Zoek je tips voor je bevalling? Begin dan bij je bewust worden van je eigen zelfvertrouwen. Hoeveel vertrouwen heb jij in de geboorte? En hoe kan je meer zelfvertrouwen krijgen, zodat de kans op een voorspoedige geboorte groter wordt?

Vanuit de natuur gezien

Ons lichaam is van nature gemaakt om zich voort te planten en dus ook te bevallen. Dit is erg belangrijk om te beseffen!

Even puur vanuit de natuur bekeken: Je lichaam heeft het voor elkaar gebokst om een eitje te laten springen, de bevruchting plaats te laten vinden, het beginnende vruchtje te laten innestelen in je baarmoeder, hartactiviteit opgang te brengen, alle celdelingen perfect te laten plaatsvinden; je baby te maken en laten groeien vanuit zo ongeveer helemaal niets! Dit is echt een heleboel werk waar je lichaam al maanden mee bezig is en veel energie in heeft gestopt. Je lichaam en baby bereiden zich ook al die tijd al voor op de geboorte.

positive visualisatie
Positieve visualisatie tijdens de geboorte kan je meer vertrouwen geven

De natuur zit best wel goed in elkaar als je bekijkt hoe het leven ontstaat. We kunnen er dus wel vanuit gaan dat jij voortreffelijk in staat bent om je kindje straks te gaan baren! Dat het na zo ontzettend veel en knap werk, energie en tijd alsnog misgaat is echt een hele kleine kans, vooral als je vertrouwen in jezelf hebt. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe waarschijnlijker dat alles goed afloopt. Als je ook daadwerkelijk daar in gelooft.

Invloed van de media

In veel Niet-Westerse landen is baren een vanzelfsprekendheid en zie je dat een bevalling op de meeste gebieden soepeler verloopt dan tegenwoordig hier. Dit lijkt vooral te maken met het vertrouwen dat er is en de wijsheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ook zijn ze minder beïnvloed door de sociale media.

Ga eens na wat jouw beeld is van een geboorte? De meesten van ons zullen plaatjes uit films voor zich zien. Dit zijn meestal vrij uitzonderlijke gevallen, waarbij er veel wordt geschreeuwd door de vrouw op haar rug, er altijd vliezen eerst worden gebroken (in werkelijkheid slechts bij 10% van de gevallen) en de geboorte vooral heel vermoeiend en pijnlijk lijkt te zijn. Met dit beeld in je hoofd kun je je eigen bevalling behoorlijk beïnvloeden. Door jezelf nieuwe ervaringen in te printen kun je jezelf opnieuw inprenten. Dikke tip dus: bekijk mooie geboortes en lees positieve bevallingsverhalen. Positieve geboorteverhalen vormen een goede basis om zelf ook een positieve bevalling mee te maken. En laat je ondersteunen door positieve affirmatiekaarten. Positieve visualisatie tijdens de geboorte kan je ondersteunen en meer vertrouwen geven.

geboorte affirmatiekaarten
Affirmatiekaarten

Jouw invloed

Je hebt dus zelf veel meer invloed op je geboorte dan je denkt. De geboorte kun je zien als een weerspiegeling van hoe jij in het leven staat. Leef je vanuit angst of vanuit vertrouwen? Als je vanuit angst leeft, kun je wellicht niet zo snel teleurgesteld raken. Maar als vertrouwen je basis is, maak je aanzienlijk meer kans om te krijgen waar je op hoopt.

Het kan best confronterend zijn, helemaal als je zelf een traumatische geboorte hebt ervaren. Hier zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, maar we hebben ondertussen wel met heel veel kennis opgedaan en geboortewerkers en moeders gesproken (los van onze eigen ervaringen). We zijn ervan overtuigd dat een dergelijk inzicht je kan helpen bij het voorbereiden van een toffe geboorte.

Toffe geboorte

Want dat bestaat: Toffe geboortes! Er zijn miljoenen verhalen van prachtige, vlotte of minder vlotte, orgastische & vredige, pijnloze & bijna pijnloze bevallingen in bad, thuis, in de natuur en ook in het ziekenhuis of geboortecentrum. Allemaal verhalen waarbij de vrouw in haar kracht ging staan, de geboorte bewust voorbereidde en vertrouwen had in haar eigen vermogen. You can own it!

toffe geboorte
Fotografie @zwaanopdemaan

Het is dus ontzettend belangrijk dat je tijdens de geboorte ook dat vertrouwen in jezelf, je lichaam en je baby hebt. En dat je mensen bij je hebt die óók dat vertrouwen hebben, in de natuur én in jou. Wij hebben een lijst gemaakt met bewuste geboortewerkers die de zwangere vrouw stimuleren in haar eigen kracht te gaan ‘staan’ tijdens het baren. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen.

We wensen je een prachtige geboorte toe!

Meer tips lezen voor een ontspannen bevalling? Lees hier over hoe je spiraling kan gebruiken, wat het belang is van je ademhaling, hoe je je eigen geluid kan inzetten, over zwaartekracht en visualisaties.

 

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips