Hoeveel weken ben jij zwanger?

37 weken zwanger

Zuigreflex en geboorteplan

In week 37 van je zwangerschap is je baby het zuigreflex goed aan het oefenen en is het een mooie tijd om aan een geboorteplan te werken als je die nog niet hebt.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 37 en 38 weken zwanger bent zit je in je achtendertigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 37 van je zwangerschap

Je baby is nu ongeveer zo lang als een snijbiet, zo’n gemiddeld 49,5 cm en weegt ongeveer 3 kilo. In deze week zou je baby ‘voldragen’ zijn, dat betekent dat de baby nu gezond geboren kan worden. Tussen 24% en 29% van de vrouwen bevalt in de achtendertigste zwangerschapsweek. 

Minder beweging

Je baby is nu hoogstwaarschijnlijk ingedaald, zijn hoofd bevindt zich lager in je bekken en zal hij een stuk minder schoppende bewegingen maken, maar meer draaien, rollen en uitrekken. Indalen kan ook nog later gebeuren of pas bij de geboorte.

Wist je dat de geur van de tepel hetzelfde is als het vruchtwater?

Zuigreflex

Sinds een paar weken oefent je baby de zuigreflex met het in en uitademen van vruchtwater. Ook oefent de baby met de zoekreflex die hij straks kan gebruiken om jouw borst te vinden! Wist je dat de geur van de tepel hetzelfde is als het vruchtwater? Handigheidje van moeder natuur. Zo vindt je baby instinctief de weg naar zijn nieuwe voedingsbron.

Vet aanmaken

Je baby is in de afgelopen weken flink wat aangekomen. Vanaf nu zal er niet zo veel meer bijkomen. Gedurende de laatste weken komt er nog zo’n 14 gram lichaamsvet per dag bij. De huid van de baby is minder gerimpeld omdat er meer vet onder de huid is aangemaakt. 

Verdere ontwikkeling van je baby bij 37 weken

De hart-en bloedvaten en de spieren en botten zijn nu volledig ontwikkeld. Je baby’s hoofd is ook erg groot, ongeveer dezelfde omtrek als zijn heupen. De hersenen ontwikkelen zich sneller dan het lichaam. 

Mooie producten in deze periode

Jij in week 37 van je zwangerschap

Vanaf dit moment zal je niet heel veel meer aankomen. Terwijl je baby lager zakt kan de vorm van je buik veranderen en zal je meer druk op je bekken voelen en meer ruimte voor de longen ontstaan. 

Thuis bevallen

Wil je thuis bevallen? Vanaf deze week wordt er gezegd dat je officieel thuis mag bevallen. Maar ga vooral in gesprek met je lichaam en je baby en beslis dan wat voor jullie het beste is. Is alles klaar voor de thuisbevalling? Heb je nagedacht over muziek, (verantwoorde) snacks, alle praktische en (natuurlijke) handige producten? Lees wat je nodig hebt voor een ontspannen thuisbevalling!

Misselijkheid

Sommige vrouwen ervaren misselijkheid in de laatste weken van de zwangerschap. Het kan een teken van het begin van de bevalling zijn. Probeer niet te grote porties te eten, beter vijf of zes keer per dag een kleinere portie. Bij misselijkheid probeer zo simpel mogelijke te eten zoals rijst, toast of fruit. Een frisse neus halen en wat wandelen kan ook helpen. Lees hier meer wat je kan doen bij misselijkheid in je zwangerschap.

Verliezen slijmprop

Als je bij 37 weken zwangerschap extra vaginale afscheiding opmerkt die helder, rozig of licht bloederig is, kan dit de slijmprop zijn. Het zien van deze slijmprop is een indicatie dat de bevalling begint of niet ver weg meer is. Houd er rekening mee dat je de slijmprop al uren, dagen of zelfs weken voor de bevalling kunt verliezen. Sommige vrouwen merken er helemaal niets van. Als je niet zeker bent, vraag je vroedvrouw om hulp. 

Affirmaties en positieve gedachten

Je bevalling komt steeds dichterbij. Wat je ook ‘denkt’, je bent gemaakt om te bevallen! Positieve gedachten leiden tot ontspanning, leiden tot het aanmaken van de juiste hormonen, leiden tot een meer ontspannen bevalling! Met affirmaties, positieve gedachtes en visualisaties kun je de bevalling voorbereiden. Je kan er mee oefenen, ze opschrijven, neerzetten op je geboortealtaar of ophangen in je kamer bijvoorbeeld. 

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 37 weken zwanger

Geboorteplan

Het geboorteplan, heb jij ‘m al af? Het is een plan waar je wensen staan, maar ook de alternatieve opties die je hebt voor hetgeen je niet wilt. Maak dus ook een plan voor als het niet loopt zoals je hoopte. Je kunt diverse scenario’s (thuis bevalling, geboorte huis bevalling, medische bevalling, keizersnede, langdurig gebroken vliezen, meconiumhoudend vruchtwater) in kaart brengen. Dit kan jou helpen de bevalling meer in eigen regie te houden en je niet het gevoel te geven dat je overvallen wordt door wat er gebeurt.

In week 20, week 22 en week 31 gaven we al wat vragen waar je hopelijk al over na hebt gedacht. Denk bij het opstellen van je geboorteplan aan dingen die je op je gemak stellen, momenten van ontspanning, die jou kunnen gaan helpen om je baring soepel te laten verlopen. Lees hier uitgebreid over hoe je een geboorteplan kan maken. 

Wat doe je met de placenta?

Na de bevalling ‘beval’ je ook van de placenta, het bijzondere orgaan dat jouw baby negen maanden lang gevoed heeft. Als je niet aangeeft dat je hier iets mee wilt doen zal deze vaak zonder te vragen weggegooid worden. Bedenk dus van tevoren wat je met de placenta wilt en geef dit aan! Wist je dat deze bijvoorbeeld vol voedingsstoffen zit en dus kan je overwegen een deel ervan direct op te eten door in een smoothie of maaltijd te verwerken of er voor een later moment een supplement van te maken. Als dit je niet aantrekt, kan je er ook bijvoorbeeld een print van maken of de placenta begraven en er een geliefde boom op planten. Lees meer toepassingen van de moederkoek hier. 

‘Give birth like nobody is watching!’

Een goede tip voor een meer ontspannen bevalling is het geluid dat er komt bij elke wee te accepteren. Je lichaam weet wat te doen, en vaak horen oer-geluiden daar bij. Je zal misschien even schrikken hiervan( of schaamte voelen om zoveel geluid te maken), maar bedenk meteen dat het jouw bevalling is en het helpt jou en je baby! Waarschijnlijk ben je bij de geboorte al helemaal in je eigen bubbel, maar bedenk je van tevoren dat je je nergens voor hoeft te schamen, laat die oerkrachten gaan! Lees meer over geluid maken tijdens de bevalling.

Tip voor een ontspannen bevalling: Spiraling

Spiraling is een manier van bewegen die je enorm kan helpen tijdens de bevalling. Je beweegt je letterlijk als een spiraal, een erg natuurlijke manier van bewegen. Het kan erg helpen bij de bevalling. Hangend aan een touw, rebozo, je partner. Lees hier meer meer over spiraling.

Schrijfopdracht: Week 37

Schrijf een brief aan je kindje. In wat voor fase van jouw en je partner’s leven ben je nu? Waar woon je, wat doe je, schrijf gewoon allerlei dingen die je leuk vind om aan je kindje later voor te lezen.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


36 weken zwanger 38 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips