Hoeveel weken ben jij zwanger?

11 weken zwanger

Foetus en zwangerschapsboeken

In week 11 van je zwangerschap heet je baby nu een foetus in plaats van embryo. Hoe voel jij je? Lees je al fijne zwangerschapsboeken om je te laten inspireren?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 11 en 12 weken zwanger bent zit je in je twaalfde zwangerschapsweek. 

Je baby in week 11 van je zwangerschap

Van Embryo naar Foetus

Bij 11 weken zwanger kun je je embryo een foetus noemen en komt het in de foetale fase terecht; deze duurt tot aan de geboorte. De organen en lichaamsdelen gaan verder met ontwikkelen en het hartje van de foetus heeft nu vier kamers en de hartkleppen worden gevormd. Het hartje kun je vanaf nu horen kloppen. Als hij verstopt is in een hoekje van de baarmoeder lukt dit nog niet altijd. 

Mooie zwangerschapsproducten in deze periode

 25,95 44,30
 35,00 60,00
 25,99
 34,99

Jij in week 11 van je zwangerschap

Dromen

Dromen is één van de manieren om emoties te verwerken voor mensen. Een intense droomwereld bij zwangeren, daar hoor je vaak over. Zorgen over dat je je bijvoorbeeld niet goed voorbereid voelt, dat wordt vaak bewust of onbewust verwerkt in je dromen. De dromen in het eerste trimester gaan vaak over onbekenden, verwondingen aan jezelf en je relatie met je eigen moeder.

Hoog hCG hormoon

In de afgelopen weken zul je mogelijk het meest last hebben gehad van zwangerschapskwaaltjes omdat het hCG hormoon op zijn hoogst is. Vanaf week 12 á 14 (na het eerste trimester) zijn de meeste vrouwen niet meer misselijk en voelen ze zich weer energieker. Ook je eetlust komt dan weer terug. Vanaf week 12 breken over het algemeen de fijnste weken van de zwangerschap aan. Is dit niet zo? Laat je dan begeleiden door een holistisch arts, die met je mee kan kijken naar waar de onbalans vandaan komt. Acupunctuur kan je bijvoorbeeld ondersteunen hierbij.

Meer energie

Blijf op je voeding letten. Je hoeft niet voor twee te eten, maar je zult wel merken dat je meer eet dan normaal. En dat is begrijpelijk; jouw lichaam heeft extra energie nodig voor de bouw van je baby in je.

Combinatietest en NIPT-test

In deze week zal je gevraagd worden of je je wilt laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op een kind met Downsyndroom en andere syndromen. Dit kun je doen met de combinatietest; een bloedonderzoek en nekplooimeting. Ook kun je kiezen voor een NIPT-test of helemaal geen test.

Weet dat elke test een uitslag heeft en daar zul je wat mee moeten doen. Ook kan het stress geven en dat doet wat met jou, je zwangerschap en de baby. Wat zijn jouw overwegingen?

Obstipatie

Last van obstipatie? We schreven een blog met tips om dit te voorkomen en te genezen.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 11 weken zwanger

Een doula

Zou jij een doula willen? Een doula is een persoon die jou ondersteunt tijdens jouw zwangerschap en de geboorte. Ze zijn niet medisch onderlegd maar zijn er echt voor jou en jouw partner. Een Doula is niet goedkoop, maar het is een investering in jezelf en je geboorte ervaring. Ze helpt je om centraal te blijven staan tijdens je baring en je partner om er optimaal voor je te zijn. Het heeft vele voordelen zoals: positiever terugkijken op je bevalling, minder medische ingrepen en meer vertrouwen. Lees hier meer over de voordelen van een doula.

Kraamzorg

En, heb je al kraamzorg geregeld? Voor natuurlijke kraamzorg of zelfstandig werkende kraamverzorgenden -zodat je elke dag eenzelfde persoon in huis hebt- is er vaak een wachtlijst. Dus als jouw voorkeur daar naar uitgaat, is het aan te raden dit nu al te regelen. Bekijk hier bewuste geboortewerkers per regio.

Vitamines en mineralen

Het wordt over het algemeen aangeraden om tot week 10 foliumzuur extra bij te slikken, maar ook daarna kun je prima blijven slikken als jouw lichaam daar behoefte aan heeft. Neem wel een natuurlijke variant omdat deze veel beter door het lichaam wordt opgenomen met een actief folaat. 

Verder kun je letten of je voldoende vitamine D, calcium, magnesium en ijzer binnenkrijgt. Twijfel je? Laat je doormeten door een goede (bioresonantie) therapeut of voedingsdeskundige om te kijken waar jouw tekorten precies liggen.

Natuurlijke zwangerschapsboeken

Alvast fijne boeken lezen tijdens de zwangerschap om je voor te bereiden op de bevalling? Hieronder geven we de mooiste boekentips gericht op natuurlijk bevallen:

Positieve gedachten

Ken jij de kracht van positieve gedachten en visualisaties? Lees er hierover en begin nu al te oefenen met dagelijks een moment bewust stil staan bij jouw gedachten en wat voor invloed deze op je hebben. Mooie affirmatiekaarten voor tijdens de zwangerschap aanschaffen of maken kan je helpen deze positiever en vitaler door te komen.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 11

Wat was je moeder voor een moeder? Wat wil je van haar meenemen in je eigen moederschap, en wat zijn dingen die je liever niet zou doen? Je kunt met je moeder praten over haar ervaring en dit kan erg verrijkend zijn voor allebei. Je relatie met je moeder kan potentieel veranderen omdat je zelf moeder wordt. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


10 weken zwanger 12 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips