Omgaan met je oerkracht (pijn)

Als je in je arm pijn hebt, bijvoorbeeld omdat je je arm stoot of wordt gebeten, dan is je eerste reactie je arm terug te trekken. Je wilt voorkomen dat het nog een keer pijn doet.

Pijn is een onaangenaam gevoel in -een deel van- het lichaam (Van Dale). Pijn is een onplezierig waarschuwingssignaal van het lichaam op een te sterke prikkel. Pijn kun je op een later tijdstip niet meer herbeleven. Het is subjectief. Pijn tijdens de bevalling is dus niet te vergelijken met andere soorten pijn. Dat wil zeggen dat iedereen het anders ervaart, daarom kán en mág er nooit een oordeel over gegeven worden. Niemand bepaalt voor jou of iets pijn doet of niet.

Waarom pijn tijdens de bevalling?

Bij (weeën)pijn die je voelt tijdens de geboorte is het anders. Deze pijn heeft een functie. Er is geen wond, maar een samentrekking van de baarmoeder die ervoor zorgt dat jouw kindje geboren gaat worden. De oorzaak van de pijn wegduwen gaat dus niet, het is juist nuttig. Iedereen interpreteert deze sensatie anders. Jij hebt de keuze hoe jij hiermee om zal gaan. Daarom spreken we liever ook niet over pijn, maar over (oer-)kracht. Het is een sensatie die je anders ervaart dan pijn. De keuze is aan jou hoe je dit gaat ervaren. Het hangt af van jouw pijndrempel, draagkracht én wat je verwachtingen zijn. Doordat je niet weet wat je te wachten staat, kun je jezelf erg bang maken en zal je deze pijn heviger waarnemen. Daarentegen is pijn die plotseling op komt zetten vaak veel beter te verdragen. Het spreekwoord ‘de mens lijdt nog het meest, door het lijden wat hij vreest’ is hierop van toepassing.

Pijn als sensatie

Vroeger was men minder bezig met het fenomeen pijn tijdens de bevalling. Tegenwoordig ligt de focus veel meer op de pijn die je te wachten staat en dat brengt onnodig veel leed met zich mee.

In onze maatschappij heerst de collectieve overtuiging dat de geboorte pijn doet. Dat hoor en lees je overal. Op het moment dat je kiest voor een andere betekenis van deze kracht of sensatie, zal je het ook anders ervaren. De ‘pijn’ verdwijnt op het moment dat je deze sensatie in je hoofd labelt als ‘een kracht die mijn lichaam nodig heeft om mijn kindje geboren te laten worden’, in plaats van te labelen dat er iets mis is in je lichaam.

De samentrekkingen van de baarmoeder tijdens de geboorte zorgen voor zenuwimpulsen, die door onze hersenen worden geïnterpreteerd als pijnlijk. Dit komt doordat in ons brein nou eenmaal is ingeprent dat een bevalling pijn doet. Om hier vanaf te komen kun je jezelf trainen in het feit dat de baarmoedersamentrekkingen een belangrijke functie hebben in de geboorte van je kindje, in plaats van ze te associëren met pijn.

Als je het dus niet als pijn benoemt, maar het dus een andere lading geeft, dan blijft er bijvoorbeeld ‘een onaangenaam gevoel’ over en dat klinkt al een stuk beter. Ook dat onaangename gevoel kun je op die manier ombuigen naar een positief gevoel, iets wat je kracht zal geven. Het is namelijk een enorme prestatie die jouw lichaam op dat moment aan het leveren is. Diep respect voor alle vrouwenlichamen die een kind op de wereld zetten.

Pijn als kracht

Vergelijk het maar met het lopen van de marathon. Ook dat is een grote prestatie die gevraagd wordt van het lichaam. Tijdens het lopen zullen de sporters het waarschijnlijk ook als zwaar ervaren en doet misschien het hele lichaam wel pijn. Ook dan zijn lopers in staat die knop om te zetten en dit onaangename gevoel niet als pijn te ervaren. De motivatie om de finish te halen geeft ze een enorme boost en zal de pijn doen verdwijnen.

En zo is het ook met bevallen. Doordat al je vrouwelijke oerkracht op dat moment samen komt in je onderbuik, ontstaat er een enorme kracht die er voor zorgt dat jouw kindje geboren gaat worden. Jouw lichaam heeft jou daar heel hard bij nodig. Het is een samenspel tussen je hoofd en je lichaam. Als jij deze kracht als pijn gaat ervaren, ga je waarschijnlijk jezelf verzetten. Je wilt dat dit onaangename gevoel zo snel mogelijk verdwijnt. Verzetten betekent op dat moment dat je je gaat aanspannen en spanning zorgt voor meer pijn.

illustratie van zwangere vrouw

Manieren om om te gaan met de pijn tijdens de bevalling

Hoe kun je dit doorbreken? Door het onaangename gevoel niet als pijn te ervaren, maar als een enorm mooi en noodzakelijk middel dat je lichaam op dat moment gebruikt om jouw kindje geboren te laten worden. Het is een samenwerking tussen jou en je kindje en bij elke samentrekking opent je lichaam zich een beetje verder. Als je dit in gedachte houdt tijdens de geboorte dan kan dit onaangename gevoel ineens een stuk dragelijker worden. Je zult dus dit gevoel moeten omarmen. Het kan lastig zijn, maar het is zeker voor veel vrouwen mogelijk. Zie het als iets moois en sta het dus toe. Probeer je niet te verzetten, maar ontspan en adem naar beneden op het moment dat je dit gevoel ervaart. Zeg JA tegen de sensatie die je voelt. Met naar beneden ademen bedoel ik dat je je ogen sluit en met al je aandacht volledig naar je onderbuik gaat, of naar bijvoorbeeld je rug als je daar het onaangename gevoel ervaart. Open je borstkas en adem diep, zo diep als voor jou prettig is, in door je neus, doe je kin naar beneden en adem heel langzaam uit door je neus, of mond als je dat fijner vindt. Je zegt JA tegen alles wat er op dat moment te voelen is in je lichaam. Je aandacht is nog steeds bij de plek die niet zo fijn aanvoelt en in gedachte laat je alle spanning die op die plek aanwezig is van je afglijden. Eventjes lijkt het of het gevoel erger wordt, omdat je jezelf ‘overgeeft’. Daarna voel je dat het minder wordt. Dit is niet met twee keer ademen opgelost. Blijf dit doen zo lang jij het nodig vindt.

Het is belangrijk dat je op dat moment in alle rust in je zelf kunt keren. Vraag de mensen om je heen jouw wensen te respecteren en je in je coconnetje te laten kruipen. Zonder je af door je ogen te sluiten en al je aandacht naar binnen te richten. In een hypnobirthing cursus en veel andere zwangerschapscursussen wordt er hier aandacht aan besteed en door dit proces heen geleid. Gun je zelf en je baby een goede voorbereiding. Wij maakten een lijst met bewuste zwangerschapscursussen.

zwangere vrouw keuze

Door de angst heen

Door volledig met een open mind de geboorte in te gaan, zul je minder verkrampen zodra je iets voelt. Je voelt namelijk iets wat je nog nooit eerder hebt gevoeld (mits dit je eerste bevalling is). Dit nieuwe gevoel is enorm krachtig en groots. Je bent op het hoogtepunt van je vrouw-zijn. Jouw lichaam gaat samen met je baby een ontzettend bijzondere klus klaren en wat jij mag doen is de angst die jouw lichaam blokkeert van je af te gooien.

Pijn tijdens de geboorte wordt grotendeels veroorzaakt door een vooringeprente angst die wij hebben voor de bevalling. Deze angst leidt tot spanning in je bekkenbodem. Hierdoor gaat alles ‘op slot’ en zal je ontsluiting niet vorderen. Door angst voor nóg meer pijn, zal je je meer gespannen voelen en zul je meer pijn ervaren. Jij bent de enige die dit kan doorbreken. Omarm de kracht van je lichaam, zie het als iets bijzonder moois en verheug je op het wonder wat staat te gebeuren.

Verwachtingsmanagement van jouw bevalling

Toch schuilt ook hier weer een klein gevaar. Want wat nou als je geen pijn verwacht en je tijdens je bevalling toch deze pijn voelt? Vrouwen die geen pijn verwachten lopen het risico erg teleurgesteld te zijn als zij toch deze pijn ervaren. Ze worden overvallen door dit gevoel en bij sommige vrouwen blijft er een groot gevoel van falen over. Accepteer de pijn zoals het zich aandient, omarm dit gevoel, alleen dan kun je de ontspanning vinden die je nodig hebt om je kindje te baren.

Het is tijd om voor jouw eigen bevalling een andere keuze te maken. Laat je je leiden door het voldongen feit dat bevallen nou eenmaal pijn doet? Of ga je aan de slag de geboorte aan te gaan door jouw innerlijke oerkracht te gebruiken om in vertrouwen je kindje op de wereld te zetten? We wensen je een prachtige geboorte!

Deze (licht aangepaste) tekst komt uit het prachtige boek: Natuurlijk Bevallen van Rieneke de Kroon. Hierin lees je tips en inspiratie hoe je om kunt gaan met je oerkracht tijdens de geboorte en je je kunt voorbereiden op een zachte landing voor jou en je kindje. Een aanrader! Hier kun je het boek kopen.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.