Hoeveel weken ben jij zwanger?

6 weken zwanger

Kloppend hartje en extra slaap

In week 6 van je zwangerschap gaat het hartje van je baby kloppen en zul jij wellicht behoefte hebben aan meer slaap. Ben jij moe en neem je extra rust?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 6 en 7 weken zwanger bent, zit je in je zevende zwangerschapsweek.

Je baby in week 6 van je zwangerschap

In deze week krijgt het gezichtje van je baby al vorm en zijn hartje is al gaan kloppen! De groei van het hoofdje gaat veel sneller dan de groei van de rest van het lichaampje. Dit komt door de snelle groei van de hersenen. 

De basis van je baby is gelegd en heeft nu de vorm van een garnaaltje.

Op zijn lijfje zitten kleine knopjes op de plekken waar straks zijn armen en benen komen. Vanaf nu krijgt je baby ook voedingsstoffen binnen via jouw bloed, waardoor het raadzaam is om nog bewuster te gaan eten.

Jij in week 6 van je zwangerschap

Jij ziet er aan de buitenkant waarschijnlijk nog niet zo zwanger uit, maar je kan je al wel heel erg zwanger voelen. Is het je eerste kindje of ben je in verwachting van een tweede, derde…? In week 6 ben je er wel zeker van dat je zwanger bent, al is het nog heel pril. Wie vertel je je geheimpje of deel je het juist met de hele wereld? Of hou je het nog liever even voor jezelf en je partner?

Neem rust en slaap veel

Sommige vrouwen hebben al (heel) wat zwangerschapssymptomen, zoals vaker moeten plassen, gevoelige borsten, misselijkheid, moeheid, sterkere reukzin. Het kunnen tekenen van je lichaam zijn om te zeggen dat je even rustig aan mag doen en goed voor jezelf mag zorgen. De een heeft er meer last van dan de ander. Zorg dat je goed en voldoende slaapt in deze periode. De basis voor het mensje in je wordt gelegd, daar gaat nou eenmaal veel energie heen!

Moeite met in slaap komen? Drink een kopje kamille thee voor het slapen of gebruik kalmerende geurtjes in je bed, zoals de Rock Your Night Spray.

Check bovendien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en de juiste supplementen neemt. Bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut kan je je laten testen.

Lees hier meer tips voor een goede nachtrust tijdens je zwangerschap.

Misselijkheid

Tegen de misselijkheid kan het helpen om kleine beetjes te blijven eten zodat je maag niet leeg is. Drink gemberthee, eet wat droge crackers tussendoor en een warme kruik kan ook fijn zijn. Als je spijsvertering vertraagt, neem vezels en drink veel. Lees hier meer tips bij misselijkheid.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 6 weken zwanger

Last van je bekken?

Heb je last van je bekken? Ga dan nu al naar een fysiotherapeut/cesartherapeut/bekken- of oefentherapie, want het is beter om het meteen te verhelpen dan ermee rond te blijven lopen. Werk nu ook al aan je conditie en beweeg minstens 30 minuten per dag, zodat je extra fit blijft(of wordt) om je straks optimaal te voelen tijdens de geboorte. 

Echo 6 weken

Je kan in deze week je eerste echo hebben. Echter zijn er wel wat overwegingen die je kan maken om wel of niet een echo te maken. Een echo kan vaststellen hoe lang je zwanger bent, maar je kan dit ook zelf berekenen door middel van je laatste menstruatie. De vaststelling van de echo is niet 100% betrouwbaar.

Kraamzorg & verloskundige regelen

Natuurlijke kraamzorg is momenteel erg populair en op veel plekken kom je op een wachtlijst. Het klinkt misschien gek, maar als je ook natuurlijke kraamzorg wilt ontvangen, dan is het raadzaam om dat nu al te gaan regelen, al zal het nog wat vroeg voelen.

Dit geldt ook voor een holistische of caseloaded verloskundige/vroedvrouw. Die zijn erg gewild en zitten snel vol. Ook omdat ze maar een beperkt aantal zwangeren per maand aannemen.

Bekijk hier ons overzicht met bewuste geboortewerkers.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 6

Wil je altijd al een kindje? is het een recente wens? Waarom wil je dat? Beschrijf alles wat er opkomt bij deze vraag. Misschien heb je wel een herinnering van toen je jong was en met poppen speelde en moeder wilde worden, misschien is het wel een recente wens… Schrijf het op! 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


5 weken zwanger 7 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips