Hoeveel weken ben jij zwanger?

2 weken zwanger

Ovulatie en gezondheid

In week 2 van je ‘zwangerschap’ ben je eigenlijk nog niet zwanger en vindt de ovulatie en de bevruchting plaats. Dit is dé periode om met je partner te vrijen.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 2 en 3 weken zwanger bent zit je in je derde zwangerschapsweek, maar eigenlijk vindt nu pas de ovulatie en mogelijke bevruchting plaats. 

Je baby in week 2 van je ‘zwangerschap’

In deze week ben je nog niet zwanger maar in de aanloop naar de ovulatie, waarbij de toename van de hormonen oestrogeen en progesteron het slijmvlies van de baarmoederwand dikker maken om het bevruchte eicel te helpen in te nestelen. In de eierstokken rijpen tegelijkertijd eicellen in zakjes vloeistof die ‘follikels’ heten. 

De eicellen van een vrouw worden al gevormd wanneer ze als baby in de buik van haar moeder groeit.

De eicellen van een vrouw worden al gevormd wanneer ze als baby in de buik van haar moeder groeit. Dit betekent dus dat het ‘eitje’ waar jij bent uit ontstaan in jouw oma’s buik heeft gezeten. Hoe bijzonder is dat!?

Ontwikkeling mens

Leuk om te weten misschien is dat de ontwikkeling van een mens in drie fases gaat: 

  • Celgroei (toename in grootte) – hier vindt celdeling plaats en de ontwikkeling van cel producten
  • Morfogenese – dit is het biologisch proces dat er de oorzaak van is dat een organisme zijn vorm ontwikkelt 
  • Celdifferentiatie – dit is de rijping van lichamelijke processen en dat resulteert dan in de ontwikkeling van weefsels en organen die bepaalde functies hebben 

Jij in week 2 van je ‘zwangerschap’

Aandacht voor gezondheid

In de eerste twee weken kun je dus nog geen zwangerschapssymptomen hebben. Wel kan je, als je vermoed dat je zwanger bent of zwanger wilt worden, je deze periode alvast voorbereiden en zo gezond mogelijk leven, zonder alcohol en roken bijvoorbeeld. Maar ook testen of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Foliumzuur/folaat, calcium, omega en magnesium zijn belangrijke voedingsstoffen die je goed op peil wilt hebben als je straks zwanger wordt.

Zorg goed voor jezelf met gezonde voeding, lichaamsbeweging en verlaag je stress levels voor een grotere kans op conceptie en een gezonde zwangerschap. Begin nu al met het bijslikken van een goede multivitamine. Ook (positieve) aandacht voor je buik en baarmoeder is belangrijk. Heb je wat moeite om daarmee in contact te zijn, dan is een zachte, aandachtige massage met bijvoorbeeld kamille olie misschien een idee.

Ook voor de vader is het belangrijk om gezond te leven, want dat heeft invloed op de kwaliteit van zijn zaad.

Lees hier natuurlijke voedingstips om de vruchtbaarheid te verhogen.

Ovulatie

In de dagen rondom je ovulatie kan je vaginale afscheiding veranderen in een dikkere en slijmerige substantie. Door de hormonale verandering kan je seksdrive groter zijn en je borsten meer gevoelig. De tijd dus om in actie te komen als je zwanger wilt worden!
Sperma kan tot vijf dagen in het lichaam van de vrouw blijven leven, en het eitje kan een dag leven. Dat betekent dat de periode dat je vruchtbaar bent vijf dagen voor en 1 dag na je ovulatie is. 

Mooie producten in deze periode

 7,95
 25,95 44,30
 22,95 41,95
 7,50 16,50
 3,29
 33,00 60,00

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 2 weken ‘zwanger’

Foliumzuur

Foliumzuur wordt ook al aangeraden om bij te slikken als je zwanger wilt worden. Neem dan wel de actieve variant, folaat genoemd. Deze vorm wordt namelijk het beste door je lichaam opgenomen en is niet belastend voor je lichaam zoals een synthetische variant dat wel kan zijn. Lees hier het verschil tussen natuurlijke en synthetische foliumzuur. 

Superfoods

Begin nu al met extra gezond eten als je dat niet al deed. Denk aan bijvoorbeeld deze 10 superfoods voor tijdens je zwangerschap. En lees hier over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Gezondheid begint in de darmen

En hoe werken jouw darmen? Gezondheid begint in de darmen dus zorg dat het goed werkt daar. Probiotica kunnen je hierbij bijvoorbeeld bij ondersteunen, want deze hebben een gezonde darmflora nodig. Maar laat je goed adviseren door een deskundige voor je aan een kuur begint.

Zwanger worden

Wij schreven een blogartikel met natuurlijke tips bij zwanger worden. Er is veel wat je kan doen om vruchtbaarder te worden en je kans te vergroten. Denk aan gevarieerd eten, edelstenen, ochtendseks, hormoonbalans en acupunctuur. 

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 2

Als je in week 2 in onze kalender kijkt, weet je nog niet zeker of je zwanger bent, maar je wilt het waarschijnlijk wel worden! Spannend! Pak je schrijfgerei en schrijf deze zin op papier ‘Ik wil zwanger worden omdat…..’. Zet je wekker op een aantal minuten en schrijf verder, zonder filter of oordeel. Haal je pen niet van papier om je gedachtes geen ruimte te geven.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer
1 week zwanger 3 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips