Hoeveel weken ben jij zwanger?

19 weken zwanger

Gehoor en zwangerschapstreep

In week 19 van je zwangerschap werkt het gehoor van je baby en zul jij misschien een zwangerschapsstreep zien ontstaan op je buik. Communiceer jij met je baby?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 19 en 20 weken zwanger bent zit je in je twintigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 19 van je zwangerschap

Gehoor van je baby

Vanaf 19 weken zwanger werkt het gehoor van je baby en kan je baby dus meeluisteren met alles wat jij meemaakt. Hij zal aan jouw stem en die van de rest van het gezin gewend raken en zal deze ook herkennen na de geboorte. Dit draagt bij aan een vertrouwd en veilig gevoel. Om dit gevoel te versterken kun je regelmatig tegen de kleine praten en liedjes zingen.

Knappende zeepbelletjes

De kans is groot dat je sommige bewegingen van je baby voelt met 19 weken zwanger. Bijvoorbeeld als je baby zich omdraait. En dat doet ie vaak nu; er is nog voldoende ruimte! Vrouwen die voor het eerst hun baby voelen omschrijven dit als gerommel van darmen, een vlinder in je buik of als knappende zeepbelletjes.

Als jij je baby een tijdje niet voelt ligt ie waarschijnlijk te slapen. Dit doet ie een groot deel van de dag. Vooral als jij actief bent, want dan wordt ie lekker gewiegd door jouw bewegingen.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 19 van je zwangerschap

20 wekenecho plannen

Waarschijnlijk ben je al uitgenodigd voor de 20 wekenecho. Deze echo wordt door jouw zorgverzekeraar vergoed en er wordt daarbij onderzoek gedaan naar eventuele lichamelijke afwijkingen. Ook kan het geslacht bepaald worden (al is dit nooit 100% zeker) en wordt er gekeken of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. Een echo is niet verplicht. Wij schreven een blog met de voor- en nadelen van het maken van een echo.

Hoeveel gewicht kom je aan tijdens zwangerschap?

Ben je benieuwd naar cijfertjes van het gewicht in je groeiende buik? Wij zochten het voor je op! In negen maanden tijd groei je gemiddeld 12 kilo erbij. Bij een tweeling is dat gemiddeld tussen de 12 tot 18 kilo. Deze kilo’s bestaan onder andere uit:

  • Baby: 3000-3500 gram
  • Baarmoeder: 800-1000 gram
  • Placenta: 500 gram
  • Vruchtwater en voch:t 1500-2000 gram
  • Extra bloed: 1500 gram
  • Borsten: 500 gram
  • Vet: 1500-3000 gram

Zwangerschapsstreep

Heb jij een zwangerschapsstreep op je buik? Deze streep zat er altijd al, maar wordt pas tijdens je zwangerschap zichtbaar. Bijzonder toch?

De zwangerschapsstreep is een streep die wat donkerder is van kleur (verhoogde pigmentproductie) dan de rest van je buik. Hij is ongeveer een centimeter breed en loopt van je schaambeen tot je navel. De lijn verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder.

De verhoogde pigmentproductie zorgt ook voor donkerder tepels en een zogeheten zwangerschapsmasker. Bij zo’n zwangerschapsmasker kun je wat meer sproetjes of pigmentvlekken krijgen in je gezicht. Een zwangerschapsmasker kan wijzen op een tekort van foliumzuur/folaat.

Vergeetachtig tijdens de zwangerschap? Een goed teken!

Vergeetachtig of juist dichter bij je hart en intuïtie?

Je hoort vast wel eens dat zwangere vrouwen vaak vergeetachtig zijn. En hier wordt vaak wat lacherig over gedaan. Maar wist je dat dit eigenlijk een heel goed teken is? Als je zwanger bent gaan je hersengolven namelijk wat langzamer en dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker uit je hoofd kunt blijven en meer naar je gevoel kunt gaan en vanuit het hart kunt gaan leven. Dit heb je straks ook nodig tijdens de bevalling! Uit je hoofd blijven, maar juist naar je lichaam, je gevoel en intuïtie luisteren en ook naar jouw baby. Je “hoort” je baby namelijk ook gemakkelijker als je uit je hoofd bent. Bij Autonomous Birth kun je hier meer over het moederbrein lezen en de cadeautjes die jouw moederbrein je kunnen geven.

Gekke zwangerschapswoorden lezen? We schreven er een blog over!

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 19 weken zwanger

Communicatie met je baby

Communicatie is een proces van informatie-uitwisseling. Tijdens de zwangerschap kun je ook communiceren met je baby. Dit hoeft niet alleen met woorden te zijn. Je kunt ook communiceren met geluiden, aanraken en op zielsniveau. 

Telepathie is een hartsverbinding die je kunt maken met elke vorm van leven die er is. Je communiceert door middel van beelden of woorden, die uit het niets bij je lijken op te komen. Of door gevoelens die je overvallen. Telepathie is waar jullie zielen intuïtief samen komen en informatie uitwisselen. Ook je partner of anderen in jouw buurt kunnen op deze manier contact met je baby maken. Zo kun je bijvoorbeeld vragen aan je kind of het een naam heeft. Of hij/zij een jongen of een meisje is. Er zijn zelfs mensen die al met hun aanstaande kind communiceerden voor de conceptie. Wil jij ook communiceren met je ongeboren kind? Neem dan vooral je gevoelens, gedachten en ingevingen serieus. Doe het niet af als iets geks of aparts. Eigenlijk is het heel normaal. En is het gek dat we het verleerd zijn. 

Het kaartendeck Contact Met Je Baby van Layla Cremer is een aanrader om hierbij te gebruiken als leidraad.

Mother’s blessing of babyshower

Misschien wordt er rond deze tijd wel een babyshower of Mother’s Blessing voor je gehouden. Heb je zelf een voorkeur? Geef dit dan subtiel bij je vriendinnen en familie aan :-). Een Mother’s Blessing is veel meer gericht op jou als zwangere vrouw en aanstaande moeder. Wellicht wil je jezelf ook (laten) verwennen met een mooi zwangerschapspakket of fijne verzorgingsproducten, zoals Zwangerschapsthee, Sheabutter, een mooi zwangerschapsboek, Magazine over Natuurlijk Zwangerschap, een ketting met Maansteen, magnesiumvlokken voor een voetenbadje of een Biologische Mama Verwen-olie. Bekijk onze webshop gericht op pure verzorging voor jou als aanstaande mama.

Hier schreven we meer cadeau ideeën voor de zwangere vrouw.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 19

Schrijf een brief aan je (ongeboren) kindje. Wat wil je hem of haar over het leven vertellen? Welke lessen hoop je mee te geven? Wat voor een leven hoop je dat zij of hij krijgt? Wat is de tijd, de omgeving, de familie  waarin het kindje geboren wordt?

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


18 weken zwanger 20 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips