Kamille is multi-inzetbaar, vooral tijdens de kraamtijd. In de natuurlijke kraamzorg wordt er veel gewerkt met kamille. Kamille kent veel eigenschappen. Het is vooral bekend om zijn ontspannende, antibacteriële werking en verzachting bij darmproblemen en infecties. Kamille bevat veel antioxidanten, flavonoïden en vitaminen A, B en C. Daarnaast bevat het metalen en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel. 

Kamille is een kleine paardebloemachtige plant. De botanische naam van kamille is Matricaria Chamomilla en is afgeleid van de Latijnse woorden: mater = moeder en caria = zorg. Een perfect kruid voor in de kraamtijd dus.

Met mate

Alles wat jij naar binnen krijgt tijdens de zwangerschap (via je huid of mond) krijgt jouw kindje ook naar binnen. Daarom is het aan te raden om zo veel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken die mild voor jou en je baby zijn. Kamille is dus uitermate geschikt. Het is helemaal natuurlijk en het kan geen kwaad voor jullie gezondheid. Maar let wel op want overmatig gebruik van kamille kan braken opwekken. Neem daarom liever niet meer dan twee glazen kamille thee per dag.

De helende werking van kamille

Tijdens de zwangerschap:

Brandend maagzuur

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat je last hebt van brandend maagzuur. Kamille thee kan hierbij helpen voor verlichting. Drink twee maal daags een klein kopje kamille thee en voel wat het voor jou doet.

Vaginale infectie

Door jou zwangerschap veranderen de hormonen in je lichaam. Hierdoor ben je gevoeliger voor een vaginale infectie. Kamille werkt ontstekingsremmend. Door een bad te nemen met kamille kunnen de klachten verholpen worden. Daarnaast werkt kamille verzachtend en dit kan erg fijn zijn om het genitale gebied te verlichten.

Aambeien 

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van aambeien. Je kan dan last hebben van jeuk en pijn. Een bad met kamille kan hierbij zorgen voor verlichting en het verzacht de jeuk. Heb je geen zitbad dan zou je de kamille in een kopje kunnen doen, hier kokend water over gieten en daarna de kamille in een washand doen en tegen de aambeien aanhouden.

Blaasontsteking

Kamille heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt voor verlichting en is daarom ook ideaal om te drinken wanneer je een blaasontsteking hebt.

wat heb je nodig voor thuisbevalling

Slapeloosheid

Aan het eind van je zwangerschap gaat het slapen vaak moeilijker. Sommige mensen zeggen dat dit bedoeld is om jou en je lichaam vast te laten wennen aan de gebroken nacht wanneer je een baby hebt. Omdat kamille rustgevend is, is het de ideale drank om te drinken tijdens een slapeloze nacht.

Spanning

Je kunt er vanuit gaan dat, wat jij voelt tijdens jouw zwangerschap, jouw baby ook voelt. Het is daarom erg belangrijk om zo lekker als mogelijk in je vel te zitten. Dit is natuurlijk niet altijd haalbaar, dus als het om wat voor reden dan ook niet lukt, probeer dan toch de tijd en ruimte nemen om te ontspannen. Hierbij kan kamille ook weer zijn bijdrage leveren: het zorgt voor ontspanning maar ook voor het kalmeren van hevige emoties. Maak een kopje kamille thee, sluit je af van de buiten wereld en ga in een houding zitten die voor jou prettig is en probeer zo diep mogelijk naar je buik in en uit te ademen en drink rustig je kopje kamille thee op.

Tijdens de geboorte:

Tijdens de bevalling kan je veel last hebben van spanning, zowel geestelijk als lichamelijk. Om een bevalling soepel te laten verlopen is het erg belangrijk dat je ontspannen bent, anders ga je onbewust met je lichaam tegenwerken en hierdoor kan de bevalling veel pijnlijker en langer duren. Drink tussen de weeën door kamille thee, het kan er voor zorgen dat je kalmer en rustiger bent en hierdoor beter kan ontspannen.

natuurlijke kraamzorg starterset
Starterspakket Natuurlijke Kraamzorg

Tijdens de kraamtijd:

Naweeën

De ene vrouw heeft meer last van naweeën dan de ander. Het blijft hoe dan ook vervelend, je bent al uitgeteld van de bevalling en dan is de pijn nog steeds niet volledig verdwenen. Je kan je buik licht masseren met kamille olie en er vervolgens een warm gemaakte doek of  een verwarmde kersenpitzak op leggen. Ook een kamilleolie kompres kan veel verlichting geven. Of een speciale tinctuur voor naweeën.

Knip / ruptuur 

Door de ontstekingsremmende werking van kamille en de verlichtende werking, kan kamille goed helpen bij de genezing na de bevalling. Maak een pot kamille thee en laat het lauw worden. Spoel hiermee een aantal keer per dag. Het is handig om het te bewaren in een fles en na ieder toiletbezoek hiermee na te spoelen. Je zult merken dat je veel sneller herstelt. Ook Healing Herbs helpen bij het herstel.

wat te doen bij stuwing?
@art_to_remember_by_nw

Stuwing

Veel vrouwen hebben last van stuwing. Stuwing is erg belangrijk om de borstvoeding op gang te brengen. Voor verlichting kan je kamille thee zetten en een washand hierin dopen en deze op je borsten leggen. Dit verzacht en is ook goed ter voorkoming van borstontstekingen en kloofjes.

Baby krampjes

Bij krampjes kun je een kamille-olie kompres maken. We schreven hier eerder een artikel over, hoe je dit kunt toepassen. Ook je baby dragen in een draagdoek kan ondersteunen bij krampjes.

We hopen dat je wat hebt aan deze natuurlijke tips! We horen het graag in een reactie hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Susan Wollaars van Bodyworkz, geeft o.a. baby -en zwangerschapsmassage & zwangerschapscursussen in Zeist.

Een kraampakket kopen met alle benodigdheden voor tijdens geboorte & kraamtijd, waaronder kamille-kruiden? Bestel’m hier!

duurzaam bio kraampakket kraamcadeau

Al gehoord van Spiraling?

Deze en meer natuurlijke tips voor een ontspannen geboorte delen we graag met je.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips