Hoeveel weken ben jij zwanger?

0 weken zwanger

Menstruatie en voorbereiding

In week 0 van je zwangerschap vindt je menstruatie plaats en gaat je lichaam zich voorbereiden op de ovulatie en de eventuele bevruchting en innesteling die ervoor zorgen dat jij zwanger raakt.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 0 en 1 weken zwanger bent zit je in je eerste zwangerschapsweek, maar eigenlijk ben je nog niet zwanger. 

Je baby in week 0 van je zwangerschap

De eicel waar jouw baby uit gaat ontstaan is al gemaakt toen jij zelf in de buik van je moeder zat. Dus in wezen is jouw baby in potentie al aanwezig!

Je bent deze week nog niet zwanger, maar het is toch je eerste zwangerschapsweek, omdat de ‘telling’ van de zwangerschap al aan het eind van deze week begint. In deze week ben je aan het menstrueren.

Van cel naar mens

Misschien vind je het alvast leuk om te weten dat wanneer je zwanger bent, jouw baby zich gaat ontwikkelen van één cel naar een heel mens! De grootste stappen wat betreft de groei en de ontwikkeling die vinden plaats in het eerste trimester. En dit is ook de tijd wanneer de baby het meest gevoelig is voor invloeden van buitenaf. De orgaansystemen van de embryo worden gedurende week vier en week acht ontwikkelt en blootstelling aan drugs, chemicaliën, virussen en radiatie kunnen het meeste schadelijk zijn wanneer het foetale weefsel zich actief ontwikkelt.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 0 van je zwangerschap

Menstruatie

Je bent nu aan het menstrueren. Hoe voel je je? Als je veel klachten hebt, dan kan het een teken zijn dat er iets niet in balans is. Acupunctuur of voeding kunnen je hierbij helpen. Ook een tinctuur hormoonbalans kan je ondersteunen.

Menstruatiecylcus

Tijdens je menstruatie is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren. Rode en oranje groenten en fruit zal je lichaam extra behoefte aan hebben vanwege bloedverlies, omdat deze veel ijzer bevatten over het algemeen. 

Vruchtbaarheid verhogen

Als je zwanger wilt worden kun je je in deze periode (er ervoor) alvast voorbereiden en zo gezond mogelijk leven. Dat glaasje wijn kun je dus beter laten staan en andere gewoonten die een gezonde levensstijl niet bevorderen, zoals roken.

Ook kun je al beginnen met foliumzuur, extra calcium en magnesium. Er zijn veel meer manieren om je vruchtbaarheid te verhogen. Denk aan een fertiliteitsmassage, gezond eten, zwaartekracht en acupunctuur. Lees meer tips om je vruchtbaarheid te verhogen in dit artikel.

Tip! Bekijk deze video over invloed van voeding op de vruchtbaarheid of beluister het interview met orthomuleculair arts Sanne Knijn. Ook haar boek Vitaal van Start is een aanrader.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 0 week zwanger

Initiatie of overgangsritueel

Zwanger worden is net als geboren worden, van kind naar puber gaan, een levenspartner worden, en de dood een initiatie of een overgangsritueel. In Nederland wordt hier over het algemeen niet heel veel aandacht aan gegeven. Juist daarom misschien leuk om er alvast eens over na te denken. Bewust aandacht geven aan een belangrijke nieuwe levensfase. Waar het dan om gaat en hoe je dat wil doen is helemaal aan jou. Door middel van de schrijfopdrachten proberen wij samen met jou aandacht te besteden om hierbij bewuster stil te staan.

Gezondheid

Je gezondheid heeft een belangrijke invloed op je vruchtbaarheid. Ook bij de kwaliteit van het sperma van de man.

Gezondheid zit ‘m niet alleen in voeding. Ook hoe we emotioneel in ons vel zitten, hoeveel druk we op onszelf leggen en de hoeveelheid stress die we ervaren hebben invloed. Het kan soms een hele zoektocht zijn om er achter te komen wat jij kan doen om zwanger te worden als dat steeds niet lukt.

Mineralen en vitaminen

Calcium en magnesium zijn twee mineralen waarvan gezegd wordt dat ze het belangrijkste zijn bij het zwanger worden en het zwanger blijven. Er zijn veel kruiden en voeding die deze mineralen in overvloed bevatten.  

Calcium zit bijvoorbeeld in brandnetel, peterselie, rode klaver, kelp en dulse. Magnesium in paardebloembladeren, de toppen van wortels en waterkers.

Okinawa mineralen bestaat uit calcium en magnesium in de natuurlijke verhouding van het lichaam 2:1, waardoor het zeer goed opneembaar is. Daarbij bevat het ook nog eens 76 essentiële en ionische mineralen en spoorelementen.

Ook foliumzuur wordt als belangrijk gezien voor een gezonde zwangerschap, die je kan vinden in onder andere asperges, brocolli, linzen, spinazie en nog veel meer. Lees hier over natuurlijk foliumzuur en waarom je beter de synthetische variant niet kunt nemen.

Schrijfopdracht: Week 0

Hoe voel jij je tijdens het menstrueren? Wat is er anders dan andere dagen? Als je zwanger wilt worden is dit misschien wel voorlopig je laatste menstruatie. Zal je het missen of juist niet? Waarom wel/niet? Schrijf je gedachten op papier.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer
43 weken zwanger 1 week zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips