We hebben allemaal een ander beeld bij de perfecte bevalling. Voor sommige vrouwen is dat thuis, in bad, omringd door kaarsjes, een ander ziet zichzelf al helemaal zen en vol vertrouwen tijdens een free birth (zonder medische begeleiding) voor zich en weer een ander voelt zich prettiger bij een bevalling in een ziekenhuis. Zoveel vrouwen, zoveel wensen. Kim Jonasse van Geboorte Vanuit Kracht neemt ons in dit artikel mee hoe je ook in het ziekenhuis ontspannen kunt bevallen (gewenst of ongewenst).

Ontspanning is de leidraad

Feit is dat het belangrijkste is, dat je je in een omgeving bevindt waarin jij je ontspannen, kalm en veilig voelt. Wanneer dit namelijk niet het geval is, wanneer je angstig bent of je onveilig voelt, heeft dit een enorme impact op jouw lichaam en de voortgang van de bevalling.
Door je goed en realistisch voor te bereiden kun je veel angsten vooraf wegnemen.
Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding op de bevalling. Angsten staan je namelijk in de weg bij het ontspannen.

Wanneer je ontspannen bent, kunnen je lichaam en de geboortehormonen optimaal hun werk doen. Er wordt dan ook natuurlijke pijnstilling aan gemaakt, endorfine, deze is vele malen sterker dan morfine.
Wanneer je ontspannen bent zorgt je lichaam voor spoedige ontsluiting, zodat je kleintje zo snel geboren kan worden als nodig.

vrouw bereidt zich op geboorte
Schrijf een geboorteplan

Wanneer je angstig bent, ervaart je lichaam stress.
Stress is een signaal dat het niet veilig is om je kleintje geboren te laten worden en je lichaam zal (onbewust) het bevallingsproces afremmen. Hiermee wordt de kans op complicaties en interventies enorm vergroot en dat is nu precies niet de bedoeling. Lees hier meer over het proces van natuurlijk pijnbestrijding.

Bereid je bewust voor

Neem in de aanloop naar jouw bevalling de tijd om goed na te denken over eventuele angsten of overtuigingen die je in de weg kunnen staan tijdens de geboorte van jouw kindje.
Visualiseer jouw droombevalling. Alles wat je aandacht geeft groeit.
Schrijf op hoe jij jouw droombevalling ziet. Hoe zou jij het allerliefst bevallen? Wat vind je spannend? Ben je ergens bang voor?
Zet alles eens op een rijtje en ga op zoek naar informatie om jouw belemmerende gedachtes te herprogrammeren, zodat jij met een positieve mindset de bevalling tegemoet gaat.
Misschien ga je er zelfs wel naar uit kijken in plaats van tegenop zien! Zet het allemaal in een geboorteplan.

Visualiseer jouw droombevalling,

Naast aangaan van jouw angsten is het ook belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jij je het prettigst voelt. In welke omgeving kun jij je het beste overgeven aan het geboorteproces en vertrouwen op jezelf en de kracht en wijsheid van jouw lichaam. Je mindset is bepalend voor het verloop van de bevalling.
Veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisomgeving omdat dit voor hun het veiligst aan voelt.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wanneer jij kiest voor een ziekenhuisbevalling is het belangrijk om te weten dat de meeste bevalsuites grote, lichte kamers zijn met medische apparatuur verspreid door de ruimte.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De neocortex van onze hersenen heeft zo min mogelijk stimulatie nodig tijdens de bevalling om zo jouw natuurlijke instincten te activeren en in een kalme, vredige en ontspannen mindset te blijven. We delen graag wat tips om van ziekenhuiskamers jouw persoonlijke geboorteruimte te maken.

zwangere vrouw bekijkt affirmatiekaarten
Tip: neem bekrachtigende affirmatiekaarten mee

Tip voor een ontspannen bevalling in het ziekenhuis

  • Felle lichten dimmen, eventuele jaloezieën / deuren sluiten en je kunt zelf een nachtlampje of ander zacht licht meenemen.
  • Muziek kan helpen om ongewenste geluiden te overstemmen, want ziekenhuizen kunnen erg lawaaierig zijn. Kijk eens op Spotify voor geboorte playlists, of stel je eigen samen.
  • Vraag of onnodige (medische) apparatuur zoals infuus, monitoren, een klok bedekt of verwijderd kunnen worden.
  • Hang een bordje aan de deur met de vraag om je privacy te respecteren.
  • Ook kun je persoonlijke items mee nemen die een speciale betekenis hebben, kracht geven of je helpen te ontspannen.
  • Hang affirmaties aan de muur of zet ze ergens neer
  • Zorg dat er geuren zijn die jou ontspannen, zoals bepaalde etherische oliën of een geurspray.
  • Neem je geboortealtaar mee met foto’s van geliefden/kinderen, kaartjes, edelstenen…
  • Neem je eigen deken, linnengoed of favoriete kussentje mee
  • Je kunt een oogmasker meenemen voor als de lichten niet kunnen worden gedimd, of iets anders waarvan je denkt dat het je zal helpen.

Omdat iedere vrouw een ander beeld heeft bij haar ideale bevalling, zou elke geboorte ervaring een persoonlijke ervaring moeten zijn, in een rustige, kalmerende, ontspannende omgeving. Ook wanneer dit een ziekenhuisomgeving is. De hierboven genoemde eenvoudige aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken en zo een positieve geboorteomgeving creëren.

bevalling in ziekenhuis
Fotografie Jouwgeboortefotograaf

Verwachtingen creëren en regie houden

Het kan ook zijn dat je liever thuis bevalt, maar toch in het ziekenhuis terecht komt uiteindelijk. Ook dan zijn bovenstaande tips bruikbaar om je voor te bereiden op de bevalling. En onthoudt goed dat het er uiteindelijk niet om gaat dat je helemaal natuurlijk of thuis bevalt. Het is jouw ervaring waar je van leert. Je faalt niet als moeder als je een ziekenhuisbevalling of keizersnede hebt.

Het gaat er wel om dat jij de regie hebt over jouw bevalling en dat je bewuste keuzes maakt. Dat je weet dat je altijd een keuze hebt (zelfs als je medisch wordt verklaard).
Jij bepaalt of er ingegrepen wordt. En misschien nog wel het allerbelangrijkste, het gaat erom dat je gehoord wordt. Dat je een stem hebt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer tevreden terug kijken op hun bevalling als ze zich gehoord voelen.
De geboorte van je baby mag een vreugdevolle gebeurtenis zijn, ongeacht de plek of omstandigheden, zodat jij vol trots en bewondering naar jezelf kunt kijken als je je kindje na al die maanden eindelijk in je armen houdt. Hoe de bevalling ook verlopen is! Wil je jouw bevalling delen? Dan horen we het graag!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kim van Moeder Natuurlijk/Geboorte Vanuit Kracht.

Kim Jonasse

Kim Jonasse is eigenaar van Moeder Natuurlijk en geeft met Geboorte in Kracht zwangerschapsbegeleiding met o.a. hypnobirthing en yoga. In haar live en online programma’s deelt ze “evidence based” informatie en kennis uit de geboortezorg en praktische tools en mijn persoonlijke ervaring.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.