Hoeveel weken ben jij zwanger?

29 weken zwanger

Botvorming en derde trimester

In week 29 van je zwangerschap is baby druk bezig met de botvorming en kun jij last hebben van zwangerschapskwaaltjes die horen bij het derde trimester.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 29 en 30 weken zwanger bent zit je in je dertigste zwangerschapsweek.

Je baby in week 29 van je zwangerschap

Als jij rond de 29 weken zwanger bent krijgt jouw baby steeds minder ruimte om te bewegen. Het kan zijn dat het al met zijn hoofdje naar beneden ligt, maar het kan ook dat hij nog in een stuit ligt. Je baby heeft nog een paar weken om goed in de baarmoeder in te dalen. Ook kan je baby tijdens de geboorte zelfs nog van ligging kan veranderen. Een stuitligging is gewoon een variatie van normaal! Sommige kindjes kiezen er bewust of onbewust voor om op die manier geboren te worden.

Snelle ontwikkeling in derde trimester

In het derde trimester is je kindje al ‘af’, maar het heeft nog wel wat werk te verrichten: groeien, organen laten rijpen en zich voorbereiden op de geboorte. Hij maakt een super snelle ontwikkeling door. De meeste baby’tjes zouden nu al lucht kunnen in- en uitademen, maar sommige kindjes hebben hier toch nog wat moeite mee, mochten ze nu al geboren worden.

Skelet & smaakpupillen

Een groot deel van zijn skelet ontwikkelt zich nu bijvoorbeeld vanuit zacht kraakbaan naar bot. Ook zijn smaakpupillen verfijnen en worden gevoeliger. Je baby kan nu het verschil tussen zoet en zuur proeven.

Zenuwstelsel & brein

Ook ontwikkelt het zenuwstelsel zich snel. De zenuwen worden nu bedekt met myeline; een stof dat ervoor zorgt dat de zenuwen boodschappen sneller kunnen doorgeven.

Daarnaast groeit ook het brein hard door en krijgt het meer groeven. Het ‘hersenoppervlak’ ontstaat hierdoor en het hoofd groeit ook nog steeds. Cellen in de hersenen ontwikkelen zich waardoor de zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) zich specialiseren.

Placenta & navelstreng

De navelstreng van de baby wordt rond deze tijd ook steeds sterker en dikker. Deze is verbonden met de placenta en heeft een aantal belangrijke taken:

  • de voedingstoffen en zuurstof uit jouw bloed halen en overbrengen naar de bloedbaan van je baby
  • afvalstoffen en kooldioxide van je baby afvoeren;
  • hormonen aanmaken die de zwangerschap in stand houden;
  • anti-lichamen van jou aan je baby doorgeven, waardoor hij de eerste maanden na de geboorte al wat afweer heeft;
  • een barrière vormen tegen ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen.

Wat betreft omstrengeling (dus als de navelstreng nog om het nekje van je baby zit): dit hoeft geen belemmering te zijn om goed geboren te worden. De navelstreng is veerkrachtig en tussen hoofdje en rompje beknelt het ook niet.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 29 van je zwangerschap

Derde trimester

In het derde trimester kun je meer last krijgen van nieuwe zwangerschapskwalen. Veelvoorkomende klachten zijn obstipatie, maagzuur, bandenpijn en vocht vasthouden. Voor veel kwalen geldt: drink veel water (minstens 2 liter), eet gezond (écht gezond), beweeg voldoende en hou een gezonde leefstijl aan.

Ongelijke lengte van de banden kan invloed hebben op de ligging van het hoofd van het kindje. Spinning babies heeft daar informatie over én een oefening om ongelijke banden te corrigeren.

Rode en jeukende handen

Als je jeukende en rode handen hebt kan dit duiden op o.a. zwangerschapscholestase of zwangerschapsvergiftiging. Neem in dit geval contact op met je verloskundige. Ook als je rond 29 weken zwanger minder beweging in je buik voelt, bel dan altijd je verloskundige. Lees hier wat je kan bij een hoge bloeddruk.

Spataderen

Spataderen zijn opgezwollen bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen. Spataderen kunnen ontstaan door de grotere hoeveelheid bloed in je bloedvaten en door hormonale veranderingen.

Gelukkig zijn er manieren om de kans op spataderen te verkleinen. Zoals veel te lopen en te bewegen, te voorkomen dat je te lang stilstaat en een kussen onder je benen tijdens het slapen. Dit bevordert de bloedsomloop. Ook kun je oefeningen doen die de bloedcirculatie verbeteren, die bijvoorbeeld bij zwangerschapsyoga worden gegeven.

Groeiecho

Rond de 29 weken zwangerschap krijg je weer een echo aangeboden, namelijk de groeiecho.  Hierbij kijkt je verloskundige of het kindje goed groeit, of er genoeg vruchtwater is en of de placenta gezond is. Sommige verloskundigenpraktijken bieden de echo standaard aan, andere plekken wordt deze alleen gedaan als er een medische reden voor is. Weet dat je zelf altijd een keuze hebt.

En als het goed kan je verloskundige ook met haar ogen en haar handen de groei van je kindje bepalen. Alleen verleren steeds meer verloskundigen dit helaas, omdat ze steeds meer afhankelijk worden van technologie.

Groeiecho’s zijn niet erg betrouwbaar, maar er worden wel besluiten op genomen.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 29 weken zwanger

It takes a village…

It takes a village to raise a child, but also to give birth! Schroom niet om mensen in je omgeving om hulp te vragen. Hoe mooi is het om een cirkel van sisters om je heen te verzamelen, die jou in deze tijd extra ondersteunen. Maak een app-groep aan waarin je kan delen met een geselecteerde groep mensen waardoor jij je gesteund voelt. Ook kun je alvast een postpartum-plan maken voor extra hulp in de kraamtijd. Vaak denken vrouwen dat de aanwezigheid van meerdere mensen bij de geboorte de intimiteit verstoort. Maar elk persoon die aanwezig is om jou te dienen en te volgen is nooit teveel of verstorend. Gun jezelf 100% ondersteuning in deze bijzondere transitie in je leven.

Mother’s Blessing

En heb je al een Mother’s Blessing ontvangen? Dit is een samenkomst voor jou als zwangere vrouw, waarin je een dag(deel) helemaal in de watten gelegd wordt door bijvoorbeeld massage, voetenbadjes, etcetera. Het idee erachter is om de zwangere vrouw te laten ontspannen en haar zelfvertrouwen te geven voor de geboorte. Hier kun je inspiratie opdoen voor een Mother’s Blessing.

Geboortealtaar

Heb je al gedacht om een geboortealtaar te maken? Dit altaar herinnert je tijdens het baren aan de dingen waar jij positieve energie en kracht van krijgt. Je kunt er bijvoorbeeld mooie kaartjes met krachtige teksten, stenen en voorwerpen neerleggen die jou herinneren aan je eigen kracht en zelfvertrouwen. Affirmatiekaarten kunnen je hierbij ook helpen. Deze kun je erbij neerzetten of aan een slinger hangen.

Derde trimester

Nu het derde trimester is aangebroken, merk je wellicht dat je zwangerschap wat zwaarder wordt. Terwijl het leven om je heen maar doorgaat alsof er niets aan de hand is. Je innerlijke rust kan ver te zoeken zijn, terwijl je deze zwangerschap relaxt wilt meemaken en de verbinding met jezelf en met het kindje in je buik wilt voelen. Hoe doe je dat? Marly (auteur van het boek Groots zwanger, bevallen en moeder zijn) heeft 5 tips voor jou:

  • Maak een fijne plek in huis waar jij je kan terug trekken. Ga hier iedere dag even een kwartiertje zitten. De stilte in…
  • Zeg ‘ja’ tegen wat je voelt. Verzet je niet tegen moeilijke emoties, maar laat ze stromen, zodat ze weer zo snel mogelijk jouw lijf verlaten.
  • Maak het klein. Focus je op de kleine, eenvoudige dingen die je ‘nu’ doet. Het helpt je om in je gevoel en beleving te komen.
  • Blijf voelen wat goed voor je is. Niet door naar ‘buiten’ te kijken, maar juist naar binnen. Waar heb je behoefte aan? Volg hetgeen je van binnen voelt.
  • Durf het anders te doen. Je agenda leegvegen. Of eerder met verlof? Als jij heel eerlijk kijkt naar jezelf, waar ligt jouw verlangen dan?

Wil je nog meer meegenomen worden naar de innerlijke rust binnen jezelf? Én weten hoe je dit inzet voor je bevalling? Dan is het prachtige boek Groots ~ zwanger, bevallen en moeder zijn van Marly van Leijsen een aanrader. Als ervaren zwangerschapscoach en als een sister neemt ze jou mee naar je innerlijke rust, kracht en wijsheid.

Schrijfopdracht: Week 29

We gaan verder met het thema hulp vragen. ‘It takes a village to raise a child’. In onze hyper individualistische samenleving zijn we veel meer als eilandjes gaan leven. Je zult misschien merken dat het zwanger zijn en moeder worden daar niet altijd veel baat bij heeft. Misschien heb je alle materiële hulp die je nodig hebt, maar hoe zit het met hulp in de vorm van liefdevolle adviezen van wijze vrouwen die dit allemaal al hebben meegemaakt? Of mentale, emotionele of spirituele hulp voor het proces dat je door gaat? En straks tijdens het moeder zijn, is er support in je omgeving? En durf je deze te vragen als het niet vanzelfsprekend is? Duik deze week in dit thema en zie wat er voor je opkomt. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


28 weken zwanger 30 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips