Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 33 weken zwanger
Hoe om te gaan met pijn
Wellicht denk je na over pijnbestrijding, dat kan zowel natuurlijk met je adem, ontspanningsoefeningen, massage, warm water, bad, douche of support door aanraking of lieve woorden, muziek. Medische pijnbestrijding gaat vaak door van moeder op kind. Die medicijnen gaan door de placenta heen en kunnen zorgen voor meer ingrepen later in de bevalling.
Je kan een plan maken voor pijnbestrijding zodat je alles hebt uitgezocht en het daarna weer loslaten zodat je vol vertrouwen kan zien wat er gaat komen. Mentale steun, fysieke steun, emotionele steun is allemaal zo steunend en dienend tijdens het bevallen. Ook het vastpakken van heupen en voeten om weer even de grond onder je voeten te voelen kan heel helpend zijn.
Ontspanning heeft een gunstige invloed op je pijnbeleving en stress verhoogt je pijnervaring. Onderzoek wat jou helpt om te ontspannen en wat spanning bij je oproept. Denk daarbij aan opmerkingen, personen en omgeving. Neem dat op in je geboorteplan.
Weten dat je het goed doet, dat het erbij hoort, dat elke wee je dichter bij je kindje brengt kan ook veel schelen in de ervaring van pijn. Lees hier meer over natuurlijke pijnbestrijding.
Kraampakket aanschaffen
Rond 33 weken is het handig om een kraampakket in huis te hebben. Deze krijg je soms van je ziektekostenverzekering of je moet ‘m zelf aanschaffen. In een kraampakket zit onder meer kraamverband, netbroekjes, steriele gaasjes, alcohol en een navelklem. Weet je dat er ook een natuurlijk kraampakket bestaat? Dit kraampakket houdt rekening met zowel jou, je baby als de natuur. Door te kiezen voor de meest milieuvriendelijk materialen en minst belastende voor jou en je baby. Zo zit er bijvoorbeeld een cordring in. Dit is een rubberen ringetjes en is een duurzaam én babyvriendelijk alternatief op de navelklem. En net zo veilig.
Vergelijk hier verschillende kraampakketten.
Je bed op klossen
Ook wordt je gevraagd om klossen te regelen zodat je bed op ongeveer 80 centimeter hoogte staat. Dit is voor de verloskundige en kraamverzorgende een prettige werkhoogte. Dus ook als je niet thuis wilt bevallen is het nodig om rugklachten te voorkomen voor je geboortewerkers om het bed te verhogen. En voor jezelf is het ook makkelijker in en uit stappen.
Vanaf week 37 is het handig als je de klossen in huis hebt dus is het fijn om het alvast te gaan regelen. Je kunt deze lenen bij thuiszorgwinkels, maar je kunt ook bijvoorbeeld bierkratten gebruiken.
Meerdere kinderen
Als je al meerdere kinderen hebt is het nu tijd om een oppas te regelen. Wil je jouw kindje bij de bevalling? En de oppas? Denk er alvast over na, zodat je je op het moment zo min mogelijk druk hoeft te maken en op kan gaan in het proces. Leuke boeken om te lezen zijn: “Hello Baby” van Jenni Overend, “Wat zit er in je buik, mama?” van Sam Lloyd en ”Bobbi wordt grote broer” van Ingeborg Bijlsma.
En hier een mooie & inspirerende video waar kinderen aanwezig zijn bij de geboorte.
Bereid je voor op coconnen
Vanaf ongeveer 33 weken mag je echt rustig richting de cocon-fase gaan. Neem rust waar mogelijk. Je verdient die rust, je lijf is zo hard aan het werk. Het zijn nog maar een aantal weken dat je baby continue bij jou is. Ga rustig voorbereiden zodat je de laatste weken je niet meer onnodig druk hoeft te maken.
Placenta
Heb jij al een idee wat je met de placenta zou willen doen? Dit wonderlijke orgaan waar je baby zo lang in heeft gewoond heeft veel waarde en is zonde om weg te gooien. Lees hier wat je allemaal kunt doen met de placenta.
Schrijfopdracht: Week 33
Hoe is je relatie tot je baby? Voel je dat je (alweer) moeder wordt, voelt je baby al als jouw kindje, hoe voelt het om een baby (jouw baby!) in je buik te hebben? Weet je al of het een jongen of meisje wordt en welke gedachten krijg je daarbij? Beschrijf alles wat er bij je opkomt als je aan je baby denkt.
Schrijven werkt helend!
Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.
Lees meer