Hoeveel weken ben jij zwanger?

39 weken zwanger

Uitgerekende datum en ongeduld

In week 39 van je zwangerschaps voelt het waarschijnlijk als de ‘laatste’ lootjes. Het is raadzaam om nog extra te genieten en ‘naar binnen te gaan in je cocon’ om je optimaal voor te bereiden.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 39 en 40 weken zwanger bent zit je in je veertigste zwangerschapsweek.

Je baby in week 39 van je zwangerschap

Huid en pigment

De huid van je baby krijgt steeds meer kleur. Waar die eerst doorzichtig is, later roze, komt er nu steeds meer vet bij en dat zorgt ervoor dat de kleur verandert. De hersenen groeien nog volop door. Je baby is helemaal klaar om geboren te worden en het kan elk moment gebeuren. Toch worden de meeste eerste baby’s pas met 41 weken geboren. Omdat pigment zich pas later ontwikkeld kan het dat je baby geboren wordt met blauwe ogen en later pas bruine ogen krijgt. Ook is de huid van een baby vaak licht van kleur.

Uitgerekende datum 

In deze week is de uitgerekende datum. Voor veel vrouwen een magisch moment ook al worden maar één op de twintig baby’s op de uitgerekende dag geboren. Je kan in deze week het beste lekker blijven bewegen (dit bevordert de indaling) en niet gaan zitten wachten. Het kan namelijk ook nog een paar weken duren. En jezelf steeds motiveren om optimistisch en vol vertrouwen te zijn, terwijl het rustig blijft in je buik, kan veel energie kosten.

Één op de twintig baby’s wordt op de uitgerekende dag geboren.

Er zijn vele factoren die meespelen wanneer de bevalling gaat beginnen. De grootte van de placenta speelt bijvoorbeeld een rol. Een grote placenta produceert veel progesteron die weeënactiviteit afremt. Je baby is trouwens degene die bepaalt wanneer de bevalling begint. Je baby scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht en zet de weeën en dus de bevalling in gang.

Mooie producten in deze periode

Aanbieding!
Oorspronkelijke prijs was: € 22,95.Huidige prijs is: € 19,95.
 14,95 28,95

Jij in week 39 van je zwangerschap

Ongeduldig bij 39 weken zwangerschap?

Het kan voor je gevoel allemaal lang duren. En spannend zijn. Zou het al beginnen? Gedachten zoals;

  • Liever niet vandaag, want ik ben moe vandaag.
  • Zijn dit weeën?
  • Hoe zou het zijn?
  • Gaat het zoals ik hoop?

Zijn heel normaal.

Of bij een tweede of derde baby… kan het zelfs zijn dat je al 1-2 uur echt weeën hebt en het toch niet doorzet. Verwarrend en soms frustrerend.

Of wellicht juist fijn, de laatste momenten dat je baby 24/7 bij je is. Alle gevoelens en emoties zijn normaal. Zowel positief als negatief.

Prikkelreductie

Ook familie en vrienden zullen vanaf week 39 wellicht ook steeds vaker vragen hoe het gaat en of de bevalling al begonnen is. Bepaal zelf of je hier zin in hebt. Je telefoon mag best uit. Je partner kan hierbij je ondersteunen en de eventuele berichten opvangen.  Blijf verder ook actief, naast dat je zorgt voor voldoende rust. Lopen en zwemmen kan heel ontspannend werken.

Controle

Het kan zijn dat je nu wekelijks op controle gaat bij je verloskundige/vroedvrouw/gynaecoloog. Dit wisselt per praktijk en ook jouw eigen behoefte en keuze hierin.  Wist je dat eventuele groeiecho’s die je nu krijgt een heel groot foutpercentage hebben? Houd ten alle tijden ook je eigen gevoel in je achterhoofd. En weet dat een vrouw vrijwel altijd de baby qua grootte kan baren die ze draagt.

Hetzelfde geldt voor het geval je vliezen breken. Je kan naar het ziekenhuis gaan voor controle/inleiding maar je kan ook juist thuis blijven om infectie te voorkomen. Thuis kent je lijf alle bacteriën. Je hoeft niet ingeleid te worden. Een richtlijn is dat binnen 24 uur de geboorte op gang komt. Laat dit niet een prestatiedruk voor je worden. Jij hebt altijd een keuze. Overweeg en bespreek zelf rustig de mogelijkheden en risico’s. Belangrijk is dat jij geen koorts krijgt. Lees je goed in en maak vooral je eigen keuze.

Ontsluitingsweeën

Het kan ook zijn dat bij 39 weken de ontsluitingsweeën beginnen. Bij ontsluitingsweeën wordt de baarmoederhals platter en dunner en gaat de baarmoedermond langzaam open. Dat noem je het verstrijken van de baarmoedermond. Deze weeën zijn intense samentrekkingen van je baarmoeder, die snel in kracht toenemen en langzaam afzakken. Ze komen meestal om de twee tot vijf minuten en duren zo’n zestig seconden. Door weeën kun je een drukkend gevoel van onderen krijgen. Komen de weeën regelmatig, bel dan je verloskundige en andere geboorte werkers om ze op de hoogte te brengen.

Als de bevalling begint

Veel vrouwen twijfelen of de bevalling echt is begonnen. Je kunt namelijk ook rugpijn en menstruatiepijn voelen. Veel vrouwen hebben harde buiken omdat je baby meer beweegt. Pas als je regelmatige buikkrampen krijgt en deze langer aanhouden weet je dat de bevalling begonnen is. Tip: ga niet in de bevalstand staan als de weeën begonnen zijn. Ga door met waar je mee bezig was. Dat geeft afleiding en verkort voor je gevoel de duur van de bevalling. Je merkt vanzelf dat je naar binnen keert en volledig gaat focussen op het ritme van je geboortelichaam.

Lees hier over de voor- en nadelen van thuis bevallen en in het ziekenhuis.

De reis omhoog de berg op

Wist je dat je de geboorte kunt zien als een reis naar de top van een berg? De voorbereiding voor zo’n reis is voor iedereen verschillend. De één pakt een laken en haar tandenborstel en vertrekt. En de ander moet eerst nog even dit doen, nog even dat doen, nog even de hond gedag zeggen, en is dan klaar om te vertrekken. Dit vertrek gaat ook gepaard met het langzamer worden van de hersengolven in je brein. Van bèta, naar alpha, naar theta en naar delta. Door het langzamer worden van de hersengolven, verandert jouw bewustzijn. Als je je hieraan kunt overgeven dan kun je in een totaal andere staat van zijn terecht komen en op deze plekken zou je inzichten kunnen ontvangen over de baring zelf of over bijvoorbeeld wat van belang is bij de opvoeding van dit kindje. Hier kun je meer lezen over hoe jouw moederbrein precies werkt tijdens de baring.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 39 weken zwanger

Vluchtkoffer

Heb je al een tas klaar staan voor het geval je (toch) naar het ziekenhuis wilt of gaat? Binnenkort vind je er hier een blog over.

Positieve gedachten en visualisaties

Geloof jij in de kracht van positieve gedachten en positieve visualisaties? Er is heel wat onderzoek naar gedaan en gebleken dat deze een positief effect hebben op hoe we ons voelen. Je kan affirmatiekaarten gebruiken om jezelf te herinneren aan je eigen kracht en de dingen waar jij je veilig bij voelt. Dit draagt bij aan meer gevoel van ontspanning wat de juiste hormonen aanmaakt voor een voorspoedige bevalling.

Geboorteaangifte doen

Als je baby geboren is en je wilt hem of haar aangeven, dan moet de wettelijke vader of degene die je kind erkend heeft, je baby binnen drie werkdagen aangeven. Of iemand die bij de geboorte aanwezig was. Feestdagen en weekenden zijn niet meegerekend. De aangifte kun je doen bij de burgerlijke stand bij van de geboorteplaats. Dit hoeft dus niet je woonplaats te zijn.

Laat je partner de aangifte doen zodat jij nog niet op pad hoeft. Hij dient dan het volgende mee te nemen:

  • Trouwboekje (indien van toepassing) of afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.
  • Het geboortebewijs, afgegeven door de verloskundige of arts die bij de geboorte aanwezig was.
    Indien van toepassing: een akte van naamskeuze, als je je kind de achternaam van de moeder wilt geven.
  • De naam (of namen) van je kind.

Zelfzorg in de kraamtijd

Mogelijk beval je in deze week. Na maanden afwachten en fantaseren over jullie kindje, ligt het straks eindelijk op je borst. Het allermooiste en meest bijzondere wat er is en tegelijkertijd kan het je ook behoorlijk kwetsbaar, emotioneel en onzeker maken. De bevalling heeft je een hele hoop energie gekost en in de eerste weken is het tijd voor herstel. Je mag in deze tijd écht extra goed voor jezelf zorgen en laten zorgen voor een optimaal herstel. Voed jezelf goed op allerlei manieren. Lees hier hoe postpartum voeding en selfcare kunnen bijdragen aan een lichamelijk en emotioneel herstel om je weg als nieuwe moeder gezond te bewandelen.

Schrijfopdracht: Week 39

Gaan er veel gedachten in je hoofd om over hoe het allemaal zal gaan? Schrijf puur alle gedachten op die je hebt. Soms zal je zelfs totaal tegenstrijdige gedachten hebben ‘het zal allemaal heel goed gaan’ vs ‘ik ben totaal niet voorbereid en bang’. Door zo simpel je gedachten op te schrijven kan je zien dat er ruimte ontstaat tussen jou en je gedachten. Dat je gedachten gewoon komen en gaan, zonder dat jij er iets mee doet. En zo kan je dus ook rustig en blij zijn, zelfs als het lijkt dat je heel druk in je hoofd bent, of veel negatieve gedachten hebt.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


38 weken zwanger 40 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips