Hoeveel weken ben jij zwanger?

38 weken zwanger

Startklaar en yonikruiden

In week 38 van je zwangerschap is je baby voldragen en kun je, je rustig gaan voorbereiden voor een nieuwe transformatieproces dat komen gaat. Ben je al aan het cocoonen?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 38 en 39 weken zwanger bent zit je in je negenendertigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 38 van je zwangerschap

Voldragen

Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld. Hij kan nu ademen en zuigen, de twee meest belangrijke vaardigheden die de baby moet weten om buiten jouw buik te leven.  Alleen groeien is nu wat ze nog doen in je buik.

Je baby is voor de laatste weken aanwezig in je buik. Het kan zijn dat je buik ineens enorm groeit. Ontspanning zorgt ervoor dat je buik groter lijkt en tegelijkertijd maakt ook je baby nu nog een groeispurt. 

Startklaar

Je baby ligt nu startklaar voor de baarmoedermond. Waarschijnlijk met zijn hoofd naar beneden. Zijn botjes zijn nog zo soepel, dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal. Er zitten openingen tussen de schedelbeenderen (fontanellen) die tijdens de geboorte over elkaar schuiven. Hiermee wordt het hoofd van je baby kleiner en past het dus makkelijk door het geboortekanaal. Na de geboorte kan het hoofdje van je baby hierdoor nog wat ovaal van vorm zijn en zal het vanzelf bijtrekken.

Voorbereiden voor de geboorte

Als je de voetjes voelt aan de bovenkant van je baarmoeder oefent je baby alvast voor de geboorte. Ze zetten zich tijdens de geboorte namelijk af aan de baarmoeder rand. 

Je baby begint de bevalling door als hij/zij er klaar voor is het hormoon cortisol af te scheiden. Dat brengt de weeën op gang. Wist je dat 80% van de baby’s wordt geboren in de 10 dagen rond de uitgerekende datum? Veel eerste baby’s overigens pas bij 41 of 42 weken. 

Vitamine k&d toedienen?

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort kan bij pasgeboren baby’s bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan. Om een tekort te voorkomen, krijgen baby’s daarom direct na de geboorte vitamine K-druppels toegediend. 

Er wordt tegenwoordig zelfs een vitamine k injectie aanbevolen voor je baby na de geboorte in plaats van deze per pipet (oraal) toe te dienen. Als ouders mag je nog steeds weigeren of kiezen uiteraard.

Hoe het aangeboden wordt, is vaak helaas erg sturend en eenzijdig. De eerste dosering moet binnen 24 uur gegeven worden. Ze willen dat vaak zo snel mogelijk doen, want dan kan het afgevinkt worden. Je kan er ook voor kiezen dat (uren) later te doen. In ieder geval liever niet in de eerste twee uren na de geboorte en voordat de baby borstvoeding heeft gehad.

Er zijn ook geboortewerkers, voedingskundigen en andere deskundigen (waaronder o.a. anesthesiologen) die menen dat het toedienen van vitamine k niet zinvol is. In ieder geval niet voor de baby’s die geen problemen hebben met bloedstolling. En de baby die dat wel heeft is niet gebaat bij de (te lage) dosis die standaard wordt gegeven. Sterker nog, met bijvoeding wil je het liefst wachten tot je baby 6 maanden oud is. Wij schreven een blog over de overwegingen die je kan maken om je baby überhaupt extra vitamine k (&d) te geven. Er is namelijk geen bewijs dat je baby de vitamine k nodig heeft als het gezond is. Sterker nog, het kan zelfs juist een negatief effect veroorzaken.

Jij in week 38 van je zwangerschap

Transformatieproces

Hoe voel je je? Vind je het spannend? Voel je je er al klaar voor? Heb je vertrouwen? Hoe zou de baring gaan? Welk transformatieproces staat je (dit keer) te wachten? Je gaat niet alleen een baby baren en daarmee een van de meest oeroude krachten ervaren die een vrouw kan ervaren in haar leven, maar je wordt ook (opnieuw) moeder. Je mag hier echt bij stil staan en verantwoordelijkheid nemen voor dit proces. Laat de geboorte je niet overkomen, maar bereid je voor. Zodat je weet welke keuzes je kunt maken.

Slapen

Veel mama’s slapen nu minder goed. Onrustig door de verbinding tussen hemel en aarde omdat je zo open staat in je zwangerschap wellicht. Onrustig door de baby in je buik of door wat gaat komen. Of je moet heel vaak plassen. Dromen komt ook veel voor.

Het is een natuurlijk proces om vaker wakker te worden, omdat het je lichaam en geest voorbereidt op wat komen gaat.

Bewegen

Blijf bewegen als dat mogelijk is. Ga in contact met de elementen: aarde, lucht, water en vuur. Dat wil zeggen: drink veel water, neem veel frisse lucht, loop met je voeten op de aarde en neem vitamine d op uit de zon. De elementen kunnen je echt opladen en geven energie.

Naar buiten gaan en (liefst op blote voeten) bewegen geeft je juist energie. Het is ondertussen bewezen dat regelmatig ‘aarden’ vele gezondheidsvoordelen heeft.

Moedermelk

Het kan zijn dat je al wat geel colostrum of korstjes daarvan ziet op je tepels. Dit is de eerste moedermelk. Je kunt (wasbare) zoogcompressen hiervoor gebruiken. 

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 38 weken zwanger

Voorbereiden kraamtijd

Heb jij al een postpartum plan? Doe jezelf (en je partner en baby) een groot plezier en regel fijne mensen om je heen die je de eerste weken ondersteunen met het huishouden en eten. Zet een mealtrain in gang, maak een app met ondersteunende vrouwen (en/of mannen) uit je netwerk en zorg dat alles geregeld is van te voren. Lees hier meer tips over het schrijven van een postpartumplan. Ook het boek Omarm de Kraamtijd is een gigantische aanrader. Dit mooi geïllustreerde boekje biedt veel kennis over de kraamtijd, inspirerende citaten, weetjes, checklists, tips en voedende recepten.

Meer boekentips over de kraamtijd:

Wil je straks een heling bevorderende Belly Binding ontvangen? Lees er hier meer over.

Hechting

De hechting is al begonnen in de buik en misschien al wel vóór het indalen van de ziel. Tijdens de kraamtijd gaat de hechting door en vooral het eerste uur (Gouden Uur) heeft een belangrijke invloed op de hechting. Maar ook daarna in de kraamtijd en de eerste levensjaren zijn er allerlei belangrijke momenten die meespelen bij een gezonde hechting. Denk jij bijvoorbeeld dat je een baby kan verwennen? Dit is namelijk onmogelijk! Pas vanaf 6 maanden is er sprake van het eventueel teveel voorzien in wat je baby niet nodig heeft. De eerste 6 maanden heeft het jou nodig en is ze totaal afhankelijk. Lees hier meer over hoe hechting werkt en hoe je het kan bevorderen.

Keizersnede

Of je nou wel of niet bewust voor een keizersnede kiest, het is goed om een aantal dingen te weten voordat het je mogelijk overvalt. Wij geven 6 natuurlijke tips om je voor te bereiden op een keizersnede.

De navelstreng doorknippen

Ken jij de voor- en nadelen van het (snel) doorknippen van de navelstreng? Er zijn ondertussen veel onderzoeken waaruit blijkt dat het laten uitkloppen van de navelstreng vele gezondheidsvoordelen oplevert. Je kan ook kiezen voor een (halve) lotus bevalling.

Waar bevallen

Ondertussen heb je mogelijk een idee van waar jij zou willen bevallen, maar misschien ook niet. Je hoeft ook nog niet gekozen te hebben of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen tot het allerlaatste moment. Die beslissing kan je altijd nog nemen en je kan altijd van gedachten veranderen. Als de weeën daadwerkelijk begonnen zijn kun je zelf het beste beoordelen waar je je het veiligste voelt. We schreven dit artikel om je hierbij te helpen een bewuste keuze te maken.

Helen van de ‘yoni’ na de bevalling

Yoni is de Sanskriet naam voor vagina. Het stomen van de yoni met bepaalde kruiden is een eeuwenoude traditie in Midden- en Zuid Amerika, China en Afrika. Het stomen kan erg helend zijn na de bevalling. Speciale postpartum-kruiden bevorderen het herstel. Ook Yoni-herbs dragen bij aan een sneller herstel.

Schrijfopdracht: Week 38

Lees dit prachtige gedicht over kinderen van Kahlil Gibran. Schrijf op wat je voor je opkomt bij het lezen van dit gedicht.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


37 weken zwanger 39 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips