zwangerschapsweek, maar eigenlijk vindt nu pas de innesteling plaats. 

Je baby in week 3 van je zwangerschap

Deze week vindt de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand plaats. Je kan nu officieel van een zwangerschap spreken. 

Bevruchte eicel

Jouw eicel is nu bevrucht door een zaadcel waardoor ze samen gesmolten zijn. Deze bevruchte eicel heet ‘zygote’ en bevat nu al alle erfelijke eigenschappen van beide ouders. Deze bol cellen die hieruit ontstaat wordt (in week 2) vervolgens door trilhaartjes naar je baarmoeder geduwd. De bevruchte kluwen cellen doen er vijf tot zeven dagen over om hun bestemming te bereiken. 

Eenmaal ingenesteld op de juiste plek in de baarmoederwand gebeurt er even niets, een kleine rustpauze van zo’n 24 uur :-). Daarna gaat de eicel zich delen, delen en nog heel vaak delen. Wat een wonderlijk proces

Celdeling

De celdeling gaat ondertussen vrolijk door tot je baby uit miljarden cellen zal bestaan. Deze cellen (ook wel embryonale knoop genoemd) hebben onderling al taken verdeeld. De ene groep cellen gaat de baby vormen, de andere groep vormt de placenta en uit de laatste groep vormen zich de vliezen waarin het vruchtwater zich bevindt. 

Veilig nestje

Er wordt deze week hard gewerkt om van je baarmoeder een veilig nestje te maken. De opening van je baarmoeder (de baarmoederhals) wordt namelijk door een slijmprop afgesloten en de spieren van de baarmoedermond worden soepeler. Onder het slijmvlies komen bloedvaten naar boven, zodat voedingsstoffen makkelijker bij het vruchtje kunnen komen. 

Mooie producten in deze periode

Jij in week 3 van je zwangerschap

Door het zwangerschapshormoon hCG kun je nu testen of je zwanger bent. je kan ook de effecten van het zwangerschapshormoon gaan voelen, al voelen de meeste vrouwen pas iets na 5 of 6 weken. Ook de test hoeft nog niet positief te zijn nu. Testen is betrouwbaarder vanaf week 5.

Bewust kiezen

Wie bel je als je weet dat je zwanger bent? Je kiest zelf een verloskundige en die kan je al direct benaderen zodra je weet dat je zwanger bent. Hetzelfde geldt voor je kraamzorg. Kijk online rond en maak eventueel verschillende kennismakingsafspraken. Deze match met jouw zorgverlener is een van de allerbelangrijkste dingen tijdens je zwangerschapsreis. Wij maakten een lijst met bewuste geboortewerkers.

Jouw lichaam bereidt zich voor

Ondanks dat je baby nog minuscuul is, kun je wel een opgeblazen gevoel hebben. Voor de buitenwereld nog onzichtbaar, maar je lichaam is zich al aan het voorbereiden. 

Innestelingsbloeding

Sommigen vrouwen kunnen de innesteling voelen en sommigen hebben een lichte bloeding, ofwel een innestelingsbloeding. En sommige vrouwen merken er juist niks van.

Na de innesteling kun je al vroege zwangerschapssymptomen krijgen. Let dan extra goed op je voeding, want veel kwaaltjes zijn door onder andere gezonde voeding te verhelpen.

Gezonde voeding 

Nu de bevruchting en innesteling plaats hebben gevonden, is het raadzaam om extra goed op je voeding te letten al was het moment voor de conceptie ook al een goed moment. Je legt in deze tijd namelijk een basis voor een gezonde leefstijl van je toekomstige kind. Aanraders zijn de boeken hierbij:

yoga tijdens zwangerschap

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 3 weken zwanger

Gezonde voeding

Nu de bevruchting en innesteling plaats hebben gevonden, is het raadzaam om extra goed op je voeding te letten al was het moment voor de conceptie ook al een goed moment. Je legt in deze tijd namelijk een basis voor een gezonde leefstijl van je toekomstige kind. Aanrader is het boek hierbij:

  • InNESTeling, zwanger worden en blijven – Rika Lukac

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 3

Waarom wil je een kindje? Beschrijf alles wat er in je opkomt waarom je voelt dan je een nieuw mensenleven op deze aarde wilt zetten.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


2 weken zwanger 4 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips