Hoeveel weken ben jij zwanger?

4 weken zwanger

Speldenknopje en overtijd

In week 4 van je zwangerschap is de embryo nog zo klein als een speldenknopje, blijft je menstruatie uit en heeft de innesteling plaats gevonden.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 4 en 5 weken zwanger bent zit je in je vijfde zwangerschapsweek, maar eigenlijk vindt nu pas de innesteling plaats. 

Je baby in week 4 van je zwangerschap

Innesteling

Bij 4 weken zwangerschap heeft het embryo zich genesteld in de baarmoeder en is zo groot als een speldenknopje. De komende weken zijn heel belangrijk voor de rest van zijn leven en hij ontwikkelt zich ongelofelijk snel.

Drie lagen embryo

Heel bijzonder, het embryo bestaat nu namelijk uit drie lagen die zich nu ontwikkelen tot verschillende lichaamsonderdelen van je baby. De binnenste laag groeit uit tot onder andere de lever en longen. De middelste laag vormt alle spierlagen en het bindweefsel, zoals het endotheel van het hart, de bloedcellen, de gewrichtsholtes, de nieren en de voortplantingskanalen. En uit de buitenste laag ontstaat al het zenuwweefsel, zoals de opperhuid van huid, haar follikels en nagels en de lens van het oog.

Trofoblastcellen

Als de innesteling plaatsvindt en de eerste groei begint, dan sturen de cellen die de placenta worden, nu al signalen naar het lichaam van de moeder in de vorm van hormonen. De trofoblastcellen, de cellen die straks de placenta gaan vormen, produceren het zwangerschapshormoon hCG. hCG zorgt ervoor dat je het embryo accepteert en in jouw eigen weefsel ruimte geeft aan het embryo. Dit hormoon zorgt er ook voor dat je lichaam weet dat het geen nieuwe eicellen hoeft aan te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven om een miskraam te voorkomen.

Mooie producten in deze periode

 10,95
 20,00 32,00
 25,95 44,30
 21,95 40,90

Jij in week 4 van je zwangerschap

Bij een normale menstruatiecyclus zou je deze week gaan menstrueren. Nu je 4 weken zwanger bent, ben je deze week voor het eerst overtijd. Door het zwangerschapshormoon HCG kun je nu testen of je zwanger bent en je kunt de eerste zwangerschapssymptomen ook gaan voelen, al voelen de meeste vrouwen pas meer na 5 of 6 weken. Ook de test hoeft nog niet positief te zijn nu.

Overtijd

Je krijgt de eerste twee weken zwangerschap eigenlijk ‘cadeau’. Omdat de bevruchting halverwege je cyclus plaatsvindt, maar er vanaf de eerste dag van jouw laatste menstruatie geteld wordt.

Wist je trouwens dat we in Nederland uitgaan van 40 weken zwangerschap, maar bijvoorbeeld in Frankrijk ze rekenen met 42 weken?

Opgeblazen gevoel

Ondanks dat je baby nog minuscuul is, kun je wel een opgeblazen gevoel hebben. Voor de buitenwereld nog onzichtbaar, maar je lichaam is zich al aan het voorbereiden. De meest drastische verandering die je gaat ervaren is het stoppen van je menstruatiecyclus en deze gebeurtenis kan enthousiasme, intens geluk, angst en tegenstrijdige gevoelens met zich meebrengen. Misselijkheid, vaker plassen, verandering in je borsten en trek in bepaalde voeding kunnen volgen in de aankomende weken.

Vaak zijn zwangerschapskwaaltjes een teken van een disbalans. Met voeding kun je veel zwangerschapskwaaltjes oplossen. Tip! Bekijk deze video over invloed van voeding op de vruchtbaarheid of beluister het interview met orthomuleculair arts Sanne Knijn.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 4 weken zwanger

Duurzame zwangerschapstest

Wil je graag weten of je zwanger bent, test dan pas vanaf 5 weken met  zwangerschapstest, omdat de test dan betrouwbaarder is. Gebruik het liefst een duurzame, afbreekbare zwangerschapstest. Zoveel fijner voor de aarde.

Zwangerschapsyoga

Vanaf week 4 kun je met zwangerschapsyoga beginnen. Zwangerschapsyoga is een zachte manier om je te ondersteunen tijdens de zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling. Het is fijn om zo vroeg te starten zodat je de tips om je zwangere lijf gezond te houden meteen kan gaan toepassen in je lichaam. De bevalling, lijkt nog ver weg, maar hoe meer je lijf alle oefeningen heeft gedaan tijdens je zwangerschap hoe beter je ze kan inzetten als de baring begint.

Zwangerschapsyoga biedt diverse ademtechnieken, losmaak- en ontspanningsoefeningen. De technieken kunnen je helpen tijdens bijvoorbeeld het opvangen van weeën en het ontspannen tussen de weeën door.

Vaak wordt er ook aandacht besteed aan een optimale houding en leer je praktische informatie over de werking van hormonen.

Naast deze lichamelijke oefeningen richt zwangerschapsyoga zich ook op de mentale gesteldheid. Hierbij ligt de focus vooral op bewustwording en ontspanning. Door je bewust te worden van je lichaam, adem, gedachten en gemoed, leer je om op een ontspannen manier te zijn met wat er is. Zo ben je niet alleen goed voorbereid op de bevalling, maar voel je ook al tijdens je zwangerschap wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.

In het zwangerschapsprogramma van Avontuurvanveertigweken bijvoorbeeld word je 40 weken langs begeleid met fijne zwangerschapsyoga, ademhalingsoefeningen en ontvang je waardevolle informatie. Ook kan mediteren een constructieve manier om te werken aan je mentale en fysieke gezondheid zijn.

Natuurlijke kraamzorg

Heb je al nagedacht over kraamzorg? Vooral voor caseload (een-op-een-zorg) en natuurlijke kraamzorg is vaak een wachtlijst dus wacht er niet te lang mee om iemand te boeken. Kijk op onze lijst met geboortewerkers, waar we alle bewuste geboortewerkers hebben verzameld per regio. Mis je iemand? We horen het graag!

Een miskraam koesteren

Het kan ook zijn dat je rond de 4 weken zwanger een miskraam constateert. Een miskraam is een ondergeschoven kindje, terwijl 1 op de tien vrouwen wel eens mee te maken krijgt. Hoe zorg je goed voor jezelf als je van ‘in verwachting’ naar ‘uit verwachting’ gaat? Doula-Lin schreef een prachtig blog over Het koesteren van een miskraam en tips om hiermee om te gaan.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 4

Het duurt nog even, maar het kan mooi zijn om nu al je mentaal voor te bereiden op de bevalling. Dus niet zozeer in praktische zin, maar beschrijf wat jij denkt dat fijn zou vinden. Om yoga te doen en te mediteren? Om muziek te luisteren of te schilderen? Waar kun je goed van ontspannen? In het (zwem) bad of door een massage? Hoe kan je met de tijd die je hebt je geest en lichaam rustig, flexibel en vol vreugde krijgen voor je de bevalling in gaat? Hier kan je nu al mee gaan oefenen.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


3 weken zwanger 5 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips