Hoeveel weken ben jij zwanger?

40 weken zwanger

Fontanellen en vierde trimester

In week 40 van je zwangerschap krijgt je baby steeds minder ruimte en is het raadzaam om je voor te bereiden op het vierde trimester als je dat nog niet hebt gedaan.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 40 en 41 weken zwanger bent zit je in je eenenveertigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 40 van je zwangerschap

Je baby is nu zo groot als een lange flespompoen en hij bevindt zich vooral in de foetushouding. 

Fontanellen

Al zijn botten zijn nu hard, behalve de schedel. Zijn schedel bestaat uit losse delen met twee fontanellen (openingen tussen deze delen) zodat de schedel tijdens de geboorte door het kanaal heen ‘past’, weer zo’n prachtig truukje van de natuur! Bij sommige baby’s die net geboren zijn heeft het hoofdje daardoor licht de vorm van een kegel. Dat trekt vaak binnen 24 uur helemaal bij.

Steeds minder ruimte

Het wordt nu steeds krapper voor je baby in de baarmoeder! Hij is waarschijnlijk al gedraaid met het hoofd naar beneden en de meeste baby’s liggen met hun gezicht naar je rug. Zijn kin zit tegen zijn borst en hij kan zijn hoofd en nek op en neer bewegen. Het kleinste deel van het hoofd duwt samen met de vliezen tegen de baarmoederhals (cervix) en zal dit helpen te openen tijdens de geboorte. Het is ook normaal dat de baby steeds meer gaat bewegen, wat meer een soort heen en weer wiebelen is aangezien er niet veel ruimte is.

Jij in week 40 van je zwangerschap

Tekenen van bevalling

In week 40 is je uitgerekende datum en dus sta je vast op scherp voor elke tekenen van het begin van de bevalling. Hoe je merkt dat de bevalling begint is verschillend per vrouw, zo kan je merken dat je slijm of een slijmprop verliest, je vliezen kunnen breken of je voelt lichte weeën opkomen die voelen als krampen tijdens de menstruatie. Veel geboortes beginnen ‘s nachts, als jij optimaal ontspannen en veilig bent. 

Pin je niet vast op de datum

Slechts vijf procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Bedenk je dat dit vooral een gok is en niet vaak met de werkelijkheid overeenkomt. Laat je dus niet teveel leiden hierdoor. Geboren worden tussen de 39 en 42 weken is normaal, natuurlijk en gezond. Denk in een periode in plaats van een datum. Bedenk je goed dat je baby zal komen op het juiste moment. Realiseer je ook dat dit de laatste momenten van je zwangerschap zijn, en als dit je eerste kind is, geniet nog even volop van de rust en ontspan en slaap zoveel mogelijk, je bent bijna mama!

Last van rug en diarree

Je hebt waarschijnlijk wat last van je (onder)rug en bekken. Lichte beweging, massage en een warm bad helpen. Sommige vrouwen hebben last van diarree in deze periode. Dat is vaak het geval een voorteken van de geboorte. 

Jij en je partner

Voel jij je gesteund door je partner? En welke rol wil hij/zij gaan spelen tijdens de geboorte? En welke rol wil jij dat hij/zij heeft tijdens de geboorte? Als dit nog niet helder is, is het fijn om dit met elkaar te bespreken. En hopelijk had je dit al in het geboorteplan benoemd. Ook straks na de geboorte is het mooi om jullie relatie bespreekbaar te houden. We schreven een blogartikel over de relatie met je partner na de geboorte:

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 40 weken zwanger

Het vierde trimester

Waarschijnlijk ben je helemaal verzadigd met nadenken en lezen over de bevalling aan het einde van het derde trimester. Maar wist je dat er ook een zogenaamde ‘vierde trimester’ is? Dat zijn de eerste drie maanden na zijn geboorte. Bepaalde functies van de baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld en het zou voor de baby eigenlijk ideaal zijn om nog drie maanden in de baarmoeder door te groeien. Om je baby optimaal te ondersteunen in de eerste drie maanden kan je hem zo dicht mogelijk bij je ‘dragen’. Zo kan je baby moedermelk in kleine beetjes tot zich nemen, de juiste temperatuur vanaf jouw borst krijgen en oxytocine aanmaken door jouw liefde en geborgenheid. Lees hier meer over het vierde trimester. 

Vitamine K & D

Weet jij al of je vitamine k & d wilt geven aan je baby? Wij schreven een artikel met de overwegingen die je kunt hebben.

Helende postpartum kruiden na de bevalling

Het stomen van de yoni (Sanskriet voor vagina) met speciale kruiden zie je in verschillende culturen terug. Het stomen van postpartum-kruiden bevordert je herstel en is heerlijk om te doen. Niet alleen na de bevalling overgens.

Ook speciale Yoni-herbs dragen bij aan een sneller herstel. Het is een natuurlijke en helende poedermix met o.a. weegbree, groene klei en rozemarijn. Een weldaad voor het genezen van kleine rupturen en wondjes.

De kracht van hulp vragen in de kraamtijd

In onze huidige cultuur staan gezinnen  de eerste dagen na de geboorte vaak erg alleen. Gelukkig is er in Nederland kraamzorg en hopelijk familie en vrienden om jullie als gezin bij te staan, maar in de praktijk is deze ondersteuning te weinig om een ontspannende bedding te ervaren voor een optimaal herstel. We schreven een artikel met tips over hoe je hulp kan vragen om de postpartum periode zo ontspannen mogelijk te doorlopen.

Schrijfopdracht: Week 40

Is er nog iets voor te bereiden voor de bevalling? Waarschijnlijk ben je daar al weken mee klaar. Wat rest dus is rust! En ook in deze week een rustige schrijfopdracht die niets op hoeft te brengen en waarin je eigenlijk niets hoeft te doen behalve je pen op papier zetten. Dit heet ‘stream of consciousness’. Zet een wekker of bepaal een aantal pagina’s en schrijf alles op wat er komt. Geen goed of fout. Als het helpt een richtlijn te hebben neem dan het thema ‘geduld’ of ‘rust’. Je mag je schrijfsels bewaren of gewoon weggooien! Je hoeft helemaal niets te bereiken. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


39 weken zwanger 41 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips