Hoeveel weken ben jij zwanger?

20 weken zwanger

Eicellen of testikels en autonomie

Als je 20 weken zwanger bent zit je ongeveer op de helft van je zwangerschap. De eicellen en testikels zijn gevormd en jij kan je voorbereiden op het thema autonomie tijdens je zwangerschap.

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 20 en 21 weken zwanger bent zit je in je eenentwintigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 20 van je zwangerschap

Aan het einde van deze week is baby van top tot teen ongeveer 16 ½  cm, weegt ongeveer 340 gram en er is ongeveer 350 ml vruchtwater.

Vruchtbaarheid

Een meisje heeft nu al 7 miljoen eicellen in haar eierstokken. Rond de geboorte zal dit ongeveer 2 miljoen zijn, die ze de rest van van haar leven meedraagt totdat ze maandelijks gaan springen. Dat betekent dus dat je de oorsprong van jouw eventuele kleinkinderen ook al in je draagt. En dat jij dus ook in de buik van je oma hebt gezeten. Hoe bijzonder is dat!?

Bij een jongen beginnen de testikels met hun indaling. De genitaliën ontwikkelen zich in de komende maanden verder.

Spijsvertering

Verder oefent je baby zijn spijsvertering door af en toe slokjes vruchtwater in te slikken, waardoor het meconium produceert. Meconium is de eerste ontlasting van je baby; zwart en kleverig, en dus niet zoals je normale poep kent. Meconium is dus al aanwezig tijdens de zwangerschap in de baarmoeder, maar toch wordt hierover vaak een ophef gemaakt als er meconium gespot wordt tijdens de geboorte. Omdat dit mogelijk risico’s met zich meedraagt, maar is hier nog te weinig onderzoek en bewijs voor. Je kunt hier meer lezen over meconium in vruchtwater.

Jij in week 20 van je zwangerschap

Op de helft van je zwangerschap

Jij zit nu ongeveer op de helft van je zwangerschap. Een mooi moment om er even extra bij stil te staan. Hoe voel je je? Kun je genieten van je zwangerschap? Als je veel last hebt van kwaaltjes kan het zijn dat er iets niet in balans is. Een natuurgeneeskundig arts zou je kunnen helpen te ontdekken waar het vandaan komt, bijvoorbeeld acupunctuur, homeopathie of door middel van je door te laten meten met bioresonantie. Voedingstekort of hormonale disbalans spelen vaak een grote rol. Lees hier 12 tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Gewicht erbij

Als het goed is ben je ondertussen wat kilo’s (gemiddeld zes) aangekomen en komt er iedere week een halve kilo bij. Je slaat zelfs een voorraad vet op, maar ook jouw baby en het vruchtwater geven gewicht. Zolang je gezond leeft, genoeg rust en voldoende beweegt hoef je je hier geen zorgen over te maken. Als je straks borstvoeding gaat geven ben je blij met wat extra kilo’s en deze zullen er snel weer afvliegen.

Slaap je goed? Wellicht kan een fijn zwangerschapskussen en een natuurlijke geurspray je helpen om beter te slapen.

20-wekenecho

Wellicht kies je deze week om een echo te doen, waar ook het geslacht meestal duidelijk te zien is. Het geslacht kan dus bepaald worden, al is dit nooit 100% zeker. Wil jij het geslacht weten of laat je het als verrassing?

De 20 wekenecho wordt door jouw zorgverzekeraar vergoed. Bij een 20 wekenecho wordt er onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. Ook wordt er gekeken of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is.

Maar als je deze details wilt weten, dan kan als het goed is jouw verloskundige deze informatie ook bepalen door met haar ogen en handen bepaalde dingen te meten. Aan jou de keuze!

Lees hier over de voor- en nadelen van de echo.

Kinkhoest vaccin

Bij 22 weken wordt het kinkhoestvaccin gegeven als jij dat wilt. Het is uiteraard niet verplicht en heeft voor- en nadelen. Zoals alle vaccins. Wat zijn jouw overwegingen? Hier kun je meer lezen over de voor – en nadelen van vaccins

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 20 weken zwanger

Zwangerschapscursus gekozen?

Doe je al een fijne zwangerschapscursus? En ben je al begonnen met het voorbereiden van de geboorte? Iedere vrouw heeft hier haar eigen behoeften in, maar het is wel goed om over na te denken, zodat je straks niet wordt overvallen door een heleboel keuzes. Hypnobirthing, zwangerschapshaptonomie, zwangerschapsyoga zijn wat suggesties. Bekijk hier het overzicht van zwangerschapscursussen per regio.

Autonomie tijdens de geboorte

Wist je dat jij het meest tevreden over je bevalling zal zijn als jouw wensen en behoeftes gehoord worden? Als jij gehoord en gezien wordt als persoon. Wat je wensen ook zijn: thuis bevallen of in het ziekenhuis, wel of geen pijnstilling, wel of geen hands-off. Als jij maar gehoord wordt tijdens het gehele baringsproces.  Dus wat kan jij eraan doen om jouw stem te laten horen? Word je gehoord in je geboorteplan? Ben je er tevreden over? Bereid je daarom goed voor en denk na over wat je wil en zorg voor fijne mensen bij je bevalling. En het liefst naast je partner nog iemand die er de hele tijd voor jou/jullie kan zijn, zoals een familielid, een vriendin of een doula. Je kan jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Wie wil ik bij de geboorte hebben? 
  • Waar voel ik me veilig en waar wil ik bevallen?
  • Welke baringshoudingen vind ik fijn?
  • Wil ik synthetische pijnstilling of andere manieren om om te gaan met pijn(sensaties) tijdens de bevalling?
  • Wil ik (natuurlijke) pijnbestrijding?
  • Wil ik ingeleid worden? (Bijvoorbeeld bij langdurig gebroken vliezen)
  • Wil ik een hands-off bevalling?
  • Wil ik een badbevalling?
  • Vind ik informed consent belangrijk?
  • Wil ik een ruggenprik?
  • Wil ik een knip, liever natuurlijk scheuren of mezelf informeren over hoe ik dit mogelijk kan voorkomen?
  • Waar vind ik informatie, naast bij mijn verloskundige?
  • Als er complicaties optreden, wat wil ik dan?
  • Wil ik een oxytocine prik?
  • Wil ik het aantal cm ontsluiting weten? En wat vertelt het me überhaupt?

En ook na de bevalling, denk na over bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wanneer knip je de navelstreng door? (of wil je een lotus bevalling?)
  • Wat wil je met de placenta
  • Wie kleed jouw baby aan? Of wil je de eerste uren/dagen de baby huid op huid en alleen een luiertje aan?
  • Wil je gelijk de baby laten onderzoeken, of laat je het gouden uur zijn werk doen?
  • Wanneer wil jij je baby voor het eerst in bad doen?
  • Wil je borstvoeding geven? 
  • Wil je jouw baby vitamine K en D geven?
  • Wil ik een mutsje op tijdens het gouden uur?
  • Vanaf wanneer en hoeveel kraamvisite wil je ontvangen?
  • Wie is er voor jou als onverhoopt je baby met je partner naar een andere plek moeten?

Dit is een mooi moment om een start te maken met een geboorteplan en om een hechtingsplan te schrijven. 

Sta je ook stil bij het transformatieproces van vrouw naar moeder worden? Dit proces wordt erg onderschat en het gaat je helpen hier aandacht aan te besteden. In dit blogartikel geven we fijne tips.

Schrijfopdracht: Week 20

Maak een lijst met namen, zoek de betekenissen en achtergronden op. Tips: namen van jeugdhelden uit boeken of films, vertaal jouw lievelingswoorden naar een andere taal (hindi, sanskriet, arabisch, spaans), voeg woorden samen of puzzel met letters en woorden om zelf een naam te ‘verzinnen’. Geef je over aan het creatief proces zonder oordeel en zie wat er uit komt. 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


19 weken zwanger 21 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips