Hoeveel weken ben jij zwanger?

43 weken zwanger

Geboorte van baby en ouders

In week 43 van je zwangerschap zul je waarschijnlijk in de laatste week van je zwangerschap zijn aangekomen. De geboorte is nu dichtbij en je bent klaar voor de komst van je baby.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 43 en 44 weken zwanger bent zit je in je vierenveertigste zwangerschapsweek.

Je baby in week 43 van je zwangerschap

Het witte vettige laagje van je baby is nu al een tijdje verdwenen. Als je baby in deze week geboren wordt kan zijn huid gerimpeld en schilferig zijn en dat verdwijnt langzaam weer. Je baby zal nu niet veel meer groeien. Zijn haar en nagels zijn waarschijnlijk wel langer en het zou kunnen dat je baby wat meer honger heeft omdat er een mogelijkheid is dat de placenta het wat minder gevoed heeft in de afgelopen weken. Dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 43 van je zwangerschap

Vertrouwen

Vanaf 42 weken (dus week 43) zal je medisch verklaard worden. Dit betekent een hoop gedoe, want vanaf nu zijn er ziekenhuizen die je niet meer willen helpen en zul je soms gevraagd worden een formulier tekenen waarin je op eigen verantwoordelijkheid handelt. Echter, heb jij altijd recht op zorg en zal je zorgverlener vervanging moeten zoeken als hij of zij je niet wilt begeleiden.

Jij beslist zelf of je wilt laten inleiden. Aan inleiden kleven ook nadelen, dus denk er goed over na. Laat je vooral niet afleiden door gedachten ‘de baby had er al moeten zijn’, en ‘wat als er nu iets gebeurt.’ Jij weet heel goed hoe het met jou en je baby gaat. Blijf relaxed en doe de dingen die goed voelen. Je hoeft niets en bepaalt zelf wat het beste voor jou is. Communiceer met je baby! Hij zal inmiddels gewend zijn aan jouw stem en dat zal als vertrouwd aanvoelen. 

Inleiden?

De vrouw is nooit verplicht om zich op welk moment ook in te laten leiden. Realiseer je goed dat aan wel of niet inleiden allebei risico’s kunnen zitten en dat het jouw keus is hoe je dit wilt doen. Zorg dat je je inleest en praat met verschillende deskundigen. 

Bij inleiden wordt er vaak gebruik gemaakt van kunstmatige oxytocine, wat niet op alle fronten vergelijkbaar is met natuurlijke oxytocine. Zo zal bij het kunstmatige niet het geluksgevoel geven dat de pijn beter draagbaar maakt en zijn er niet veel onderzoeken gedaan naar de lange termijn gevolgen. Ook kunnen nadelen van inleiden zijn dat het groeiproces van je baby niet voltooid is en dan hij nog niet de ideale houding voor de bevalling heeft. Vaak is inleiden een interventie die leidt tot meer interventies, zoals pijnbestrijding. Daarnaast is er niet veel bekend over de lichamelijke langetermijngevolgen van synthetische oxytocine. Lees hier over de nadelen van synthetische oxytocine.

Er zijn ook veel vrouwen die in week 43 (overtijd) zich nog niet laten inleiden. De afweging is dat inleiden een tegennatuurlijk proces is en er minimaal extra risico is voor je baby ten opzichte van de nadelen van inleiden zoals hierboven beschreven. Ook niet inleiden is een verantwoorde keuze indien goed gemonitord. Zolang jouw goed gestegen bloedvolume voor een gezonde placenta heeft gezorgd, zullen je baby en de placenta niet lijden voor het begin van de geboorte. Er zijn ook meer natuurlijke manieren van inleiden.

Thuis bevallen bij 43 weken

Het is nog steeds mogelijk thuis te bevallen als je dat wilt, overleg met je verloskundige wat goed voelt. Als jij dat graag wil, dan kan zij ten alle tijden onderzoeken of de baby goed beweegt en de hartslag normaal is. Maar als jouw gevoel zegt dat alles helemaal prima is, dan is dat natuurlijk ook helemaal goed. Het is normaal om te bevallen bij 42 of zelfs bij 43 weken. De extra risico’s zijn minimaal.

Is jouw uitgerekende datum correct?

Ook is het interessant om even na te gaan of jouw uitgerekende datum wel klopt. Veel methodes die worden toegepast om deze datum uit te rekenen nemen bijvoorbeeld niet jouw familie historie mee (hoeveel weken is normaal bij jou in de familie), hoeveel kinderen je al hebt en de lengte van je menstruatie cyclus. Lees meer in het blog: Overtijd en nu?

Prachtige geboorte

We wensen je hoe dan ook een prachtige geboorte toe, vol zelfvertrouwen, in eigen regie en vol kracht. Niet alleen jullie baby wordt geboren, maar ook jullie als ouders.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 43 weken zwanger

Natuurlijk opwekken geboorte

Je baby en jouw lichaam houden precies de juiste timing aan. Ga altijd in gesprek met je baby en luister goed naar je lichaam. Wat heeft je lichaam nodig? Heeft het inderdaad iets nodig van buitenaf of niet?

Natuurlijke middelen die bekend staan om de geboorte op te wekken:

  • vrijen en tepels masseren (alleen als dat nog prettig voelt natuurlijk) laat oxytocine vrijkomen wat de geboorte kan stimuleren, 
  • frambozenblaadjes thee drinken 
  • een flinke hoeveelheid ananas eten (daar zit kinine in dat de bevalling zou opwekken), 
  • acupunctuur of acupressuur
  • homeopathie
  • in je yang (mannelijke energie) komen
  • wandelen
  • Lees nog meer tips op de bevalling op te wekken hier.

Als de baby en je lichaam er nog niet klaar voor zijn, zullen ook al deze middeltjes niet het gewenste effect hebben. Nog wat meer geduld hebben!

Vitamine K & D

Er wordt standaard geadviseerd om vitamine k (&d) te geven aan je baby, maar er zijn ook redenen om het beter niet te doen. Lees in ons blog de overwegingen.

Ayurveda in de kraamtijd

Gun jezelf de tijd om te wennen en helen na de geboorte. Hier hebben zowel jij als je gezin voor altijd profijt van. Vanuit Ayurveda zeggen ze niet voor niks dat de eerste 42 dagen na de geboorte cruciaal zijn voor de komende 42 jaar. Lees hier meer over Ayurveda in de kraamtijd.

De voordelen van rust in de kraamtijd

Je lichaam heeft rust hard nodig om te kunnen herstellen. Door zo veel mogelijk in bed te liggen kan de baarmoeder namelijk sneller terugkeren naar de normale grootte en worden veel postpartum bloedingen vermeden. Daarnaast produceer je als goed uitgeruste moeder ook vollere en betere melk voor je baby. Én, niet geheel onbelangrijk, de hechting met jouw kindje is heel waardevol in deze periode. Niet alleen jij, maar ook je kindje is aan het genezen en bijkomen van de geboorte. Zo veel mogelijk huid op huid contact heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen voor jullie beiden. Lees meer in het artikel Het belang van goede (zelf)zorg tijdens de kraamtijd.

Schrijfopdracht: Week 43

Reflecteer op het schrijven tijdens je zwangerschap. Misschien heb je het slechts een aantal keer gedaan, of misschien werd het een wekelijkse oefening. Zou je die oefening door willen zetten? Een mooie dagelijkse oefening is ‘stream of consciousness’ of de ‘morning pages’. Het idee van beide is dat je in een aantal pagina’s alles schrijft wat er maar uitkomt. Je kan het goed ‘s ochtends doen, bijna als een schrijvende meditatie. Of misschien wil je wel een keer een cursus doen. Ook online zijn er veel (creatieve) schrijfopdrachten te vinden. Veel schrijfplezier! 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer
42 weken zwanger 0 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips