Hoe ga je verveling tegen tijdens je zwangerschapsverlof of hoe ga je juist niet teveel hollen? Hoe kan je een fijne balans vinden en welke dingen zijn echt goed om te doen in deze tijd? Wij geven praktische informatie en fijne tips om de komst van jouw baby optimaal voor te bereiden.

Waar word jij blij van tijdens je zwangerschapsverlof?

Sommige vrouwen kijken uit naar deze kalme tijd voor de bevalling, terwijl andere misschien moeite hebben om het ‘rustiger aan‘ te doen. Hoe kan je deze tijd goed invullen? Je to-do lijst vullen zal waarschijnlijk makkelijk zijn, of ben je juist bang dat je je gaat vervelen? Het is in ieder geval erg belangrijk om voldoende rust te nemen om je zo goed voor te bereiden op de komst van je kindje.

Je zwangere lichaam zal je in de tijd van je verlof vanzelf dwingen om alles een tandje lager te doen. In het tweede en derde trimester van de zwangerschap vinden de meeste veranderingen plaats in jouw lichaam en dat van je baby en neemt het bloedvolume toe dat ons hart letterlijk harder laat pompen. In vergelijking met de normale energiebehoefte van gemiddeld 2000 calorieën per dag, neemt dat bij een hoogzwangere met 350 calorieën toe (ongeveer 3,5 bananen meer). Daarnaast kan stress veel negatieve effecten hebben zoals een te hoge bloeddruk en in sommige gevallen kan dat invloed hebben op de geboorte en je baby. En hoe relaxter je bent, hoe meer het liefdeshormoon oxytocine aanwezig is, het belangrijkste hormoon voor een goede bevalling!

zwanger buiten vrouw bos
Ken jij je rechten als zwangere tijdens je werk? Lees ze hier!

Waar worden jij, je lichaam/geest en je baby blij van in de weken voor de bevalling? Wij geven een aantal gezonde suggesties en tips:

1 Naar buiten gaan

Neem de te tijd om lekker uit te waaien, misschien wel zonder plan en tijdslimiet. Probeer elke dag in ieder geval even een ommetje te maken. Frisse lucht en vitamine D aanmaken door zon zijn ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam én geest. Uren in de zon zitten is niet verstandig, maar elke dag minstens een kwartier zo veel mogelijk bloot in de zon is perfect voor het aanmaken van Vitamine D. En hoe vaak loop je doelloos rond in je eigen buurt? Wie weet wat of wie je dan tegenkomt. Stel jezelf open voor aangename verrassingen!

2 Naar binnen gaan

De zwangerschapsverlof is de ideale tijd om even helemaal geen afleiding te hebben en dat juist ook bewust op te zoeken. Een perfect excuus om je telefoon uit te zetten en niet mee te gaan in de constante stroom van afleidingen die velen van ons ervaren in het dagelijks leven. Zowel op mentaal als fysiek vlak rust op zoeken is erg belangrijk als voorbereiding op de bevalling. Je kunt tijd nemen om te mediteren, te schrijven, te slapen wanneer je wilt, muziek te luisteren, een bad te nemen. Op deze manier maak je meer ruimte om in contact te komen met je lichaam, je behoeften en de behoeften van je baby.

zwangere vrouw

3 Gepaste lichaamsbeweging voor je zwangere lichaam

Rustig aan doen betekent zeker niet dat lichaamsbeweging niet nodig is. In tegenstelling, bewegen is goed voor je doorbloeding, om je energiepeil hoog te houden en hoe sterker je spieren (vooral rondom de bekken) hoe beter je voorbereid bent op de bevalling. Zelfs met een hoogzwangere buik is het vaak wel nog mogelijk om wat te wandelen of fietsen. Zwemmen kan ook heel fijn zijn en zwangerschapsyoga wordt in vele yogacentra en ook online aangeboden.

Zelfs als je zit, kan je zorgen dat je benen iets uit elkaar staan of zit in kleermakershouding voor een optimale positie van je bekken. Een fijne oefening voor je bekken is de Badhakonasana, beter bekend als de butterfly.

Vanaf de 32e week van je zwangerschap kan je een perineum massage doen, dit is het inwendige gedeelte tussen je vagina en aarsopening, waardoor het weefsel daar soepeler wordt en de kans op een knip of scheur tijdens de bevalling verkleint.

4 Je creatieve flow volgen

Niks moet, alles mag. Veel vrouwen hebben in het dagelijks leven (zeker als je al kinderen hebt!) weinig tijd om ongestoord creatief te zijn. En wanneer je die tijd neemt, leg je de lat vaak hoog en moet er een doel behaald worden. Je flow volgen betekent dat je creatief bezig bent, op wat voor vlak dan ook (denk breien, haken, schilderen, muziek maken, schrijven, fotograferen) zonder dat daar enige druk achter zit om te presteren. In de flow komen betekent dat je alles loslaat en je helemaal overgeeft aan wat je op dat moment aan het doen bent. Zelf als er gedachten zijn, laat je ze komen en gaan met je focus op dat wat je aan het doen bent. Een andere manier van flow omschrijven is: doe wat je blij maakt! Zeer effectief voor het aanmaken van de juiste zwangerschapshormonen!

yoga tijdens zwangerschapsverlof

5 Schrijven als therapie

Free flow writing of Stream of Consciousness kan een hele goede manier zijn om al je zorgen en ideeën over de bevalling van je af te schrijven door letterlijk te schrijven wat er maar op komt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de start van een zin of een vraag (als mijn bevalling begint dan…). Zet een timer voor een bepaalde tijd en schrijf zonder je pen van het papier te halen. Dit kan een goede manier zijn om gedachtepatronen te ontdekken die je niet meer dienen of angsten die verstopt zitten in je onderbewustzijn te zien. Door deze in het daglicht te plaatsen kan je ze makkelijker loslaten. Je kan ook een dagboek maken gericht aan je kindje. Wat zijn de dingen die je bezighouden of hoe bereid je je voor op zijn of haar komst? Dat kan later een prachtig cadeau voor je kind zijn en ook heel leuk om dan terug te lezen voor jezelf.

6 Leef gezond

Tijdens de zwangerschap kan je behoefte aan bepaalde voeding veranderen. Sommige vrouwen hebben een immense behoefte aan zoet en andere kunnen ineens geen gebakken dingen meer uitstaan. Af en toe is het heerlijk om jezelf enorm te verwennen, maar goed is het wel om te weten dat jouw baby de voedingsstoffen van jouw dieet ook binnenkrijgt en dus is het erg belangrijk om je baby een gezonde start te geven en ook jezelf optimaal voor te bereiden op de bevalling en daarna. Lees hier 10 x superfoods voor een gezonde zwangerschap.

Na de bevalling wordt aangeraden om je baby vitamine D en K te geven. Maar wist je dat als je dat je dit al kan meegeven aan je baby via je eigen voeding? Ook het nemen van een probiotica supplement of voeding die je goede bacteriën geven zoals zuurkool, miso-soep, kefir of (ja, daar komt ‘ie!) gezouten augurken heeft een positieve invloed voor jou en je kindje.

schrijven tijdens zwangerschap voor ontspanning

7 Je bevalling mentaal en praktisch voorbereiden

Tegen deze tijd heb je vast al uren nagedacht en gepraat over de bevalling, dus misschien wil je het wel even helemaal los laten. Of misschien kan je in rust en stilte meer intuïtief aanvoelen wat je wilt tijdens de bevalling. Het is handig om goed te weten wat je wilt (heb je het geboorteplan al gemaakt?) zodat je het daarna helemaal los kan laten. Je kunt bijvoorbeeld je perfecte bevalling visualiseren en zo beter bedenken wat je wilt. Er zijn prachtige zwangerschapsboeken en video’s over mooie bevallingen om je daarbij een handje te helpen (aanrader de documentaire Orgasmic Birth). Zorg dat je in ieder geval alleen positieve bevallingsverhalen en video’s bekijkt, dit helpt je eigen mindset. Je kunt ook werken met affirmaties, om je extra zelfvertrouwen te geven tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld met onze prachtige set geboorte affirmatie kaarten.

Sommige dingen heb je misschien niet aan gedacht en is het fijn als je nu vast een beslissing neemt zodat je straks niet overrompeld wordt door de drukte van het moment zoals je baby inenten of niet, borstvoeding geven en wat te doen met de placenta. Ook kun je een geboortealtaar inrichten met fijne spullen die je kunnen gaan ondersteunen tijdens de geboorte, zoals, kaarten stenen, foto’s, teksten, kaarsjes, etcetera.

En natuurlijk even checken of je alle belangrijke (milieuvriendelijke, verpakkingsvrije en natuurlijke) spullen in huis hebt voor de bevalling en daarna. We hebben hier een duurzame uitzet voor je gemaakt.

8 Rust & ontspanning

Dat is eigenlijk nummer één! Niet alleen is het heerlijk om zonder schuldgevoel te luieren en heerlijke ontspannende dingen te doen, het is ook nog eens bevorderend voor je eigen mentale toestand, je lijf, je baby en de beste voorbereiding op een bevalling en van misschien wel de meest drukke periode in je leven! Dus geniet en ga lekker nestelen, trakteer jezelf op een zwangerschaps massage, neem een voetenbad (heerlijk met extra magnesiumvlokken en een paar druppels lavendelolie) of neem jezelf mee op date naar het strand of de bioscoop (overdag naar de bios!). Als je er nog puf voor hebt, ga alleen, met je partner of een goede vriend(in), een paar dagen uitwaaien op een waddeneiland. Ideaal als je nog even kind-vrij bent.

En het belangrijkste: je bevalling gaat dóór, ook als je niet 100 hydrofiele luiers hebt gekocht, die massage niet meer gelukt is of je nog niet zeker weet hoe lang je borstvoeding wilt geven. Vooral alles loslaten en je perfectie bij het vuil zetten, is de optimale voorbereiding voor de geboorte en zal je helpen de balans te vinden tussen dingen doen en dingen vooral ook niet doen. Doe dus vooral wat goed voelt; deze blog is niet bedoeld om je méér stress te geven, maar juist om te zien en te voelen wat fijn is. Geniet van de rust nu het nog kan!

We wensen je een prachtig verlof toe!

vrouw zwanger tijdens verlof

Veelgestelde vragen rondom zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof; hoe lang duurt het?

Elke zwangere heeft voor de bevalling recht op 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof. Daarnaast ook nog minstens 10 weken bevallingsverlof. Als je ná je uitgerekende datum bevalt, duurt je zwangerschapsverlof langer, want je bevalt namelijk later dan verwacht. Voor elke dag na de uitgerekende datum heb je dus een extra dag zwangerschapsverlof. Je bevallingsverlof duurt dan wel net zo lang als gepland, maar de einddatum schuift hierdoor op.  Op de site van de Rijksoverheid kan je lezen hoe lang je recht hebt op verlof. Mannen hebben ook recht op bevallingsverlof.

Hoe bereken je, je zwangerschapsverlof?

De eerste dag van je zwangerschapsverlof bereken je door vanaf de dag na je uitgerekende datum 4, 5 of 6 weken terug te tellen. De laatste dag van je verlof is dan 10, 11 of 12 weken na de dag van je bevalling. Valt je uitgerekende datum op een maandag? Dan start je verlof op een dinsdag. Als je op een maandag bevalt, start je weer met werken op een dinsdag.

Hoeveel zwangerschapsverlof bij een tweeling?

Als je zwanger bent van een meerling, heb je recht op meer verlof. Je krijgt in totaal minstens 20 weken verlof, waarvan 8 tot 10 weken zwangerschapsverlof. Als je een tweeling verwacht ben je zelfs verplicht om vanaf 8 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.