Hoeveel weken ben jij zwanger?

14 weken zwanger

Citroentje en groeiende borsten

In week 14 van je zwangerschap is je baby zo groot als een citroentje en krijgt haartjes op zijn of haar lichaam. Jouw borsten en buik kunnen wat meer zichtbaar gaan worden. 

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 14 en 15 weken zwanger bent zit je in je vijftiende zwangerschapsweek. 

Je baby in week 14 van je zwangerschap

Jouw baby is ongeveer zo groot als een citroen en krijg haartjes over zijn/haar hele lichaam. De baby proeft af en toe van het vruchtwater en alle vitale organen zitten op hun plek en beginnen te werken. Vanaf nu zijn de geslachtsorganen duidelijk mannelijk of vrouwelijk. De huid van de baby is roze, doorzichtig en heel fijn en delicaat.

Spieren oefenen

Je foetus wordt steeds krachtiger door zijn spieren veel te oefenen. Hij kan al een vuistje maken en zijn mond open en dicht doen. Het begin van het latere zuigreflex wordt hier geoefend. In de mond ontwikkelen zich de tong en het gehemelte.

Ledematen en organen

Zijn ledematen en inwendige organen zijn in aanleg klaar dus vanaf nu hoeft je foetus eigenlijk alleen nog maar te groeien en te rijpen.

Jij in week 14 van je zwangerschap

Groeiende borsten en buikje

Jouw borsten zijn waarschijnlijk gegroeid; ze bereiden zich voor op de melk die je straks gaat produceren. Wellicht fijn om alvast een voedingsbeha of een fijn voedingshemd aan te schaffen, die nu al wat extra stevigheid kunnen geven. Een zwangerschapsbeha is niet perse nodig, tenzij je het zelf heel prettig vindt. Het is wel aan te raden om vooral niet-knellende beha’s (zonder beugels) te dragen, om borstontstekingen en knelling te voorkomen.

Ook je buikje begint nu steeds meer naar voren te groeien.

Fitheid

Wat doe jij om fit te blijven? Zwangerschapsyoga, zwemmen en heel veel andere sporten kun je voorlopig nog blijven doen. Bewegen is leven! En bewegen is tijdens de zwangerschap heel belangrijk om gezond te blijven. En sterke, soepele spieren zijn belangrijk. Want baren is bewegen en actief zijn. Dan helpt het enorm als je fit bent en getrainde spieren hebt.

Naast voldoende vitaminen en mineralen, verwen jezelf regelmatig met een kopje (zwangerschaps)thee en eventueel een gezonde snack als je behoefte hebt aan iets zoets. Tijdens de zwangerschap geef je een basis mee aan je kindje, dus eet zo gezond als mogelijk.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips

Zwangerschapsmassage of cursus

Zwangerschapscursussen en massages kan je nu ook lekker boeken! Bekijk de lijst met bewuste geboortewerkers met een overzicht per regio. Gun jezelf die fijne cursus, een doula, een massage of waar jij behoefte aan hebt! Bedenk eerst waar jij (met of zonder partner) behoefte aan hebt en maak op basis daarvan je keuze. Anders kun je nog wel eens verdwalen in alle mogelijkheden.

Zwangerschapsverlof

Als je een baan hebt is het voor je werkgever fijn om op tijd te weten dat jij zwanger bent, omdat hij of zij meer tijd heeft om vervanging te regelen en andere dingen te plannen. Wettelijk gezien hoeft het pas uiterlijk 3 weken voor de ingang van je zwangerschapsverlof, maar doe vooral wat kloppend voelt in jouw situatie.

Ken jij al je rechten op je werk tijdens je zwangerschap, zoals dat je bijvoorbeeld recht op 1/8 meer pauzes? Lees alles over de rechten op je werk tijdens je zwangerschap in dit artikel.

Selfcare

Wellicht ook een mooi moment om jezelf te verwennen met een cadeaupakket Zwanger met onder andere olie tegen striae, zwangerschapsthee en een mosagaathanger.

Mooie boeken om te lezen tijdens je zwangerschap

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 14

Hoe zien je dagen eruit? Kan je rusten als het nodig is? Wanneer neem je tijd om bij de zwangerschap stil te staan en wat doe je dan? Werk je een volle werkweek en hoe is dat? Wat zou je ideale situatie nu zijn, of zijn er dingen die je nu graag zou willen veranderen of doen?

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


13 weken zwanger 15 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips