Hoeveel weken ben jij zwanger?

22 weken zwanger

Motoriek en waterbevalling

In week 22 van je zwangerschap is je baby zijn motoriek flink aan het oefenen en kun jij je langzaam gaan voorbereiden op hoe je wilt bevallen? Lijkt een waterbevalling je bijvoorbeeld iets?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 22 en 23 weken zwanger bent zit je in je drieëntwintigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 22 van je zwangerschap

Jouw baby is nu ongeveer de grootte van een rode peper en hij weegt iets onder de 500 gram. Hij is zo’n 27,5 cm lang (zo lang als je onderarm). 

Haargroei

De eerste blijvende haren van je baby beginnen nu te groeien; het hoofdhaar, de wimpers en de wenkbrauwen. Je baby is ook nog bedekt met een laagje donshaar om hem warm te houden. Meestal verdwijnen die haartjes al voor de geboorte.

Motoriek ontwikkelt zich

De baby’s zintuigen, zenuwstelsel en hersen ontwikkelen zich steeds meer. Vanaf deze periode ontvangen de hersenen gegevens van de ledematen via het zenuwstelsel. De baby voelt steeds meer en raakt plekken op zijn lichaam aan die meer gevoel hebben zoals de mond en de duim (dit is waarschijnlijk waarom veel baby’s duimen) en de oogleden. 

De meeste bewegingen in het tweede trimester hebben te maken met het gezicht, zoals het bewegen van oogleden en mond en hand naar oog en hoofd bewegen. Studies laten zien dat bepaalde bewegingen al lijken op vooruit plannen, zoals dat de foetus zijn mond al open doet voordat de hand hem bereikt. Vanaf rond de 22e week zal dit steeds frequenter worden. 

Magnesium voor moeder en baby

Jouw baby’s botten en tanden zijn hard aan het groeien en verharden. Hier heeft de baby calcium en magnesium voor nodig. Ook de moeder heeft een voldoende hoeveelheid magnesium nodig. Er zijn zelfs studies die aantonen dat een tekort aan magnesium kan zorgen voor vele zwangerschapskwalen zoals misselijkheid, kramp in de benen en slaapproblemen. Ons lichaam maakt zelf geen magnesium aan, maar krijgt dit binnen door voedsel als noten, zaden, groene bladgroente, volkoren producten en avocado’s. Ook kan je goede nanon magnesium supplementen nemen of een voetenbad nemen met magnesiumvlokken.

Calcium in de zwangerschap

Calcium is ook ontzettend belangrijk gedurende de zwangerschap. Een tekort aan calcium wordt onder andere geassocieerd met krampen, hoge bloeddruk, een intensere bevalling en meer last van naweeën. Calcium is vooral te vinden in vis en zuivel, zoals geitenmelk, geitenkaas, zalm, sardientjes, makreel, zeewier, en ook tahin(i) en groene bladgroente. En wist je dat in sommige wilde groente er meer calcium zit dan melk? Denk dan aan paardenbloembladeren, herderstasje en kaasjeskruid bijvoorbeeld. 

Okinawa mineralen bevatten in de basis calcium en magnesium in de natuurlijke verhouding van het lichaam 2:1, aangevuld en wordt dus super goed door het lichaam opgenomen. Daarbij bevat het meer dan 76 essentiële mineralen en spoorelementen. 

Jij in week 22 van je zwangerschap

Jij bent nu over de helft van je zwangerschap, nog ongeveer vier maanden te gaan! Jouw baby, en dus jouw buik, groeit steeds sneller. Zorg ervoor dat je fit blijft en voldoende (passende) beweging doet zoals yoga, wandelen en zwemmen. Eet gezond en geef jezelf door de dag heen ruimte om rustig te ademen en te genieten van deze zwangerschap!

Zwangerschapsstriemen

Vanaf nu is je buik echt goed aan het groeien en misschien zie je al tekenen van zwangerschapsstriemen. Om je huid te helpen kan je je buik -en eventueel andere gebieden waar je veel aankomt- gehydrateerd houden met een natuurlijke vet of olie, zoals sheabutter en amandelolie. Ook helpt het om genoeg water te drinken. Op de striae zelf kan je de sap van de aloë vera plant smeren, wat een groot herstellend vermogen van de huid heeft. Citroensap schijnt ook te helpen omdat het een blekende werking heeft. Ook worden tea tree (verdund met olie) en kokosolie vaak genoemd. 

Veel vrouwen zullen het vervelend vinden dat je deze ‘strepen’ blijvend zal zien na de bevalling. Maar denk je ook in dat deze marks je ook herinneren aan dat je lichaam altijd in verandering is, en dat je nu van vrouw naar moeder bent getransformeerd! 

Zwangerschapskwaaltjes

Ook rond de 22 weken kun je zwangerschapskwaaltjes hebben. Aan de meeste kwaaltjes, zoals obstipatie, aambeien, maagzuur, een vaginale infectie, misselijkheid en blaasontsteking is iets te doen.

Lees hier bijvoorbeeld wat Ayurveda kan betekenen tijdens de zwangerschap, wat acupunctuur kan doen, hoe NEI kan helpen bij emoties en hoe je kamille multi kan inzetten voor diverse klachten.

Aambeien? Dan is Hamameliswater (witch hazel/toverhazelaar) of biologische aambeienzalf erg aan te raden! Ook kamille is inzetbaar voor allerlei kwaaltjes.

TIP uit de Ayurveda! Maak een thee van komijn, koriander en venkel. Je kunt de thee o.a. inzetten bij een blaasontsteking, opgeblazen buik, tijdens de bevalling, in de kraamtijd en hij ondersteunt de borstvoeding. Maak de thee door gelijke delen komijn-, koriander-, en venkelzaadjes toe te voegen aan een kop heet water. Drink in de zwangerschap en kraamtijd niet meer dan twee koppen venkelthee per dag. Meer Ayurvedische tips lezen? Lees ze in het Holistische Zwangerschapsdagboek.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 22 weken zwanger

Waterbevalling

Jij hebt vast al veel nagedacht over de bevalling en bent van alles aan het voorbereiden. Ga je thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis bevallen? In elk geval zou je kunnen kiezen voor een badbevalling. Bevallen in water (in een bevalbad) kan veel voordelen hebben, zoals minder pijn en stress, je vrijer kunnen bewegen, de weldadige werking van warm water en de baby kan de overgang van de baarmoeder via het water als vriendelijker en geleidelijker ervaren. Lees hier over de geschiedenis, voordelen en eventuele risico’s van een bevalling in water.

Voorbereiden op de bevalling

Ben jij je al langzaam aan het voorbereiden op de bevalling? Hier zijn wat vragen waar je alvast over na kan denken:

  • Wie wil ik bij de geboorte hebben? 
  • Waar voel ik me veilig en waar wil ik bevallen?
  • Welke baringshoudingen lijken me fijn?
  • Wil ik synthetische pijnstilling of andere manieren om om te gaan met pijn(sensaties) tijdens de bevalling?
  • Wil ik (natuurlijke) pijnbestrijding?
  • Wil ik ingeleid worden? (bijvoorbeeld bij langdurig gebroken vliezen)
  • Wil ik een hands-off bevalling?
  • Wil ik een badbevalling?
  • Vind ik informed consent belangrijk?
  • Wil ik een ruggenprik?
  • Wil ik een knip, liever natuurlijk scheuren of leren over hoe je dit mogelijk kunt voorkomen of wat dit juist kan veroorzaken? 
  • Waar wil ik informatie vandaan halen, naast bij mijn verloskundige?
  • Als er complicaties optreden, wat wil ik dan? En wat zijn de dingen en situaties die mogelijk voor complicaties kunnen zorgen? 
  • Wil ik een oxytocine prik?
  • Wil ik het aantal cm ontsluiting weten? En wat kan ik met die informatie?

Geboorteplan en hechtingsplan maken

Dit is een mooi moment om een start te maken met het schrijven van een geboorteplan en een hechtingsplan, als je daar nog niet aan begonnen bent. 

Met een geboorteplan plan je niet de geboorte, maar geef je aan wat voor jou en je partner de omstandigheden zijn waar je je meest comfortabel bij voelt om te baren. Lees hier meer tips voor het schrijven van jouw geboorteplan.

Het hechtingsplan op de eerste dagen waarin een belangrijk deel van de hechting plaats vindt.

Een collage maken met plaatjes en affirmaties kan ook inzichtelijk zijn. 

Zwangerschapsbrein

Maar óók geen plan is goed! Alleen moet je dan misschien wel je verloskundige, vroedvrouw en steun van je omgeving compleet kunnen vertrouwen. En misschien wil je dan wel een geboorteplan schrijven voor het geval je naar het ziekenhuis moet (mocht je voor een thuisbevalling kiezen).

Sommige vrouwen kunnen beter bij zichzelf blijven en beter bij hun gevoel en intuïtie, door het liefst niet zo veel te plannen of andere dingen te doen of lezen, vooral dingen die in ons brein gebeuren dus. In plaats daarvan zou je ook kunnen denken aan je creativiteit aan te wakkeren, zoals dansen, met andere zwangere vrouwen samen zijn, tekenen, koken of lekker in de tuin bezig zijn. Dingen die je meer in je lichaam laten zijn en minder in je hoofd, zoals ook bijvoorbeeld in de natuur zijn of in stilte zitten. Hoe kom jij dichter bij jezelf en hoe ziet jouw creatieve expressie eruit? 

Plan voor de kraamtijd

Ook kun je al een start maken met een postpartum-plan. Met een postpartum-plan ga je nadenken over o.a. hoe je de kraamtijd wilt indelen en wie je om hulp vraagt ter ondersteuning van jouw herstel.

En ook na de bevalling, kun je alvast nadenken over de volgende vragen:

  • Wanneer knip je de navelstreng door? (Of wil je een lotus bevalling?)
  • Wat wil je met de placenta
  • Wie kleed jouw baby aan? 
  • Wil je gelijk de baby laten onderzoeken, of laat je het gouden uur zijn werk doen?
  • Wanneer wil je je baby voor het eerst in bad doen?
  • Wil je borstvoeding geven? 
  • Wil je je baby vitamine K en D geven?
  • Wil ik een mutsje op tijdens het gouden uur?
  • Vanaf wanneer en hoeveel kraamvisite wil je ontvangen?

Schrijfopdracht: Week 22

Jij en je baby groeien en groeien! Een baby krijgen is op alle vlakken een grote verandering, maar het is vooral voor je lichaam een enorme aanpassing. Hoe voel je je in je lichaam? Ben je dikker dan gedacht of valt het mee? Zijn er veranderingen waar je moeite mee hebt? Op welke veranderingen ben je trots? Kan je accepteren hoe het lichaam (voorgoed) verandert? Schrijf deze week over wat je opvalt, de ideeën die je eventueel hebt over hoe het zwanger zijn er (lichamelijk) uit zou moeten zien. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


21 weken zwanger 23 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips