Waarschijnlijk ben je je er in meer of mindere mate van bewust dat er ontzettend veel verandert op het moment dat je zwanger bent en moeder wordt. Vrijwel niets is meer hetzelfde. Roos Severins schrijft in dit artikel over het proces van moeder worden en geeft tips over hoe jij je kan voorbereiden op het moederschap.

Veranderingen tijdens je zwangerschap

Je lichaam verandert. Je hormoonhuishouding verandert. Je brein verandert (ja, echt!). Je gaat andere dingen belangrijk vinden en beleeft je emoties anders. Maar niet alleen van binnen verandert er van alles, ook in hoe jij je verhoudt tot de wereld om je heen. Zo zal je relatie mogelijk veranderen en je vriendschappen. Kan het goed zijn dat je werk een andere plek inneemt. En oh ja, had jij zelf ook nog hobby’s?

Lees in onze Bewuste Zwangerschapskalender alles over de veranderingen in je lichaam.

zwangere vrouw

Stilstaan bij transformatie

In onze samenleving zijn we niet gewend bewust stil te staan bij deze transformatie. We hebben ten opzichte van andere landen kort zwangerschapsverlof. En er wordt verwacht dat je na de geboorte van je kindje doorgaat met werken alsof er weinig tot niets anders is.

Ruimte om echt stil te staan bij de veranderingen is er vaak niet.

Terwijl dus alles wél anders is. Hoe mooi zou het zijn als we de ruimte kunnen nemen om hier bij stil te staan?

Transitie verschijnselen

Het gegeven dat er zoveel verandert, maar daar geen ruimte voor is, leidt dikwijls tot onrust, stress, twijfels, somberheid en allerlei klachten bij prille moeders. Als je hierover nadenkt is dat eigenlijk helemaal niet gek. Veel vrouwen gaan maar door en in zekere zin vraagt een kleine baby dat ook van je, door de continue zorgbehoefte. Ruimte om echt stil te staan bij de veranderingen is er vaak niet.

Alexandra Sacks heeft een prachtige TED-talk gehouden, waarin ze spreekt over de transitie van vrouw naar moeder. Zij zag veel vrouwen die dachten dat er iets mis met ze was doordat ze niet op de roze wolk zaten. Vele vrouwen worden volgens haar verkeerd gediagnosticeerd met een postpartum depressie. Terwijl ze in werkelijkheid kampen met ‘normale’ transitie verschijnselen. Bewustzijn op wat deze transitie inhoudt en er over delen met elkaar zal onze hele blik op de klachten bij moeders veranderen.

Waarom bewust stil staan bij de transformatie van vrouw naar moeder?

Hieronder geven we een aantal tips om stil te staan bij deze transitie van vrouw naar moeder en leggen we uit waarom het waardevol is.

Heling

Ruimte aan de rouw geven is helend. Het levert vaak veel op om bewust te rouwen over dat wat er niet meer is. Dat betekent niet dat je terug wilt naar hoe het was. Maar wel dat je de delen in jezelf erkent die bepaalde aspecten uit je leven vóór het moederschap missen. Deze erkenning maakt jezelf meer heel.

Het moederschap eren

Bestendig de nieuwe kwaliteiten in jezelf door stil te staan bij wat er in je gegroeid is. Er is een ongekende kracht in jou ontwaakt. Een ongekende liefde. Je mag jezelf daarom eren. Door jezelf te eren zullen deze kwaliteiten dieper in jou verankeren.

Ruimte maken levert vaak enorm veel ontspanning op.

Aandacht voor je lichaam

Geef aandacht aan je lichaam. Ook dit wordt vaak overgeslagen. Misschien ziet je lichaam er anders uit dan vóór de zwangerschappen. Misschien heb je zelfs het idee dat je lichaam gefaald heeft. Zo veel vrouwen zijn ontzettend hard voor hun lichaam. Je lichaam heeft een kindje gemaakt en heeft het beste met je voor. Zo zal je lichaam het aangeven d.m.v. klachten, als je nog ergens naar te kijken hebt. Hier ruimte voor maken levert vaak enorm veel ontspanning op. Kijk naar jezelf in de spiegel met een liefdevolle blik en smeer jezelf aandachtig in met een lekkere olie terwijl je van binnen ‘dankjewel’ zegt tegen je lichaam.

De geboorte

Sta stil bij de geboorte. Hoe heb je je gevoeld tijdens de geboorte? Is het gegaan zoals je graag wilde of (heel) anders? Vaak is er heel weinig ruimte om hierop terug te blikken omdat je direct na de geboorte de zorg hebt voor je kindje. Veel vrouwen dragen nog onverwerkte ervaringen bij zich van deze tijd. Dit kost veel energie. Deel je verhaal met anderen.

Ontvangen

Oefen met blijven ontvangen. Je pasgeboren baby’tje heeft je nodig. Waarschijnlijk geef je meer dan je ooit gegeven hebt en dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Veel moeders komen in de ‘geef-stand’ te staan. Hier zal je uiteindelijk op leeg lopen. Door te blijven oefenen met ontvangen, kan je jouw ‘cup’ ook steeds weer wat vullen. Om te kunnen ontvangen is het in de eerste plaats nodig dat je jezelf blijft ontvangen. Dat je je emoties toelaat, je vermoeidheid en dat je verbinding maakt met je lichaam. Zo lang dat nog te moeilijk voor je is, zal het ook lastig zijn de kleine dingen om je heen te ontvangen. Zoals de glimlach van je baby of het kopje thee dat met liefde voor je is gezet.

Rebozo

Geef jezelf een rebozo sluitingsritueel. Het Rebozo Sluitingsritueel is een overgangsritueel om stil te staan bij de transitie van vrouw naar moeder. Er is ruimte om te delen en te ontvangen wat er nog gezien en gehoord wil worden in jou. Er is ruimte om te verwerken wat anders gegaan is dan je wenste en er is ruimte om te vieren en te eren dat waar je dankbaar voor bent. Verder bestaat het ritueel uit een vier handen massage, kruidenbad of yoni steam en het sluiten van je lichaam in zeven stappen.

rebozo doeken
Rebozo doeken

Het Rebozo Sluitingsritueel

Onze samenleving kent weinig rituelen die ruimte geven aan de transformatie van vrouw naar moeder. In andere culturen is dat veel gebruikelijker. Zo komt het Rebozo Sluitingsritueel van oorsprong uit Mexico, waar een moeder de eerste 40 dagen na de geboorte van haar kindje volledig verzorgd wordt. Dit ritueel kenmerkt de overgang na die 40 dagen.

Schrijver van dit blogartikel Roos Severins ziet het als haar missie dat elke vrouw in Nederland die een kindje in haar buik heeft ontvangen (dus ook na een miskraam of abortus), dit liefdevolle en krachtige ritueel ontvangt.

Je lichaam wordt in zeven stappen weer gesloten.

Bij een rebozo ritueel is er ruimte om te delen, ontvang je een massage en daarna een kruidenbad of yonisteam. Je verbindt je met het waterelement en zakt nog dieper in je bekken. De yoni steam ontwaakt het cel geheugen van je bekken, baarmoeder en vagina en nodigt uit om te zakken in jouw lichaam.

Daarna ontvang je de sluiting met de rebozo doeken. Je lichaam wordt in zeven stappen weer gesloten, nadat je energetisch open bent gegaan tijdens de zwangerschap en geboorte. Dit is een belangrijk onderdeel van de sluitingsceremonie. Veel vrouwen beleven dit als een hele bijzondere ervaring. Het sluiten wordt ook wel eens closing the bones genoemd, omdat je niet alleen energetisch, maar ook fysiek weer sluit. Ook kun je het zien als een soul retrieval, waarbij verloren zielsdelen weer opgehaald worden. Of als een wedergeboorte, waarbij de ziel op diepere lagen in het lichaam uitgenodigd wordt.

Je levensenergie stroomt krachtiger, het geeft diepe ontspanning én energie.

Al met al is dit een hele bijzondere ervaring, die ongetwijfeld voor lang bij je is. Veel vrouwen voelen zich weer heel na een sluitingsritueel. Je bewoont je eigen centrum weer en weet vaak beter wat je wel en niet wilt. Je levensenergie stroomt krachtiger, het geeft diepe ontspanning én energie.

Een sluitingsritueel is een ultiem eerbetoon aan jouw transitie van vrouw naar moeder en geeft ruimte aan alles wat er daarover in jou leeft.

Dit artikel is geschreven door Roos Severins.. Wil je graag een rebozo sluitingsritueel ontvangen of er meer over weten? Of wil je graag andere vrouwen bijstaan tijdens de transitie van vrouw naar moeder en zelf sluitingsrituelen begeleiden? Kijk hiervoor op haar website www.Jara.nl

vrouw ligt in doeken rebozo
Rebozo ritueel

Roos Severins

Roos Severins is moeder van twee dochters en begeleidt met veel liefde zwangere vrouwen en moeders in haar praktijk jara.nl. Roos geeft al jaren het rebozo sluitingsritueel en geeft dit ritueel ook door aan vrouwen die de call voelen andere vrouwen hierin te begeleiden. Tevens is Roos founder van Sensual Yoga (sensualyoga.nl) en brengt ze vrouwen en mannen groepen samen binnen Re-unite (reuniteworkshops.nl).

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.