Hoeveel weken ben jij zwanger?

28 weken zwanger

Hik en voorwee├źn

In week 28 van je zwangerschap kun je soms de hik van je baby en voorwee├źn ervaren. Verder lees je o.a. over het belang van selfcare en de rechten op je werk in deze periode.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 28 en 29 weken zwanger bent zit je in je negenentwintigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 28 van je zwangerschap

Je baby is nu ongeveer 39 cm en weegt ruim een kilo. Ongeveer een grote bloemkool ;). M├ęt teennageltjes, want die zijn nu ook al zichtbaar.

Karakter

Als je 28 weken zwanger bent begin je steeds meer een eigen persoonlijkheid en karakter te ervaren. Jouw baby heeft al duidelijke gezichtsuitdrukkingen en je kunt misschien patronen in zijn bewegingen ontdekken. Zijn persoonlijkheid laat het ook zien in zijn slaap- en waakritme en in zijn bewegingen. De bewegingen die het nu maakt zul je straks buiten de buik ook gaan herkennen.

Ogen

De ogen van je baby zijn nu regelmatig open. De oogkleur is nog niet zichtbaar. De definitieve oogkleur zul je pas bij de eerste verjaardag van je kind ontdekken. Ook al kan dan de kleur ook nog wat veranderen.

Hik

Voelt het af en toe alsof je baby de hik heeft? Hij is druk aan het voorbereiden op slikken en zogen. De hik staat in verbinding met de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Het heeft te maken met de ontwikkeling van de motorische vaardigheden.

Rondzwemmen

Je baby heeft rond de 28 weken nog wat ruimte om zich van stuitligging naar hoofdligging te bewegen. Je zult deze bewegingen goed kunnen voelen.

Jij in week 28 van je zwangerschap

Derde trimester

Het derde trimester van de zwangerschap loopt vanaf 28 weken tot aan de geboorte, dus duurt ongeveer 14-16 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en is de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap behaald. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken.

Brandend maagzuur

Een zwangerschapskwaal die in het derde trimester voorkomt is brandend maagzuur. Jouw baarmoeder is met 28 weken namelijk vrij groot, waardoor je maag in de knel komt te zitten. Vrouwen die gezond leven en bij wie het darmgestel goed functioneert, zullen hier geen of weinig last van hebben. Kamille kan helpen brandend maagzuur te verzachten.

Om brandend maagzuur te voorkomen kan het helpen om vaak kleine maaltijden te eten gedurende de dag, om langzaam te eten, om niet te drinken tijdens het eten en om appelschillen, ananas of papaya na de maaltijden te eten.

Goede (biologische) yoghurt of (geiten)melk drinken, rauwe amandelen eten en gladde iep schors thee kan helpen als je al last hebt van brandend maagzuur. 

Voorwee├źn

Voorwee├źn kunnen voelen als menstruatiepijn of als een zware kei die in je buik zit. Het is nog niet te vergelijken met de ontsluitingswee├źn tijdens de bevalling, maar je baarmoeder is zich al aan het voorbereiden op de baring.Vanaf ongeveer week 24 kun je voorwee├źn ervaren. Soms duren ze kort, soms houden de samentrekkingen langer aan. Voorwee├źn kunnen uren aanhouden, maar nemen niet in kracht en frequentie toe. Als dit wel gebeurt, neem dan contact op met je verloskundige.

Als je twijfelt of het voorwee├źn zijn, dan is de kans groot dat je bandenpijn hebt. Die voel je vooral bij plotselinge bewegingen als opstaan, niezen of hoesten. Maar ook bij lange wandelingen.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 28 weken zwanger

Voorbereiden geboorte & kraamtijd

Je zwangerschap duurt als het goed is nog wel een aantal weken, maar het is wel fijn om vanaf nu je al te gaan voorbereiden op de geboorte en kraamtijd als je daar nog niet aan bent begonnen. Heb je bijvoorbeeld al een (natuurlijk) kraampakket? En heb je de belangrijkste benodigdheden van de baby-uitzet al in huis? Wij maakten een lijst met een natuurlijke baby-uitzet. Over bewust voorbereiden op de geboorte lees je hier. En over een geboorteplan maken lees je hier.

Geboortekaartje

Heb je al gedacht aan een geboortekaartje? Hier zijn tegenwoordig ook mooie en duurzame mogelijkheden voor. Je kunt alvast nadenken of je zelf een geboortekaartje wilt ontwerpen of het liever door iemand laat doen. Wat wil je allemaal op het kaartje hebben, naast de naam en geboortedatum? Ook kun je alvast een adressenbestand gaan verzamelen en bedenken aan wie je allemaal een kaartje wilt sturen. Zo weet je hoeveel kaartjes je ongeveer nodig hebt en welke adressen nog ontbreken. Jouw wensen voor kraamcadeaus kun je via Wedunia aangeven. Je steunt hierbij het koraal. Bij een Natuurlijke Kraampakket krijg je nu een abonnement cadeau t.w.v. 9,95.

Gezamenlijk gezag regelen

Krijgen jullie een baby en zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd als partners? Dan is de vader niet vanzelfsprekend de wettelijke vader. Hiervoor moet hij eerst het kind erkennen en het gezag regelen. Dit is een mooie week om gezamenlijk gezag aan te vragen. Dit kan digitaal of schriftelijk.

Rechten op je werk

Ben je je bewust van de rechten die je hebt als zwangere op je werk? Bijvoorbeeld dat je 1/8 recht hebt op extra pauze? Lees in dit artikel alles over de rechten op je werk als zwangere.

Selfcare nu extra belangrijk

Vanaf het derde trimester kan de zwangerschap nu wat zwaarder worden door het extra gewicht dat je meedraagt. Tijd om extra lief voor jezelf te zijn. Verwen jezelf bijvoorbeeld wat vaker met een ontspannende massage, een voetenbad of een dagje sauna. Wendy van Holistic Doula is expert in Selfcare. Bij haar kan je inspiratie opdoen en mooie producten vinden. Tip: Lees Gekke woorden ontrafeld tijdens de zwangerschap

Schrijfopdracht: Week 28

Deze week is heel simpel. Schrijf een inspirerende zin op aan jezelf die je op je muur of in je dagboek kunt plakken waar je jezelf mee inspireert en lees het hardop voor als je de behoefte voelt. Hier is een mooie als voorbeeld:

ÔÇťYou’ve gotta dance like there’s nobody watching,

Love like you’ll never be hurt,

Sing like there’s nobody listening,

And live like it’s heaven on earth.ÔÇŁ

ÔÇĽ William W. Purkey

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


27 weken zwanger 29 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips