Hoeveel weken ben jij zwanger?

8 weken zwanger

Groot hoofd en rare trek

In week 8 van je zwangerschap heeft de embryo in verhouding een groot hoofd en zul jij misschien rare trek ervaren. Merk je verder wat de zwangerschapshormonen doen met je lijf?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 8 en 9 weken zwanger bent, zit je in je negende zwangerschapsweek.

Je baby in week 8 van je zwangerschap

Bij 8 weken zwangerschap begint het embryo voor het eerst te bewegen. Dit zul je nu nog niet voelen, daar is ie te klein voor.  Zijn spieren zijn nu zo ver ontwikkeld, dat met kleine schokjes zijn armpjes en beentjes in beweging komen en kan wriemelen met zijn handen.

Hersencellen

Het hoofdje van je embryo groeit in een snel tempo en is gigantisch groot ten opzichte van de rest van zijn lichaam; bijna de helft van de totale lengte. Iedere minuut worden er namelijk wel 100 hersencellen geproduceerd.

Het hartje

De hartslag van de baby kan vanaf deze week opgespoord worden. Wees je er wel bewust van dat dit alleen gehoord kan worden door middel van het gebruik van een doppler. En een doppler zorgt voor sterkere trillingsgolven dan een echo. Lees hier alles over de voor- en nadelen van een echo tijdens de zwangerschap.

Jij in week 8 van je zwangerschap

Vanaf ongeveer de 8e week zwangerschap gaat jouw bloed volume toenemen, om de nu nog erg kleine placenta te ondersteunen. Wist je dat je uiteindelijk 50% meer bloed in je lichaam gaat dragen? Stemmingswisselingen ervaren is normaal en je kunt je ook onrustig voelen over de zwangerschap, of je nu graag zwanger bent of niet. Vermoeidheid is ook een veel voorkomende klacht in de eerste maanden. Soms is het enige wat je kunt doen; alles uit je handen laten vallen en gaan slapen of rust nemen. Ook kunnen de symptomen ervoor zorgen dat je je een beetje ziek voelt en dat het voelt alsof je je in een emotionele achtbaan bevindt. 

Eerste afspraak verloskundige

Tijdens de eerste afspraak maak je kennis met elkaar, zal jouw uitgerekende datum nog eens vastgelegd worden en wordt je bloeddruk gemeten. Ook kan er bloed worden afgenomen voor onderzoek naar verschillende risico’s en het vaststellen van je bloedgroep.

Rare trek

Heb jij al rare trek? Heel normaal! Je begint misschien al wel een buikje te voelen en te zien, want je baarmoeder is al aardig aan het groeien, ondanks dat je baby nog zo klein is als een bosbesje. Ook kunnen je darmen wat opgeblazen zijn door alle hormonen. Tijd om wat ruimere broeken te gaan dragen? Lees hier 10 superfoods voor tijdens je zwangerschap.

Vroege echo

De beste termijn voor de vroege echo is 8 weken, omdat je dan al aardig wat kan meten. Je kan ervoor kiezen om deze te doen, maar is niet verplicht. Er kunnen ook nadelen zitten aan een echo, het is daarom goed om je te verdiepen in de voor en nadelen. Je kan jezelf afvragen waarom je een echo wilt. Als je niets met de resultaten gaat doen kan je de echo bijvoorbeeld niet doen. Geen echo’s laten maken helpt om meer naar binnen te keren en minder afhankelijk te zijn van een schermpje. Maar misschien vind je het juist  fijn om een ander te laten meekijken en mede te laten bepalen hoe je zwangerschap verloopt via een echo. Lees hier de voor- en nadelen van een echo laten maken.

NIPT test

En ga jij de NIPT test doen of niet? Ook hier zijn voor en tegens voor. Lees je in en laat je goed voorlichten. Wij vinden het vooral belangrijk dat je weet dat je in alles een keuze hebt. Soms lijkt iets verplicht of normaal, maar dat is het niet. Volg je gevoel. En wat wil je met de uitkomst? Het is goed je te realiseren dat een test altijd informatie geeft.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 8 weken zwanger

Kies jouw verloskundige bewust

Deze week heb je waarschijnlijk de eerste afspraak met je verloskundige. Heb je bewust voor jouw verloskundige gekozen? Er zijn ook holistische verloskundigen, die kijken vanuit een breder perspectief naar jou als zwangere vrouw. Het is belangrijk om een verloskundige te kiezen die bij jou past om samen deze reis van 9 maanden aan te gaan. Wij maakten een lijst met bewuste geboortewerkers per regio. Ook goed om te weten dat je altijd mag en kán switchen, als er toch geen goede klik is met jouw verloskundige. Een goede check of jullie een match zijn is jezelf af te vragen of je je op je gemak voelt. Of jullie kijk op zwangerschap overeenkomt. Of je alles durft te bespreken en ze ook mee kan gaan in jouw visie. Er zijn net zoveel verschillende visies op zwangerschap als verschillende kledingmerken/restaurants. Er is altijd een match voor jou!! Ook nu je doula & kraamverzorgster kiezen is geen overbodige luxe. Veel populaire doula’s en natuurlijk/caseload kraamverzorgers zitten al snel vrij vol.

Misselijk

Neem rust, drink gemberthee, drink genoeg water en zorg voor een goede houding. Wat een goede houding is? Rechtop zitten en lopen, zodat je ruimte hebt voor zuurstof en al je organen ook de ruimte krijgen. Die baby neemt zijn/haar ruimte toch wel in, dat mag je jezelf ook gunnen. Ook kan het helpen regelmatig jezelf even uit te rekken. Tenslotte; ook frisse lucht kan helpen. Meer tips tegen misselijkheid? Lees ze hier.

Vitamines en mineralen

Het wordt over het algemeen aangeraden om tot week 10 foliumzuur extra bij te slikken, maar ook daarna kun je prima foliumzuur blijven slikken als jouw lichaam daar behoefte aan heeft. Neem wel een natuurlijke variant omdat deze veel beter door het lichaam wordt opgenomen met een actief folaat. Een goede multivitamine voor zwangeren bevat deze meestal ook. Liefst combineren met omega3. Verder kun je letten of je voldoende vitamine d, calcium, magnesium en ijzer binnenkrijgt. Twijfel je? Laat je doormeten door een goede therapeut of voedingsdeskundige.

Inlezen tijdens de zwangerschap

Alvast fijne boeken lezen tijdens de zwangerschap? Dit zijn een aantal van onze tips voor in de vroege zwangerschap:

  • Mijn Reis Naar Binnen – Anna Myrte Korteweg en Jilke Pet
  • Genieten van je bevalling – Elisabeth Davis
  • Real food for pregnancy – Lily Nichols
  • De Poepdokter junior – Nienke Gottenbos
  • Groots; zwanger zijn, bevallen en kramen – Marly van Leijsen
  • Ideale Geboorte – Ray Sonda
  • Mama’en – Nina Pierson
  • Op Zoek naar het verloren geluk – Jean Liedloff
  • The Mama Natural Week-by-week guide to pregnancy and childbirth – Genevieve Howland

Nieuws

Wanneer ga je het grote nieuws delen? Dat is natuurlijk helemaal aan jou! Er wordt over het algemeen aangehouden om tot 12 weken te wachten, omdat het risico dat er iets misgaat een stuk groter is dan na die tijd. Doe wat voor jou goed voelt. Het kan ook fijn zijn om het juist wel eerder te delen, zodat je ook als het mis gaat, steun kan vragen aan je omgeving.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 8

De bevalling. Kijk je ernaar uit? Heb je zorgen? Hoe zie je de bevalling voor je en wat zou de ideale bevalling zijn? Beschrijf het zowel vanuit praktische punten (waar, met wie?) als meer energetisch (de sfeer). 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


7 weken zwanger 9 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips