Wat is HypnoBirthing?

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun partner. De cursus wordt steeds populairder, omdat veel vrouwen hun bevalling als positief ervaren na het volgen van de cursus. Er worden naast de officiele HypnoBirthing (Mongon Methode) ook andere stromingen van hypnobirthing aangeboden zoals Muchamama. Alle verschillende hypnobirthing methodes zijn gebaseerd op dezelfde principes namelijk:

 • Angst zorgt voor spanning, zorgt voor pijn.
 • Ontspanning, rust en focus verbetert het bevallingsproces.
 • Pak onderbewuste angsten aan.

In de eerste plaats ziet HypnoBirthing zwangerschap en geboorte als een natuurlijk proces. Het vrouwelijk lichaam is gemaakt om een kindje te baren en weet precies wat het moet doen. Het is bij een normaal verloop dan ook helemaal niet nodig om medicatie of een knip te gebruiken.

Uitgangspunten van De HypnoBirthing

De HypnoBirthing filosofie is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

Als er geen sprake is van medische omstandigheden moet het vrouwenlichaam niet worden gedwongen om datgene te doen waarvan het allang weet hoe het moet.
Het lichaam van de vrouw en haar baby weten wat ze moeten doen tijdens de baring. Het is een perfect ontwerp, dat gerespecteerd moet worden en ongehinderd zijn gang moet kunnen gaan.
Als de moeder en haar baby gezond zijn, is er geen reden om hen hetzelfde te behandelen als vrouwen bij wie medisch ingrijpen wel nodig is.
De geboorte is een natuurlijke menselijke ervaring. Elke nodeloze procedure, controle, onderzoek en onderbreking kan het natuurlijke ritme verstoren en ervoor zorgen dat de baring niet verloopt zoals het moet.
Elke baring heeft een eigen tijdsverloop. Er kunnen pauzes of versnellingen voorkomen. Dit proces moet niet van buitenaf worden gemanipuleerd of gestuurd zolang er geen speciale omstandigheid is die dit vereist.
Het vrouwenlichaam is tijdens de baring net zo heilig als op elk ander moment en in elke andere setting.

tekst hypnobirthing

Vanuit je hoofd in je lijf

We leven in een hectische maatschappij en zijn het soms een beetje verleerd om intuïtief te leven en zijn voornamelijk bezig met zoveel mogelijk ballen in de lucht houden. Vooral vrouwen herkennen zichzelf hierin. Juist als je zwanger bent, of eigenlijk altijd, is het goed om naar je lijf te luisteren. Dat geeft precies aan wat je nodig hebt. Je herkent het vast wel, je bent vaker moe, hebt behoefte aan extra bouwstoffen qua eten en bent soms al wat meer in jezelf gekeerd. Allemaal tekenen dat je lijf zegt… STOP! Tijdens een hypnobirthingcursus leer je hoe het geboorteproces werkt, wat er allemaal gebeurt met je lichaam en kun je met deze informatie nog beter en doelgerichter luisteren naar je lijf.

Tijdens de cursus leer je door middel van zelfhypnose om je te ontspannen. Niet de soort hypnose die we in de media gewend zijn, maar meer een vorm van natuurlijke trance. Als je ontspant, komen endorfines in je lichaam vrij, die sterker zijn dan morfine. Je ervaart dan veel minder of soms zelfs geen pijn.

Ook als je een film kijkt en je niet merkt wat er om je heen gebeurt of in de auto afdwaalt zit je in zo’n zelfhypnose. Niks engs aan dus :-). Op zo’n moment ben je in een staat van diepe ontspanning of heel erg gefocused op één ding. Hypnose is dus eigenlijk het uitschakelen van je bewuste gedachten.

Geschiedenis angst tijdens bevalling

Helaas hebben tegenwoordig veel vrouwen angst voor de bevalling, mede dankzij media en films waarin vrouwen schreeuwend en puffend hun kindje ter wereld brengen. Ergens in de afgelopen decennia is deze angst (en dit beeld) geboren, maar als we verder terugkijken in het verleden zien we dat deze angst helemaal niet bestond. Om echt te begrijpen welke gebeurtenissen ertoe hebben geleid dat vrouwen tegenwoordig baren op een aangeleerde manier, moeten we ver terug in de tijd. Er is geen bewijs uit de oudheid dat vrouwen de baring een lijdensweg vonden. Men vereerde natuur- en moedergodinnen en zag de geboorte als de hoogste manifestatie van de natuur. De geboorte was en heilig ritueel en een viering van het leven. Niets wees erop dat de baring een lange, pijnlijke worsteling was, zoals men later ging geloven. Alle heling kwam voort uit de helende kracht die vrouwen van nature hebben. Aan het eind van de tweede eeuw kwam er een nieuwe stroming door Europa die sterk werd beïnvloed door de kerkelijke hiërarchie. Vanaf dit punt ging het eigenlijk alleen maar bergafwaarts voor de barende vrouw. Zwangere vrouwen moesten afgezonderd hun kindje ter wereld brengen en mochten het huis niet meer uit. Dit ging van kwaad tot erger en op een gegeven moment werd door de kerkelijke leider zelfs alle zorg voor vrouwen zonder pardon afgeschaft. Tijdens de Reformatie werd de kerk gedwongen haar beleid te herzien, en werd er veel veranderd maar de vrouw werd nog steeds onderdrukt.

affirmatie geboorte

Angst voor complicaties

Extreme angst voor mogelijke fatale complicaties heeft altijd de boventoon gevoerd, niet de angst voor het baren op zich. Maar extreme angst zorgt voor extreme spanning en een verkrampte baarmoederhals, waardoor het lichaam niet meer zijn natuur kan volgen. Helaas waren in deze tijd de kraamafdelingen vies en van een ondergeschikt belang, met als gevolg dat veel vrouwen overleden aan kraamvrouwenkoorts. Wat de angst voor een fatale afloop weer versterkte. De hygiëne werd dankzij Florence Nightingale veel beter, maar de angst bleef. En dit merken we tot op de dag van vandaag.

Vrouwen zijn het vertrouwen in hun lichaam verloren. De angst en stress die daarmee gepaard gaan zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor een soepele geboorte. HypnoBirthing helpt vrouwen het vertrouwen in hun lichaam terug te vinden met behulp van ontspannings- en ademhalingsoefeningen en theoretische kennis over het geboorteproces. Zodat vrouwen vol in hun kracht staan tijdens de geboorte van hun kindje.

De hypnobirthingcursus

Tijdens de cursus leer je je lichaam weer te vertrouwen en je angsten te overwinnen. In eenvoudige stappen leer je om je lichaam in een gefocuste ontspanning te brengen. Bij deze vorm van zelfhypnose leer je jezelf in een diepe ontspanning te brengen waar je ook ieder moment weer uit kunt komen. Hierbij krijg je controle over je lichaam en je gedachten en kan je zorgen en twijfels rondom de bevalling loslaten.

De cursus HypnoBirthing helpt jou en je partner bij de lichamelijke en geestelijke voorbereiding op de geboorte. Je leert de geboorte over te laten aan je lichaam en vertrouwen te hebben dat je lichaam gemaakt is om jouw baby te baren. Het aanmaken van je lichaamseigen pijnstillende hormoon, endorfine, zal helpen bij het sneller en soepeler verlopen van de geboorte, vaak zelfs zonder echt noemenswaardige pijn. Ook wordt er aandacht besteed aan de kracht van de herhaling, waardoor conditionering plaats vindt. De officiele cursussen HypnoBirthing® hebben kleine groepjes, waarin er ruimte is om vragen te stellen en ervaring te delen. Kies een cursus die bij jou past.

“If you change the way you view birth, the way you give birth will change.”

Marie Mongan, grondlegster van HypnoBirthing

De voordelen van HypnoBirthing

 • Het doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn Syndroom voor, tijdens en na de geboorte.
 • Het verkleint, en elimineert in veel gevallen, de noodzaak van chemische verdoving, inknippen en andere ingrepen.
 • Het vermindert de kans op uitputting tijdens het geboorteproces. De moeder blijft fris en energiek, terwijl ze haar kind ter wereld brengt.
 • Het verkort de verdunnings- en openingsfase van de baarmoeder met enige uren en stelt de moeder in staat om de natuurlijk impulsen van haar lichaam te volgen en haar baby naar beneden te ademen tot het hoofdje zichtbaar is in plaats van langdurig en uitputtend te moeten persen. Het vermindert de kans op beschadiging van de bekkenbodem.
 • Het zorgt voor binding tussen moeder, baby en geboortepartner voor, tijdens en na de prachtige ervaring van de geboorte.
 • De geboortepartner maakt deel uit van de geboorte en is niet alleen maar toeschouwer.
 • De speciale ademhaling elimineert vrijwel volledig postnatale ongemakken en ‘baby-blues’.
 • Baby’s passen zich makkelijk aan en zijn gelukkig, wat resulteert in een beter eet- en slaapgedrag.
 • De moeder heeft minder kans op hyperventilatie als gevolg van oppervlakkige ademhaling.
 • De geboorte wordt weer de veilige, mooie en vredige ervaring, zoals de natuur die bedoeld heeft.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Riëlle Schoeman (de Nieuwe Geboorte HypnoBirthing). “Het is mijn missie dat de geboorte weer gezien wordt als een prachtige, natuurlijke ervaring. Ik wil aanstaande moeders het vertrouwen geven in hun lijf, zodat ze zich samen met hun geboorte partner kunnen voorbereiden op een mooie geboorte.” De nieuwe geboorte volgt de officiële methodiek van The Mongan Methode.

logo de nieuwe geboorte

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.