Acupunctuur kan tijdens de zwangerschap en daarna ingezet worden voor veel verschillende zwangerschapskwaaltjes. Elisabeth van den Berkmortel, acupuncturist en auteur van dit blogartikel, vertelt hoe en waarvoor acupunctuur ingezet kan worden tijdens de zwangerschap en kraamtijd.

Zwanger & acupunctuur

Zodra je een positieve zwangerschapstest in je hand hebt, verandert er gigantisch veel in je lijf. De groei van je baby staat nu met stip op nummer 1. Dit betekent dat er extra bloed wordt aangemaakt, je baarmoeder gaat groeien, je hormonale balans verandert en zelfs je spijsvertering kan van slag raken.

Ook emotioneel kan er veel met je gebeuren en vooral stress heeft invloed op je lichaam en de groei van je baby. Misschien maak je je vaak zorgen of het goed gaat met je baby of voel je stress omdat je werk te zwaar is nu je zo vermoeid bent. Daarnaast gaat je lichaam zich ook al voorbereiden op de geboorte.

Gevolg hiervan is vaak, dat jij als aanstaande mama eigenlijk op het 2e plan staat en dat je daardoor klachten kan krijgen. Dat is natuurlijk niet erg -met liefde zelfs- maar op het moment dat je lichaam wel heel hard moet werken en je (zwangerschaps)klachten krijgt, is het fijn om een steuntje in de rug te krijgen.

Dan ben je op zoek naar iemand die jou in deze belangrijke periode ondersteunt. Een bezoek aan een in zwangerschap gespecialiseerde acupuncturist is dan een goede optie.

Wat is acupunctuur en is het veilig?

Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese Geneeskunde. De Chinese Geneeskunde heeft als uitgangspunt dat alles energie -Qi- is. Soms is deze energie tastbaar en soms niet, bijvoorbeeld bij emoties.

Bij een acupunctuurbehandeling worden hele dunne steriele naaldjes op specifieke punten op het lichaam geplaatst. Hierdoor wordt de stroom van Qi -jouw eigen levenskracht– beïnvloed, waardoor lichaam en geest weer in balans worden gebracht en het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt hersteld.

Indien de acupunctuur wordt gedaan door iemand die bij een beroepsvereniging is aangesloten (zoals bijvoorbeeld de NVA) wordt acupunctuur tijdens de zwangerschap als veilig beschouwd.  Onderzoek uit 2014 waarin 105 onderzoeken naar acupunctuur tijdens de zwangerschap werden bekeken, heeft uitgewezen dat er een zeer laag percentage (1,3 procent) voornamelijk milde tot matige negatieve bijwerkingen is – meestal pijn bij het inbrengen van naalden. En dat kan dan weer voorkomen worden door speciale acupunctuurplakkers te gebruiken.

acupunctuur

In de volgende alinea’s laten we zien hoe en waarom acupunctuur ingezet kan worden tijdens zwangerschap en zwanger worden.

Zwanger worden en blijven

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan je door middel van onder acupunctuur je vruchtbaarheid verhogen.

Acupunctuur kan helpen bij het reguleren van hormonen en de menstruatiecyclus, het verminderen van stress, het verhogen van de bloedtoevoer naar de baarmoeder om de kans op conceptie te vergroten en het aantal herhaalde miskramen te verminderen. Lees hier meer over in het artikel: Acupunctuur en kinderwens.

Prille zwangerschap

Heb je al eerder een zwangerschap gehad die helaas in een miskraam is geëindigd, dan zijn vooral de 1e 12 weken heel erg spannend.

Gaat het deze keer wel lukken? In een acupunctuur behandeling wordt je lichaam ondersteund, waardoor de bloedtoevoer naar de baarmoeder wordt ondersteund, zodat het zich ontwikkelend vruchtje een optimale omgeving heeft om in te groeien. De emotionele rust wordt niet vergeten, waardoor deze spannende periode toch makkelijker voorbij zal gaan.

Eerste trimester

Hoe opgetogen je ook bent omdat je zwanger bent, betekent dit niet dat je je altijd even goed voelt in de eerste paar maanden. Je bent bijvoorbeeld misselijk, soms op het extreme af. Of bent erg vermoeid waardoor je met moeite je werkdag doorkomt. Vaak is je omgeving of je werk nog niet op de hoogte, waardoor dat extra uitdagingen met zich meebrengt.

Een acupunctuurbehandeling kan dan precies datgene zijn dat je nodig hebt om je beter te gaan voelen en zelf een dynamisch evenwicht te vinden, zodat de scherpe randjes er af gaan en je je makkelijker aan je zich ontwikkelende lijf kan aanpassen.

Misselijkheid

Een groot percentage van de vrouwen ervaart een zekere mate van misselijkheid tijdens het eerste trimester. Is de misselijkheid nu echt heel erg, dan is het zaak om het niet uit de hand te laten lopen. Acupunctuur in combinatie met visualisatie geeft goede resultaten.

Zo zegt Nadine: “Ik had last van zware misselijkheid en veel overgeven. Dit was mij niet onbekend, hier had ik tijdens mijn eerste zwangerschap ook veel last van gehad. Waar ik toen via de huisarts medicatie kreeg (die niks hielp) heb ik deze keer acupunctuur geprobeerd. En het is gelukt! Door de behandelingen is het scherpe randje van de misselijkheid er echt afgegaan en heb ik veel minder hoeven overgeven dan bij mijn eerste zwangerschap. Ook andere zwangerschapskwaaltjes konden verholpen of verzacht worden. En daarnaast heb ik beter leren luisteren naar mijn lichaam en daarmee voor mezelf te zorgen.”

zwangere buik

Zwangerschapsklachten

Na de eerste maanden komt er bij veel vrouwen een nieuw soort energie vanaf het tweede trimester. Het valt niet altijd mee als dit voor jou anders is. Er is in de Westerse medische wereld niet altijd een passende oplossing voorhanden. Ook de gynaecoloog of verloskundige raadt aan om tijdens de gehele zwangerschap zo min mogelijk medicatie te nemen, omdat dit invloed kan hebben op je ongeboren kind. Acupunctuur, voeding, supplementen en visualisatie zijn dan goede vervangers om je lichaam en geest weer in balans te brengen waardoor je belastbaarheid wordt vergroot en je meer van je zwangerschap kan genieten.

(Hoofd & rug)pijn

Naarmate de zwangerschap vordert, komt er meer druk op de onderrug en in het bekken voor. Dit bemoeilijkt het in beweging blijven en zorgt regelmatig voor zowel gewrichtspijn als hoofdpijn waartegen je geen pijnstilling kan innemen.

Pasgeleden heeft Elisabeth bijvoorbeeld nog een cliënte ondersteund met een hernia tijdens de zwangerschap. De gynaecoloog vertelde haar bij 16 weken dat hij niets voor haar kon doen en dat ze maar moest hopen dat ze snel voorbij de 40 weken was. Ze liep krom van de pijn en had al 6 weken rechtop op de bank geslapen in plaats van in haar eigen bed. Na 2 behandelingen was ze letterlijk 10 centimeter gegroeid, liep ze veel soepeler en sliep ze zelfs weer in haar eigen bed. Nu is ze meestal de hele dag en nacht pijnvrij; alleen als ze te veel doet wordt ze door haar lichaam teruggefloten.

Emoties tijdens de zwangerschap

Door je zwangerschap verandert je hormonale balans. De tranen komen makkelijker dan voorheen, het lijkt wel alsof je veel gevoeliger bent dan anders. Dergelijke zwangerschap gerelateerde emoties kun je ‘zwanger stabiel’ noemen en zijn ‘normaal’.

Zijn je emoties veel sterker en hebben ze een grote invloed op jouw dagelijks functioneren, dan is het aan te raden hulp in te schakelen, want je hoeft niet alles alleen te doen. Door middel van een goede begeleiding is het mogelijk om bijvoorbeeld je angsten onder controle te krijgen. Niet alleen door middel van acupunctuur, maar zeker ook in combinatie met een stukje coaching, kruiden en visualisatie.

Depressie tijdens zwangerschap

Ook kan het zijn dat je depressief bent. Dan merk je bijvoorbeeld dat je niet kan genieten van je zwangerschap, je geen energie hebt, snel geïrriteerd bent, piekert, of je schuldgevoelens hebt die zich opstapelen. Misschien maak je je wel zorgen om een postnatale depressie of twijfel je wel of je als moeder geschikt zal zijn om voor je kindje te kunnen zorgen. Het is belangrijk om niet met deze gevoelens door te lopen, maar hierbij begeleiding te vragen.

Voordelen van geboortevoorbereiding met acupunctuur

Als je vanaf een week of 36 langskomt ter voorbereiding op de aanstaande geboorte, heeft dat legio voordelen. Elisabeth neemt zelf de gelegenheid te baat om haar cliënten een korte 1 op 1 geboortecursus te geven tijdens de acupunctuurbehandelingen.

Ze geeft daarbij extra kennis over de werking van je lichaam tijdens de geboorte, contact maken met de baby en integratie door makkelijk toepasbare ademhalingstechnieken met de acupunctuurbehandeling. Hierdoor zul je  meer zelfvertrouwen ervaren en een grotere kans dat je voor 42 weken bevalt en is de pijn tijdens de bevalling beter op te vangen.

Inleiden van de bevalling met acupunctuur

Het is mogelijk om met acupunctuur de bevalling op gang te brengen. Weet wel dat acupunctuur geen wondermiddel is en dat er soms meerdere behandelingen nodig zijn. Acupunctuur en visualisatie brengen je lichaam en geest in balans waardoor ze optimaal samenwerken; maar je kindje en je lichaam bepalen uiteindelijk zelf wanneer ze klaar voor de geboorte zijn.

Elisabeth zegt: “inleiden met acupunctuur is ook inleiden”. Daarom bereidt ze je lichaam liever rustig voor op een bevalling, dan te grote druk op jou en de baby te zetten. Zo gaat de overgang van zwanger naar bevallen namelijk veel harmonieuzer. Toch is het soms gewoonweg nodig om tijdig te bevallen om een medisch traject te voorkomen en dan kan er meer druk worden uitgeoefend.

vrouw met baby in kraamtijd emotioneel

Postpartum herstel en borstvoedingsondersteuning

Na de geboorte ga je een periode van ontzwangeren in. Je lichaam moet zich herstellen; jij moet nog wennen aan het moederschap en de zorg voor je eigen kindje. Dat gaat met up en downs. Maar soms gaat het minder makkelijk dan gehoopt. Pijn, nachtelijk zweten, slapeloosheid, onvoldoende borstvoeding en postpartumdepressie komen vaker voor je je denkt.

Ook hier kan acupunctuur in combinatie met leefstijladvies een grote rol spelen. Vooral als je tijdens de zwangerschap al bij een acupuncturist liep, willen sommige acupuncturisten zelfs op huisbezoek komen zodat jij vanuit je eigen thuis aan jouw optimale herstel kan werken.

Herstel na keizersnede

Ben je door middel van een keizersnede bevallen, dan is er meer tijd en zorg nodig om volledig te herstellen. Middels een luisterend oor, verbetering van de doorbloeding naar het litteken, acupunctuur en visualisatie lukt het om souplesse in de onderbuik terug te krijgen en mogelijke bijwerkingen van deze ingrijpende operatie te minimaliseren.

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Elisabeth van den Berkmortel van Vrouwengeneeskracht

Lees ook: hoe acupunctuur kan helpen bij kinderwens.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.