Hoeveel weken ben jij zwanger?

41 weken zwanger

Niet wachten maar genieten

In week 41 van je zwangerschap kun je maar beter genieten van je buik en de rust nemen die nodig is en je voorbereiden in je cocon op de periode die komen gaat.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 41 en 42 weken zwanger bent zit je in je tweeënveertigste zwangerschapsweek.

Je baby in week 41 van je zwangerschap

Ongeveer de helft van de baby’s wordt later geboren dan uitgerekend. Geen zorgen dus! Je uitgerekende datum is slechts een schatting en je kan ervan uitgaan dat jouw baby komt wanneer het en jij er klaar voor zijn.

Later geboren baby’s

Je baby groeit niet veel meer deze week. Je baby die deze week geboren wordt is alerter en zwaarder dan baby’s die eerder geboren worden. Wanneer hij nu geboren wordt, kan de huid wat roder en schilferig zijn doordat de vernix voor het grootste deel weg is. Ook zijn nagels kunnen al langer zijn. Sommige baby’s hebben een blauwe gloed over handen en voeten, opgezwollen ogen, wat rode uitslag of een kegelvormig hoofd. Het is ook niet niks om van negen maanden in de baarmoeder in de ‘wereld’ te komen. Veel van deze uiterlijkheden trekken langzaam weg.

Wat start de geboorte?

Hierover is nog niet veel duidelijkheid, maar bij baby’s en andere zoogdieren is aangetoond dat ze geboren worden als de longen volgroeid zijn. Volgens recent onderzoek activeren twee eiwitten in de longen van de baby genen die leiden tot het op gang brengen van de bevalling, wanneer de baby zich volledig ontwikkelt. Hormonen helpen ook mee. Je baby’s endocriene stelsel, het systeem dat hormonen aanmaakt, maakt zich klaar voor de bevalling. Onderzoekers veronderstellen dat de baby hormonale signalen stuurt naar de placenta om de bevalling te helpen starten. Tijdens de bevalling zijn ook andere hormonen actief, zoals het stresshormoon dat de baby helpt met zijn survival-instinct en bij de transitie en scheiding van de placenta.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 41 van je zwangerschap

Blijf gezond

Als je het kunt, probeer dan elke dag stukjes te wandelen, het liefste in de buitenlucht. Naast dat je nog steeds gezond wilt blijven en je fit wilt zijn voor de bevalling, kan het ook de bevalling helpen op te starten. Je hebt nu genoeg tijd om goed voor jezelf te zorgen. Vraag je partner om je te masseren (een voetmassage is heerlijk!), eet kleine en gezonde porties en geef je gedachte rust door de mediteren of mindfulness te doen. 

Kwaaltjes

Je buik is nu bijna op z’n grootst, grote kans dat je meer last krijgt van bepaalde dingen. Vocht vasthouden, hoofd- of buikpijn van verstopping of diarree, je organen in de verdrukking of voorweeën. Het hoort er allemaal bij. Ook de opgerekte banden kunnen pijnlijk aanvoelen. Een buikband of rebozo kunnen dan verlichting bieden. Dat beetje blijven bewegen, goed rusten en voldoende water drinken helpt. En verder is het ook gewoon accepteren – over niet al te lang zal je baby geboren worden. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij acceptatie. 

Niet wachten maar genieten

Geniet van de momenten die je nog hebt voor de bevalling en probeer niet in een stressvolle ‘wachtstand’ te gaan. Dat helpt ook niet om de bevalling op gang te brengen. Doe rustig de dingen waar je van geniet terwijl je niets hoeft zoals in bad gaan, een film kijken, een boek lezen of de schrijfopdracht van deze week lezen! Kunnen vrienden en familie ook niet wachten? Vraag ze vriendelijk om je met rust te laten als je dat nodig hebt. Je zal het ze zeker laten weten als het zover is.

Uitgerekende datum?

Een uitgerekende datum zorgt ervoor dat je stress kan voelen in de periode na die datum. Stress die helemaal niet nodig is en misschien de geboorte zelfs afremt. De affirmatie ‘mijn baby komt wanneer hij/zij er klaar voor is’ is oh zo belangrijk. Dat is namelijk echt waar! De wil om alles meetbaar en berekenbaar te maken neemt vaak weg dat er niet uit wordt gegaan van de natuurlijke, onbekende verloop van bijna alles in het leven. De mythe van de uitgerekende datum is ontstaan zo’n 300 jaar geleden op basis van een minimaal onderzoek van een Nederlandse arts. En er zijn zoveel factoren die bij kunnen dragen aan een langere zwangerschap zoals de leeftijd en het gewicht van de moeder. Dus pin je er niet op vast en heb vertrouwen. Praat erover met je verloskundige en lees ons artikel Bijna Overtijd en nu?

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 41 weken zwanger

Ademhaling als sleutel voor een ontspannen bevalling

Bewust zijn van de ademhaling en deze inzetten tijdens de bevalling kan veel invloed hebben. Door je mond open te houden en niet je kaken op elkaar te klemmen help je je bekken en vagina te openen. Je kaken staan namelijk in verbinding met je bekkenbodemspieren.  Als je je kaken op elkaar klemt, span je je bekkenbodemspieren aan. Een open mond is een open vagina. Lees meer ademhalingsoefeningen hier.

Een open mond is een open vagina!

De relatie met je partner na de geboorte

De aandacht van jullie leven gaat nu misschien wel geheel op naar de komst van jullie kindje. Na de geboorte zal dit niet veel veranderen en, vooral als dit het eerste kindje is, zullen jullie moeten wennen aan de nieuwe situatie. Hoe kan je samen sterk blijven bij deze tijden van onzekerheid, vermoeidheid en de vele dingen die jullie samen zullen doormaken? Lees ons blog over de relatie met je partner hier. 

Het vierde trimester

Na de geboorte begint ‘het vierde trimester’. Op veel gebieden kan een baby nog niet ‘op eigen benen staan’. Een baby heeft jouw warmte, voeding en veiligheid nodig. Om je baby te helpen zich optimaal te ontwikkelen wil je dus eigenlijk de ‘draagtijd’ met drie maanden verlengen. Dat wordt het vierde trimester genoemd. Lees hier meer over het vierde trimester.

Kamille tijdens de kraamtijd

Kamille is een kleine paardebloemachtige plant en wordt in de natuurlijke kraamzorg vaak gebruikt na de geboorte. Het kan helpen bij naweeën, als je ingescheurd bent en bij stuwing. Voor je baby kan je het gebruiken bij krampjes en luieruitslag. En het heeft een rustgevende werking! Lees hier de helende werking en manieren van toepassen van kamille.

Placenta

Weet je al wat je met de placenta wil doen? Weggooien is zonde, het bevat namelijk heel veel voedingstoffen. Lees hier wat je allemaal kan doen met de placenta.

Schrijfopdracht: Week 41

Jouw baby komt wanneer hij er klaar voor is. En wanneer jij er klaar voor bent! Hier een mooi gedicht over het wachten op de baby ‘Waiting’. Deze week hoef je niet te schrijven, maar het mag wel! Inmiddels heb je er misschien een wekelijkse oefening van gemaakt.

Waiting

Dear Baby, here beneath my heart,

I thought that you might come today;

The timing seemed just right.

But the stars are out

And the moon is high

And sheepishly I wonder why

I try to arrange the plans
Of God.

For now I know

You will not come

Until the One who hold eternity

Rustles your soft cocoon

And whispers in tones that I will not hear,

‘It’s time, precious gift.’

‘Now it’s time.’

Robin Jones Gunn

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


40 weken zwanger 42 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips