In dit artikel leggen we uit waarom mediteren goed is voor je welzijn tijdens je zwangerschap en geven je tips om jouw manier van mediteren te vinden en het daadwerkelijk te gaan doen. Auteur van dit blog, Chantal van Zalig Zwanger deelt haar ervaringen en expertise als geboortecoach.

Waarom mediteren zo belangrijk is tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap en de geboorte van je baby is 1 van de mooiste momenten in je leven. Tegelijkertijd wil je het allerbeste voor je baby. Zo let je op je voeding tijdens je zwangerschap, daarom eet je waarschijnlijk gezond en door te sporten beweeg je voldoende tijdens je zwangerschap. Maar ook rust en ontspanning zijn heel belangrijk om gezond zwanger te zijn en daar wordt vaak als laatste aan gedacht. Wellicht probeer je momenten van rust te nemen en sta je vast ook stil bij het moment wanneer je je baby voelt trappelen. Een van de beste manieren om bewust stil te staan bij je zwangerschap en de groeiende baby in je buik doe je door te mediteren. Mediteren zorgt voor kracht, steun, energie en vertrouwen.

Misschien denk je bij het woord ‘meditatie’ aan zweverig. Mediteren hoeft dit helemaal niet te zijn. Je kunt mediteren ook gewoon als ‘even een momentje voor jezelf nemen’ zien. Iets wat iedereen dagelijks nodig heeft. Zeker wanneer je een druk leven leidt en veel verantwoordelijkheden hebt zoals het laten groeien van een klein baby’tje in je buik. En je hoeft niet persé in lotushouding en rechte rug te zitten om te mediteren. Door te mediteren help je jezelf om even stil te staan, te reflecteren, te luisteren naar je lichaam en in verbinding te gaan met wat er is.

Mediteren zorgt voor kracht, steun, energie en vertrouwen.

antistress meditatie zwangerschap

Luister naar je lichaam

De zwangerschap is geen periode waarin je over je grenzen heen moet gaan. Leren luisteren naar je lichaam is daarom belangrijk. Wanneer je mediteert, sta je stil bij je lichaam en geest. Tevens biedt het jou een gevoel van ontspanning en rust. Door in je zwangerschap regelmatig te luisteren naar meditaties, waan je jezelf in een oase van innerlijke rust. Doordat je een diepe ontspanning ervaart zul je tijdens dat moment bewuster stil staan bij je zwangerschap, je maakt een diepere connectie met je baby en je geeft volledige aandacht aan je baby. Hiermee maak je een goede start met de hechting van je kindje. Gun je baby en jezelf deze momenten, jullie zijn het waard!

De voordelen van mediteren

Meditaties geven je een gevoel van ontspanning en rust. Het heeft een positief effect op je lichaam en geest. Je gaat naar een plek waar je even helemaal tot rust kunt komen en jezelf helemaal kunt opladen. Doordat je een diepe ontspanning ervaart zul je bewuster stil staan bij je zwangerschap, je maakt een diepere connectie met je baby en je geeft volledige aandacht aan je baby.

Signalen in je lichaam ga je beter herkennen.

Je leert omgaan met je veranderende lichaam. Signalen in je lichaam ga je beter herkennen. Je komt snel en effectief tot rust en laat delen in je lichaam ontspannen. Tijdens een meditatie wordt even geen aandacht besteed aan kwaaltjes en ongemakken die je tijdens je zwangerschap voelt. Met mediteren kun je gedachten even helemaal loslaten. Tevens helpt je erg goed wanneer je moeite hebt om in slaap te komen. Hoe vaker je gebruik zal gaan maken van meditatie momenten hoe sterker de connectie tussen jou en je baby zal gaan worden. Er zijn ondertussen tal van wetenschappelijke onderzoeken die de positieve effecten van mediteren hebben bevestigd. Je zult versteld staan van het positieve effect van mediteren.

Badmeditatie

In bad gaan is niet alleen heerlijk, het kan je ook goed helpen te ontspannen, vermoeide spieren tot rust te laten komen en je gewrichten even een break te geven van het gewicht van de zwangerschap. Warm water werkt tevens pijnstillend. Mediteren in bad is daarom perfect wanneer je toe bent aan ontspanning, rust en me-time. Tijdens dit moment van rust ga je van top tot teen alle lichaamsdelen na. Je staat bewust stil bij elk lichaamsdeel en je laat dat lichaamsdeel ontspannen. Heb je geen bad? Neem dan een voetenbad.

Let wel op de temperatuur van het water. Het water mag niet te heet zijn. Ga ook niet te lang in bad. Als je te lang in een te heet bad zit, kun je oververhit raken. Je spreekt van oververhitting als je lichaamstemperatuur boven de 39 graden uitkomt. Dit gebeurt al als je ongeveer 10 minuten in een bad van 40 graden zit! Oververhitting kan ervoor zorgen dat je bloeddruk daalt, waardoor je baby minder toegang heeft tot zuurstof en voedingsstoffen. Daarnaast kun je je duizelig en slap voelen en mogelijk zelfs flauwvallen. Belangrijke redenen dus om ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt.

affirmatiekaart zalig zwanger
Card Deck Zalig Zwanger

Prikkel je onderbewustzijn

Visualiseren betekent ‘verbeelden’ of ‘iets voor je zien’. Visualiseren is een krachtige tool waarbij jij jouw onderbewustzijn een signaal geeft. Met een geboortevisualisatie kun jij een voorstelling gaan maken van hoe jij wil dat je bevalling eruit gaat zien. Je kunt luisteren naar een geboorteverhaal.  Je wordt dan meegenomen in een diepe ontspanning waarbij je je eigen beelden, geluiden, geuren, gedachten en gevoelens gaat voorstellen. Maar je kunt ook een eigen verbeelding gaan maken door een geboorte verhaal te schrijven. Hoe wil jij dat je bevalling eruit gaat zien, welke mensen zijn er bij? Hoe wil je bevallen? In welke houding wil je bevallen. Vervolgens neem je een moment van rust en denk je aan alles wat je hebt opgeschreven en maak daar een filmpje van in je hoofd. Door het filmpje regelmatig af te spelen zul je ook ontdekken wat je geboortewensen zijn. Dit kan je helpen bij het maken van je geboorteplan.

Vervolgens is het goed om de oefening regelmatig te herhalen. Zie het als een soort meditatie waarbij je jouw verhaal steeds voor je ziet. De hersenen leren door herhaling. Hoe vaker je de bevalling in je hoofd afspeelt, hoe meer je je lichaam en geest daar naartoe beweegt. Je zult je steeds wat zekerder en fijner voelen richting de bevalling.

Mediteren in de postnatale periode

In de Nederlandse maatschappij wordt er veel van een moeder verwacht. De meeste vrouwen gaan na 3 maanden kraamtijd weer aan het werk, er wordt verwacht het gezin “perfect” draaiende te houden. Dit vergt veel energie, terwijl het juist zo belangrijk is om rustig te wennen aan de hele situatie. Wanneer je moeder bent is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt kun je ook goed voor anderen zorgen. Het is daarom belangrijk dat de moeder zich even terug kan trekken en zichzelf weer kan opladen. Wanneer je mediteert in je postnatale periode helpt dit jou op het gebied van het moederschap. Je kunt ook affirmaties voor jezelf opschrijven en deze tijdens het mediteren herhalen. Je zult voelen dat de affirmaties jou kracht, steun en vertrouwen zullen gaan geven.

Tips om te mediteren

Wanneer je begint met mediteren is het fijn om de volgende tips toe te passen:

  • Maak het eerste meditatie moment niet te lang. Begin met 5 minuutjes. Hoe vaker je gaat mediteren, hoe makkelijker het gaat worden.
  • Neem de tijd, en zorg dat je niet gestoord wordt.
  • Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Trek je fijnste huispak aan en schenk jezelf een lekker kopje thee in.
  • Voor een fijne ontspannen sfeer kun je kaarsjes aansteken en spulletjes neerzetten waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een plantje of boeddha beeldje. Ook kun je een ontspannende essentiële geur olie gebruiken voor een diepe ontspanning.
  • Zorg voor een lekker zitplekje en zorg tijdens de meditatie voor een goede ondergrond. Denk aan een bank of meditatiekussen. Het kan ook fijn zijn om lekker in je bed of op de bank te liggen.
  • Denk aan een dekentje of vestje voor als je het fris krijgt.
  • Wanneer je luistert naar een geleide meditatie, gebruik dan oordopjes om het geluid dieper door te laten dringen.
  • Zet een slaapmasker op.
  • Leg je handen op je buik om de connectie tussen jou en je baby nog sterker te maken.
  • Als laatste: Laat alles los en ontspan!
  • Een meditatie kun je overal en altijd doen en je hoeft er geen ervaring mee te hebben.

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Chantal Wong van Zalig Zwanger. Chantal is geboortecoach. Volg Zalig Zwanger op Facebook of Instagram.

logo zalig zwanger

Ben je benieuwd of een meditatie iets voor jou kan zijn? Beluister een stukje van de geleide meditaties van Zalig Zwanger hier.

Chantal Wong

Chantal van Zalig Zwanger heeft een aantal meditaties gemaakt die bij dragen aan een mooie ontspannen zwangerschapsreis. Bodyscan: Deze badmeditatie laat je lichaam en geest ontspannen en tegelijkertijd maak je een diepe connectie met je baby in je buik. Mama meditatie: Deze meditatie zal je ondersteunen gedurende je zwangerschap. En zal ook na je zwangerschap je houvast zijn in de postnatale periode. Als doel om je te helpen met ontspannen. Contact met de baby: Een ontspannen oefening om de connectie tussen jou en je baby te versterken. Badmeditatie: De unieke badmeditatie is jouw ultieme self-care moment en een echte musthave voor jouw zwangerschap. Geboortevisualisatie: Voorbereiden op de bevalling kan met deze geboorte visualisatie.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.