Hoeveel weken ben jij zwanger?

10 weken zwanger

Groeispurt en stevige nagels

In week 10 van je zwangerschap begint je baby aan een groeispurt en merk jij misschien dat je sterkere nagels krijgt. Zorg je dat je voldoende voedingstoffen binnen krijgt?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 10 en 11 weken zwanger bent zit je in je elfde zwangerschapsweek.

Je baby in week 10 van je zwangerschap

Placenta

De geslachtsorganen van jouw baby worden nu ontwikkeld, maar nog niet zo gedetailleerd dat je al zou kunnen zien of het een jongetje of een meisje is. Het staartje en zwemvliezen zijn nu helemaal verdwenen. Ook is de placenta eind deze week helemaal af. Vanaf nu gaat de voeding van je baby en het verwerken van de afvalstoffen, via de placenta. De placenta en de vruchtwaterzak hebben de volgende functies: bescherming, voeding, zuurstofvoorziening, uitscheiding van afvalstoffen, en de productie van hormonen. Lees hier: De Placenta; een wonderlijk orgaan.

Groeispurt

Jouw baby begint aan een groeispurt van drie weken. Het hoofdje is nu net zo groot als het lijfje en zal in de komende weken doorgroeien. Zijn oogleden zijn klaar en bedekken het hele oog. Ook zitten oogwit, lens, iris en pupil al op de juiste plek. Tot de zevende maand blijven ze dicht zitten, pas daarna gaan ze open. 

Jij in week 10 van je zwangerschap

Voller

Als zwangere kan je merken dat je haar voller wordt, je het warmer hebt en je stevigere nagels krijgt. Als je zwanger bent van de eerste is je buik vaak nog niet zichtbaar. Bij een tweede kindje kan het zijn dat je nu al een buikje begint te zien, want je baarmoeder heeft al meer ruimte.

Gezonde darmen

Jouw darmen gaan iets langzamer werken zodat je baby alle voedingsstoffen goed kan opnemen. Daarom krijgen veel vrouwen last van obstipatie. Bij een gezonde darmwerking zal dit niet gebeuren, dus als je er last van hebt zul je gauw aan de slag moeten gaan om jouw darmen gezond te krijgen. Probiotica en gezonde voeding met vezels zijn een goede stap, maar blijf je last houden dan is het inschakelen van een goede darmfloraspecialist een aanrader.

Ook voldoende beweging en water drinken helpen om de boel op gang te zetten, maar nemen de oorzaak niet weg. Bij zwangerschapsyoga leer je ook diverse oefeningen die constipatie helpen voorkomen. Onder andere ‘de kameel’ en cirkelen met je bekken kan helpen.

Zwangerschapskleding

Jouw baarmoeder groeit snel terwijl je baby nog heel klein is. Je lichaam is zich langzaam aan het voorbereiden. Zorg voor fijne comfortabele positiekleding die niet knelt. Je kan zwangerschapskleding kopen of wellicht lenen? Ook kan je gewone kleding een maat groter bestellen of kiezen voor wijd vallende jurken die je later nog kan dragen. Dat is duurzaam en je komt zo soms ook tot leukere keuzes :). Er zijn ook plekken waar je zwangerschapskleding kan huren.

Toxoplasmose

Gehoord van toxoplasmose? Dit is een bacterie die gevaarlijk kan zijn voor je baby. Vanaf nu wordt aangeraden om de kattenbak daarom niet meer te verschonen en je fruit en groente extra goed te wassen. Toxoplasmose is ook een reden om enkel goed doorbakken vlees, eieren en vis te eten. 

Tweeling

Als jij zwanger bent van een tweeling kan het zomaar zijn dat je nu al flink bent aangekomen door al het extra bloed en vruchtwater en waarschijnlijk zie je dan ook al een buikje.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips

Invloed van edelstenen

Wist je dat bepaalde edelstenen veel door zwangeren wordt gedragen vanwege verschillende eigenschappen die je zwangerschap ondersteunen?

Tijdens de zwangerschap beschermt seleniet bijvoorbeeld tegen erge hormoonschommelingen, oedeemvorming, voorweeën en negatieve emoties. Ook heeft seleniet een sterke zuiverende werking op het vegetatieve zenuwstelsel en op de hersenen; het brengt helderheid van geest en vergroot het bewustzijn.

Maansteen heeft een sterke connectie met de vrouwelijke energie. De steen bevordert de intuïtie, heeft een positieve invloed op de spijsvertering en de voortplantingsorganen en vermindert vochtophoping.

De mosagaat ondersteunt de zwangerschap in het algemeen en helpt tijdens tegen zwaarmoedigheid en misselijkheid. Ook helpt het om vocht via natuurlijke weg af te voeren.

Sex en zwanger

Seks tijdens de zwangerschap kan gewoon. Hierin kan jouw, of je partners behoeften misschien veranderen. Voor de baby is het veilig om seks te hebben en het kan ook heerlijk ontspannen zijn; een orgasme en samen die verbinding te blijven voelen. Doe wat goed voelt en praat hierover, met elkaar en eventueel ook met mensen om je heen. Zodat je jezelf niet alleen voelt. Wees creatief. Alle gevoelens hierover zijn normaal.

Gedurende het eerste trimester hebben zwangeren vaak minder zin in seks, doordat je misschien moet wennen aan de zwangerschap en door de emotionele en fysieke realiteiten, heb je soms meer tijd voor jezelf nodig. En misselijkheid helpt vaak ook niet. Andere zwangeren voelen zich misschien eindelijk verlost over de zorgen van het zwanger kunnen worden, en hebben juist meer behoefte aan seks. Elke vrouw is anders, dus het is helemaal normaal wat je voelt of je nou even geen seks wil, heel veel seks of alleen heel veel wilt knuffelen.

Echo

Een echo kan vast stellen hoe lang je zwanger bent, maar je kan dit ook zelf berekenen door middel van je laatste menstruatie. De vaststelling van de echo is niet 100% betrouwbaar. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een echo.

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Ben jij al klaar om de wereld te vertellen dat je zwanger bent? We raden het aan te doen wanneer jíj er klaar voor bent. Er zijn geen regels voor.

Realiseer je, dat op het moment dat je wereldkundig maakt dat er een kindje op komst is, je zwangerschap en je beleving ervan niet meer privé zijn. Dat heeft z’n voordelen, vreugde delen is altijd leuk. Maar vanaf dat moment gaan mensen zich ook bemoeien met je zwangerschap. En soms heb je geen behoefte aan die informatie of raak je ervan wat in de war. Blijf trouw aan je eigen beleving, want die klopt.

Bewustwording

Verder gunnen we je om nu al bewust te worden van een aantal dingen. Bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om tijd voor jezelf in te plannen. Neem de tijd, geniet van deze wonderlijke tijd. Mediteer, doe zwangerschapsyoga of neem een ander moment voor jezelf dat bij je past. Laat je leiden door je lichaam en je baby. Lummel maar wat aan, laat je perfectionisme los. Neem tijd voor mensen die je dierbaar zijn. Lees wat je voedt, eet wat je voedt, leef wat je voedt. En geniet ervan als je partner jou en je baby aandacht geeft. Wat een liefde.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 10

Deze week staat in het teken van je partner, de papa. Hoe is het voor hem om (opnieuw) vader te worden? Praat je met hem over vaderschap? Waarom denk je dat hij een goede vader wordt? wat hoop je dat je kindje van hem meekrijgt?

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


9 weken zwanger 11 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips