Wil je thuis gaan bevallen? Wat heb je dan nodig en wat kan bijdragen aan een ontspannen thuisbevalling? Wij geven je in dit artikel een overzicht met tips & dingen die handig zijn om een ontspannen thuisbevalling te ervaren.

Voel je thuis

Als eerste willen we je op het hart drukken dat het raadzaam is om de vorm en plek van de geboorte zoveel als mogelijk open te laten. Concentreer je vooral op je zelf, want mocht je toch op een andere plek gaan bevallen, dan zul je daar niet door overvallen worden. Het kan helpen om je voor te bereiden op verschillende scenario’s. De focus blijft uiteraard: thuis bevallen (als je je daar het prettigst bij voelt). En meestal zal het dan ook gebeuren. Je kiest voor thuis bevallen, omdat je je daar het meest ontspannen en veilig voelt. Want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste: kies een plek waar jij je het beste kan ontspannen!

inrichting babykamer wat nodig
Foto @poppytopumpkin

Neem de tijd

Als je je thuis het prettigst voelt, bereid je daar dan in alle rust op voor. Neem veel tijd om te cocoonen en om van je huis een veilig, warm & rustig nestje te bouwen. Je baby zal het warme welkom en jouw rust voelen. De tijd die je ervoor neemt is nodig om jezelf klaar te maken voor het grote avontuur: de geboorte! Hoe meer tijd je neemt, hoe meer rust je kan ervaren en hoe groter de kans is dat ook de bevalling ontspannen zal verlopen!

Muziek

Bedenk op welke muziek jij kan ontspannen en welke muziek jij zou willen luisteren als je weeën aan het opvangen bent. Maak een fijne muzieklijst die je op kan zetten. In de eerste fase van de bevalling kan swingende muziek fijn zijn in combinatie met spiraling, in een later stadium kan meditatieve, rustigere muziek fijn zijn om meer naar binnen te gaan en contact met je kindje te maken. Voor iedere vrouw werkt het weer anders, dus ga vooral op je gevoel af en neem de tijd om een gevarieerde lijst te maken. Op Youtube zijn er ook veel concentratie- en hypnobirthing-oefeningen te vinden, die je kunnen helpen bij het voorbereiden en ondersteunen tijdens de geboorte. Het kan natuurlijk zijn dat je tijdens het baren opeens geen behoefte meer voelt aan muziek, maar dan heb je in ieder geval wel een mooie lijst samengesteld;-).

Sfeer

Creëer een rustige, serene sfeer voor een zacht welkom voor je baby. Kaarsjes (liefst zonder parafine), gedimd licht, een zoutlampje…Richt een rustige hoek voor je baby in (babykamer is overbodig als je met je baby wilt co-sleepen) met een schapenvachtje (goed voor weerstand!) en wat praktische spullen. Je baby heeft de eerste tijd in wezen alleen jouw warmte & voeding nodig!

Kies een plek waar jij je het beste bij voelt!

Wat ook kan bijdragen aan een ontspannen bevalling is het maken van een geboortealtaar. Je kunt hier mooie spreuken, die jou bekrachtigen, neerzetten, wat mooie stenen (maansteen of rozenkwarts bijvoorbeeld), foto’s en andere voorwerpen die jou herinneren aan je eigen kracht en je vertrouwen geven.

Voeding

De ene vrouw heeft geen behoefte aan eten tijdens het bevallen, de ander snaait hier en daar nog aardig wat weg. Luister naar je lichaam en zorg voor verantwoorde snacks. Denk aan fruit, noten en energybars. Vermijd suiker!

Niet alleen kunnen we ons met voedsel voeden. Ook met de energieën om je heen. Jij bepaalt wie er bij is. Als je, je niet op je gemak voelt bij iemand die aanwezig is, geef dit aan. Het is jouw moment en wees niet bang om eerlijk te zijn.

Water en zwaartekracht

Eeuwenlang gebruikten vrouwen de zwaartekracht om hun baby geboren te laten worden. Liggend bevallen is alleen praktisch voor de verloskundige of arts. Luister naar je lichaam en maak gebruik van attributen waar jij je prettig bij voelt, zoals een birth ball om weeën op te vangen en/of een baarkruk/baarschelp/cub om met de zwaartekracht mee te bevallen. Veel verloskundigen bieden ook deze opties en nemen ze dan voor je mee.

Veel vrouwen hebben ook veel baat bij water. Ga lekker douchen of in bad. Of kies er zelfs voor om een bevalbad klaar te zetten, te huren of kopen. Sommige verloskundigen en doula’s hebben er eentje die je kunt lenen.

Praktisch

Je verloskundigen en kraamhulp zullen graag willen dat je je bed op klossen zet (minstens 80 cm hoog bed) vanaf 37 weken en wordt er een ondersteek (een wat!? zo’n potje waar je in kan plassen als je zelf niet naar de wc kan) aangeraden. De ondersteek en klossen kun je huren. Verder kunnen emmers, vuilniszakken, goed licht (nodig bij het eventuele hechten) en flanellen/hydrofiele luiers (om de baby warm mee in te pakken) handig zijn. Overleg met je geboortewerkers wat zij nodig vinden.

natuurlijk kraampakket inrichting kamer

Voor de rest zijn de spullen uit het kraampakket nodig om in huis te hebben, zoals kraamverband, onderleggers, alcohol en watten. Je kunt kiezen tussen een regulier kraampakket of een natuurlijk kraampakket. Lees hier de exacte inhoud van een kraampakket.

Verder is het handig als je huisnummer en naambordje duidelijk te zien zijn en dat je deurbel goed werkt. En dat je een ‘vluchttas‘ klaar hebt staan voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet.

Natuurlijke producten

Wij raden uiteraard aan om zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken om jezelf, je baby én het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Daarnaast dragen liefdevolle producten bij aan een gezonde ontwikkeling van je baby en maken de kans groter op een ontspannen geboorte. Naast het natuurlijke standaard kraampakket dat alle benodigde verzorgingsproducten bevat die je verloskundige en kraamverzorgende willen dat je in huis hebt (zoals kraamverbanden, een cordring, onderleggers, alcohol, watten, kompressen, handzeep en netbroekjes) is er ook een natuurlijk luxe pakket. In het luxe kraampakket zitten extra producten die fijn zijn voor in de kraamtijd zoals healing herbs, een borstvoedingsmix, wasbare zoogcompressen, een post-partumkruidenmix, babymassage-olie en andere fijne extra’s om de geboorte en kraamtijd zo ontspannen mogelijk te laten verlopen! Aan jou de keuze!

Alles in huis?

We maakten ook een minimalistische baby-uitzet, met alle benodigdheden voor tijdens de bevalling en in de kraamtijd & wat je kan aanschaffen voor je baby.

We wensen je een prachtige & ontspannen geboorte toe! <3

Koop hier een natuurlijk kraampakket?

beste kraampakket baby moeder kopen
Natuurlijk Kraampakket Luxe

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.