Hoeveel weken ben jij zwanger?

32 weken zwanger

Ligging van je baby en kortademigheid

In week 32 van je zwangerschap lees je o.a. over de ligging van je baby, kortademigheid die je kunt ervaren en tips voor het voorbereiden op je bevalling.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 32 en 33 weken zwanger bent zit je in je drieëndertigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 32 van je zwangerschap

Ligging van je baby

Als je 32 weken zwanger bent, wordt de ruimte in je baarmoeder steeds kleiner. Je baby kan nauwelijks nog omdraaien en ligt mogelijk al in de houding waarin hij geboren gaat worden. Het is ook nog goed mogelijk dat het gaat draaien, al wordt de kans wel kleiner. De meeste baby’s zullen nu met hun hoofd naar beneden liggen. Rond de 30 weken ligt zo’n 25 procent van de baby’s nog in een stuitligging. Maar, ook al wordt dit meestal anders verwoord. Een stuitligging is een variatie die eigenlijk ook normaal is. Misschien heeft jouw kindje wel zijn redenen om op die wijze geboren te worden en wil hij liever niet gedraaid worden. Je kunt hierover in gesprek gaan met je kindje. 

Achterhoofdsligging

Vanaf ongeveer 32 weken, gaan de meeste baby’s met hun hoofd naar beneden liggen om zich voor te bereiden op de geboorte. Dit heet de hoofdligging. Op die manier kan je baby jouw lichaam het makkelijkst verlaten. Als je baby met zijn gezicht tegen de achterkant aan ligt, dan heet dit de achterhoofdsligging. Op deze manier kan het hoofdje zich tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken.​​ Dit wordt als de meest ideale ligging gezien.

Stuitligging

Bij een stuitligging ligt je baby juist met zijn hoofd omhoog en zijn benen en billen onder. Een baby maakt keuzes in de baarmoeder en een keuze om in stuit te liggen kan door een fysiologische situatie komen of het kan een psychologische reden hebben. Sommige kindjes willen graag op die manier geboren worden. De meesten van ons zijn geconditioneerd om te denken dat een stuitligging eng is en dat maakt het meteen al lastig. Omdat dat betekent dat de meeste verloskundigen ook bang zijn voor een stuitligging. En angst in de kamer dat wil je niet. De keuze is hier ook volledig aan jou. Ga het gesprek aan met je kindje en kom er op die manier achter wat voor jullie de beste manier is. En ga dan het gesprek aan met je verloskundige en zoek eventueel naar iemand die hier wel comfortabel mee is. Heb jij een eigenwijze baby en ligt deze in een stuit? Dan kan het mooi zijn om naar een eventuele achterliggende boodschap te kijken. Ga in gesprek met je baby. Is het er nog niet klaar voor? Is het ergens bang voor? Voelt het zich niet veilig? Is er iets anders aan de hand? Door in gesprek te gaan kun je wellicht antwoorden krijgen. Tot week 36 draaien veel kinderen nog vanzelf.

Volkomen en onvolkomen stuitligging

Verder is er een verschil tussen een volkomen, onvolkomen stuitligging en een voetligging. Bij een volkomen stuitligging ligt je baby met gebogen knieën zodat de voeten naast de billen liggen, bij een onvolkomen stuitligging komen de billen eerst en bij een voetligging komen de voeten eerst.

Dwarsligging

Ook is het mogelijk dat je kind in een dwarsligging ligt. Op deze manier kan je kindje er niet uitkomen, dus het is een groot teken dat er iets is wat aandacht nodig heeft. Een aantal fysiologische zaken zullen misschien uitgesloten moeten worden, maar er is nog genoeg tijd om hier aandacht aan te geven. Je kunt ook hier samen met je baby in gesprek gaan en de reden achterhalen. Laat je hierbij begeleiden door een specialist zoals bijvoorbeeld een Moxa-therapeut. Andere dingen die kunnen helpen bij een ligging die “niet stabiel” is, zijn; een handstand doen onder water (ja echt!), inversies doen (liggen met je heupen hoger dan je schouders, 2 – 3 x per dag, visualisatie van je baby in de correcte positie, homeopathie en regelmatig gaan zwemmen.

Jij in week 32 van je zwangerschap

Moeheid

Je zit in het derde trimester en aan je lichaam zul je mogelijk merken dat alles wat moeizamer gaat. Met je bolle buik zal het steeds lastiger zijn om je soepel te kunnen bewegen. Slaap je goed? Kamillethee drinken in de avond om tot rust te komen, een fijn zwangerschapskussen om te slapen of een natuurlijke geurspray met lavendel kunnen je helpen om extra te ontspannen.

Opsteker: het is een natuurlijk proces dat je de weken voor de geboorte vaker wakker wordt in de nacht. Dit is om je lichaam en geest al te laten wennen aan de tijd die komen gaat. Dit betekent niet dat je niet voldoende rust zou moeten nemen. En extra dutjes overdag zou als het binnen de mogelijkheden past, heel goed zijn! Lees hier tips voor een goede nachtrust.

Opnieuw zwangerschapskwaaltjes

Als je 32 weken zwanger bent kun je ervaren dat sommige zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester terugkomen. Misschien ben je wel weer misselijk of voel je je extreem moe. Dit is een teken van je lichaam en betekent meestal dat je wat rustiger aan mag gaan doen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen bij vermoeidheid. Het kan ook een teken zijn van voedingstekorten. Tip! Bekijk deze video over invloed van voeding op de vruchtbaarheid of beluister het interview hier met orthomuleculair arts Sanne Knijn.

Kortademigheid

Ook zul je merken dat je sneller buiten adem bent en last kunt hebben van brandend maagzuur. Dit komt doordat er steeds meer druk van de  de groter wordende baarmoeder komt en deze tegen je longen en maag duwt. Weer een goede reden om rustiger aan te doen. Kamille kan je helpen bij brandend maagzuur en helpt daarbij ook voor extra ontspanning.

Thuisbevallen

Overweeg jij een thuisbevalling? Thuisbevallen heeft veel voordelen (vertrouwde omgeving, meer aanmaak goede hormonen, minder kans op ingrepen etc). Lees hier meer over wat je nodig hebt voor een ontspannen thuisbevalling.

Bevallen in het ziekenhuis

Wil of ‘moet’ je in het ziekenhuis bevallen om medische redenen? Dan is de kans op continue monitoring aanwezig. Dit is overigens niet verplicht in veel gevallen. Je kan vragen om mobiele monitoring zodat je goed kan blijven bewegen, of vragen om zoals ‘normaal’ is met een doptone het hartje van de baby te beluisteren. Dan heb je alle vrijheid die je ook zou hebben wanneer je thuis bevalt. Laat je goed informeren. Lees hier over hoe zo ontspannen mogelijk bevallen in het ziekenhuis.

Ben je er nog niet over uit? Wellicht helpt dit artikel je om een bewuste keuze te maken waar jij wilt bevallen.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 32 weken zwanger

Ademhalingsoefening

Ademhalingsoefeningen zijn heel goed om al te oefenen tijdens je zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling. Zo raak je vertrouwd met een ontspannen ademhaling. Bijvoorbeeld: je ademt rustig in richting je buik, je baarmoeder. En laat alle spanning los op de uitademing. Oefen het elke dag een minuut en je hebt er zoveel baat bij tijdens je bevalling! Als je in een ontspannen toestand verkeert kan je de bevalling het beste aan. Deze ademhalingsoefening is heel makkelijk en heel effectief het enige wat je doet is ontspannen als je uitademt. Een natuurlijke vorm van pijnbestrijding. Hoe meer ontspannen je bent hoe meer oxytocine er vrij komt en hoe meer endorfine (een hormoon dat je aanmaakt als pijnbestrijding) er vrijkomt. Bovendien helpt het richten van de aandacht op je ademritme je te focussen op het baringsproces van binnenuit.

Waterbevalling

Wil jij gebruik gaan maken van de rustgevende kracht van water? Door bijvoorbeeld tijdens de bevalling te gaan douchen of lekker in comfortabel warm te gaan. Of zou je graag de geboorte in bad willen doen? Steeds meer ziekenhuizen en geboortehuizen hebben de mogelijkheid om ook in bad te bevallen. Dit heeft vele voordelen. Lees hier alles over bevallen in bad.

Zoek ook uit wat je verloskundige of het ziekenhuis onder een badbevalling verstaan. Soms willen ze dat je baart buiten bad. Of dat de placenta niet in bad geboren mag worden.

Zwaartekracht

Ga je ook gebruik maken van de zwaartekracht tijdens de bevalling? Tijdens de baring kun je de zwaartekracht goed inzetten om je de ontsluiting sneller laten te verlopen. Hurken, zitten en staan zijn bijvoorbeeld goede posities omdat de zwaartekracht meewerkt. Maar ook dansen, huppelen en lopen tijdens de bevalling helpt bij een snellere ontsluiting. Je kunt nu al dagelijks wat hurk oefeningen doen om je voor te bereiden.

Doula

Heb je al een doula die jou gaat begeleiden tijdens zwangerschap en bevalling en/of kraamtijd? Gun jezelf iemand die jou én je partner emotioneel en praktisch bijstaat in deze periode. Je geboorte ervaring draag je je leven lang met je mee en heeft invloed op je zelfbeeld de moeder-kindbinding.

Borstvoedingscursus

Wil je borstvoeding gaan geven? Dan kan een borstvoedingscursus je helpen voor te bereiden op wat komen gaat. Ook kan je je inlezen over wat de breast crawl precies is en welke voordelen dit voor jou en baby kunnen hebben.  

Tip: lees het boek Borstvoeding van Mary Broekhuijsen en Stefan Kleintjes

Natuurlijke babyuitzet

Heb je de baby uitzet al op orde? Besef dat je baby niet veel meer nodig heeft dan jouw warmte, voeding en aandacht. Wij stelden een minimalistische/duurzame baby-uitzet samen waar je inspiratie op kan doen voor duurzaam babyspullen uitkiezen.

Schrijfopdracht: Week 32

Je bevalling komt nu steeds dichter bij! Hoe is je lichaam, je geest, je gedachten, je mentale toestand? Kan je er naar toe leven, kan je rust nemen ermee te zijn, voelt je lichaam pijnlijk of geniet je ervan? Beschrijf deze week gewoon waar je nu staat, zonder oordeel en zonder teveel na te denken.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


31 weken zwanger 33 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips