Hoeveel weken ben jij zwanger?

17 weken zwanger

Actieve baby en kraampakket uitzoeken

In week 17 van je zwangerschap is je baby erg actief en kan je het mogelijk al voelen. Ook kun je eens na gaan denken over het aanschaffen van een (natuurlijk) kraampakket. 

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 17 en 18 weken zwanger bent zit je in je achttiende zwangerschapsweek. 

Je baby in week 17 van je zwangerschap

Actieve baby

Je baby is heel actief en zijn spieren worden steeds sterker. Hij is zijn spieren flink aan het oefenen waardoor jij mogelijk de eerste bewegingen al kan voelen. Dit kan ook nog een paar weken duren.

Je baby kan nu gezichtsuitdrukkingen maken omdat de gezichtsspieren hersenimpulsen ontvangen. Bijzonder toch!

Geslachtsbepaling

Van week 17 tot 20 groeit de foetus minder snel, maar de lengte van top tot teen neemt toe met ongeveer 5 cm. Jouw, baby is nu zo’n 18 centimeter lang maar nog niet zo zwaar. Je kindje weegt ongeveer 140 gram. Wil je weten of je baby een jongen of meisje is, of laat je het geslacht nog mysterieus? We schreven hier een blogartikel over de voor- en nadelen van een echo.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 17 van je zwangerschap

Vaker plassen en donkere tepels

De baarmoeder groeit snel en de druk op je blaas wordt groter. Dit zorgt ervoor dat je vaker moet plassen. Ook verkleuren en veranderen je tepels. Het tepelhof wordt groter, je tepels ook en beiden worden donkerder van kleur. Zo kan je baby ze nog makkelijker vinden na de geboorte, al gaat hij/zij instinctief af op de geur. Mooi hè!

Over (het belang van) geur schreven we een mooi artikel over het Gouden Uur.

Meer zwangerschapskwaaltjes

Ook kan het zijn dat je vaginale afscheiding verandert en dat je spataderen ontwikkelt. Ook obstipatie (lees hier hoe je obstipatie dat kunt voorkomen) en aambeien kunnen worden voorkomen. Aan de meeste kwaaltjes is wat te doen; veel (gezuiverd) water drinken, gezond eten en voldoende beweging en rust kunnen daarbij helpen en zijn sowieso goed. Ook kamille kan een bijdrage leveren, net als acupuntuur en Ayurveda.

Aambeien? Gebruik Hamameliswater (Witch Hazel), biologische aambeienzalf of kamille!

Bloedend tandvlees tijdens zwangerschap

Het kan zijn dat onder invloed van hormonen je tandvlees tijdens het tanden poetsen wat eerder gaat bloeden. Vroeger dacht men dat dit kwam omdat je baby veel kalk nodig heeft en dit onttrekt aan je gebit. Dit is een fabeltje. Door hormonale veranderingen kan de groei van bacteriën in je mond minder geremd worden, want het tandvlees wordt wat zachter waardoor tandplak makkelijker ontstaat. Zolang je gezond eet en je gebit goed verzorgt hoeft er niks aan de hand te zijn. Als je gaat bloeden kan dit een tekort aan vitamine C zijn of dat je je tanden niet goed schoonhoudt.

Mocht je naar de tandarts gaan? Vertel hem altijd dat je zwanger bent. Hij of zij kan hier dan rekening mee houden, bijvoorbeeld bij gebruik van chemische middeltjes. En als er per se een röntgenfoto gemaakt moet worden, kan de tandarts je buik afschermen. Wist je dat er ook holistische en biologische tandartsen zijn?

Hoeveel gewicht kom je aan tijdens zwangerschap?

Ben je benieuwd naar cijfertjes van het gewicht in je groeiende buik? Wij zochten het voor je op! In negen maanden tijd groei je gemiddeld 12 kilo erbij. Bij een tweeling is dat gemiddeld tussen de 12 tot 18 kilo. Deze kilo’s bestaan onder andere uit:

  • Baby: 3000-3500 gram
  • Baarmoeder: 800-1000 gram
  • Placenta: 500 gram
  • Vruchtwater en vocht: 1500-2000 gram
  • Extra bloed: 1500 gram
  • Borsten: 500 gram
  • Vet: 1500-3000 gram

Harde buiken

Er zijn verschillende ideeën over de harde buik; aangezien sommige vrouwen er vaak last van hebben en sommigen veel minder. Als je een harde buik hebt, spant de baarmoederspier aan. Het lijkt te reageren op bepaalde prikkels, zoals bewegingen, een volle blaas of stress. Oefenweeën zijn een teken dat je gezond bent. Als je voedingsinname goed is en er zijn geen bijzonderheden met je baarmoeder of baarmoedermond dan is dit niet iets om zorgen over te maken; het betekent niet dat je kindje te vroeg geboren gaat worden. Je baarmoeder en buik zal plotseling hard worden en zal zich dan weer ontspannen. Deze oefenweeën zorgen er nog niet voor dat de baarmoedermond open gaat. Deze activiteit in de baarmoeder is eigenlijk belangrijk, omdat dit de baarmoedermond tot een bepaalde hoogte voorbereid op de geboorte. Heb je er veel last van? Dan kan het betekenen dat je wat rustiger aan mag doen.

Harde buiken kun je al vanaf het begin van het tweede trimester hebben, maar meestal komen ze pas voor vanaf de ongeveer 24 weken zwangerschap

Voorbereiding & natuurlijke tips bij 17 weken zwanger

Kraampakket

Je kan al een kraampakket bestellen en als je werkt als zelfstandige bij het UWV een uitkering aanvragen voor tijdens je verlof. De ZEZ-uitkering heet dat. Hier kun je natuurlijke en reguliere kraampakketten vergelijken.

Hier vind je alle natuurlijke kraampakketten op een rij!

Jouw partner

Als je een partner hebt kan het zijn dat hij/zij betrokken is of juist niet. Er zijn zoveel verwachtingen en plaatjes van ‘hoe het zou moeten’, dat je jezelf hierdoor onzeker kan voelen. Het is goed zoals het bij jullie gaat. De ene partner voelt zich bijna net zo zwanger als zijn/haar vrouw, de andere is er pas mee bezig als de baby geboren is. Er is geen goed of fout. Je kan ervoor kiezen om samen een zwangerschapscursus te volgen, zoals hypnobirthing, samen bevallen, zwangerschapshaptonomie of een partner workshop.

Langzaam voorbereiden op bevallen

Het lijkt wellicht nog ver weg maar toch kan je nu al nadenken over de baring van je baby. Wil je graag thuis of in het ziekenhuis bevallen? Misschien een watergeboorte in bad? Je kan je inlezen in het boek GROOTS van Marly van Leijsen, Vrije geboorte en Mijn Reis Naar Binnen van Anna Myrthe Korteweg, Veilig bevallen van Beatrijs Smulders, Mama’en van Nina Pierson, de boeken van Ina May Gaskin of andere boeken die jou aantrekken. Het liefst bevatten ze volop inspirerende geboorteverhalen en zetten ze jou als barende vrouw in hun kracht. Iedere vrouw is gemaakt om te baren. Een ontspannen geboorte begint bij zelfvertrouwen. Lees hier over het belang van zelfvertrouwen, zwaartekracht, spiraling en meer tips voor een ontspannen bevalling.

Positieve geboorteverhalen

Ook kan het helpend zijn om positieve bevallingservaringen te lezen. Of op Youtube films van mooie bevallingen te bekijken. Zo krijg je een beter beeld en minder angst voor het onbekende… Want baren is niet eng. Het is een grootse, magische gebeurtenis. Een reis die je nooit zal vergeten.

Bekijk hier mooie bevallingsverhalen.

Of lees het mooie geboorteverhaal van Milou en bekijk haar serene geboorte via youtube.

Of lees de prachtige halve lotus-bevalling van Sandra.

Of het prachtige bevallingsverhaal van Amy.

Of deze prachtige video van the Michalaks.

Of deze bekrachtigende natuurlijke bevalling na twee keizersnedes.

Of lees het boek Geboortebundel van Nina Pierson verhalen van vrouw tot vrouw.

Kinderwagen of dragen?

Heb jij al nagedacht over of je straks een kinderwagen wilt aanschaffen of je baby juist wilt dragen in een doek of draagzak? Een combinatie kan natuurlijk ook!

Zeker de eerste maanden (ook wel vierde trimester genoemd) is het voor jouw baby heel fijn om regelmatig gedragen te worden, zodat de overgang niet zo groot is en om zich optimaal te ontwikkelen. Het dragen van je baby heeft veel voordelen. Ook nog op latere leeftijd.

Schrijfopdracht: Week 17 Zwangerschap

Heb je vertrouwen in je lijf en vertrouw je erop dat je kan bevallen? als je eerder bevallen bent, hoe kijk je met die kennis tegen deze bevalling aan? Je kan alvast beginnen met wat affirmaties op te schrijven die je kunnen helpen tijdens de verdere zwangerschap én de geboorte. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


16 weken zwanger 18 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips