Ben jij bekend met de voor- en nadelen van synthetische oxytocine en de mogelijke gevolgen voor jou en je baby na gebruik hiervan? Synthetische Oxytocine is een weeën opwekkende middel, gemaakt om de baarmoeder te laten samentrekken zodat de bevalling op gang kan komen. Er zit echter een schaduwkant aan dit middel, die we hieronder graag willen toelichten zodat je een bewuste keuze kan maken over het gebruik ervan, al lijkt het mogelijk soms alsof je die keuze niet hebt. Mocht het inderdaad nodig zijn om toch toe te dienen, dan vertellen we je hoe je symptomen kan herkennen en geven we tips over hoe je eventuele schade kan herstellen en jou en je kindje hierbij kan ondersteunen.

Synthetische oxytocine

Homeopaat Arjen Pasma schreef over dit onderwerp in zijn nieuwe boek: Oxytocine – Knuffelhormoon met kartelrand en wij vinden het waardevol om dit met jullie te delen. Hij schrijft over de schaduwzijde en toepassing van Synthetische Oxytocine rondom de bevalling. Alle ins en outs over de symptomen van de belasting bij moeder &  kind en de gevolgen voor iedereen die daarmee te maken heeft. Ook haalt hij wetenschappelijk onderzoek aan. Op basis van dit interview en wat eigen kennis willen we het volgende graag met jullie delen. Deze informatie is zo belangrijk, dat we het het iedere vrouw gunnen om te weten welke schade het aan kan aanrichten. Gelukkig kan er ook veel hersteld worden.

De naam ‘oxytocine’ komt van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent.

Wat is Natuurlijke Oxytocine?

Oxytocine is een hormoon wat het lichaam zelf aanmaakt door o.a. aanraking en intimiteit, vandaar dat het ook wel het knuffelhormoon genoemd wordt. Oxytocine is een van de zwangerschapshormonen die een belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Het wordt geproduceerd door de hypothalamus, een onderdeel van je hersenen. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het opwekken van de bevalling en tijdens de borstvoeding. Daarnaast is het van invloed bij de bevruchting en bevordert het de hechting met je kindje. De naam ‘oxytocine’ komt van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent.

Nadelen en bijwerkingen van Synthetische Oxytocine

Synthetische oxytocine (ofwel Syntocinon) heeft een kartelrandje want het kan behoorlijk belastende gevolgen hebben. Bevallingen zijn ondertussen verworden tot een medische ingreep. Sinds 1955 zijn er steeds minder thuisbevallingen en meer ziekenhuis bevallingen. Dat heeft zich in de loop der jaren steeds meer uitgebreid. De belangrijkste oorzaak die er toe heeft geleid heeft dat er meer Synthetische Oxytocine wordt toegediend tijdens de bevalling is de disbalans van het hormonale systeem & zenuw evenwicht bij vrouwen. En dat is begonnen vanaf de vijftiger jaren met de introductie van de anti conceptie pil.

Wanneer je gaat ingrijpen in het hormonale/ zenuw evenwicht, kan dit rare dingen gaan doen. In het geval van de pil mag de eisprong niet plaatsvinden. Dat betekent dat je de gevolgen daarvan niet alleen maar ziet in menstruatie, maar ook in het zwanger worden, het verloop van de zwangerschap en het verloop van de bevalling. Het heeft daardoor dus ook invloed op alle andere hormonale acties in het lichaam. Er ontstaat een disbalans waardoor een normale natuurlijke bevalling niet meer als vanzelf plaatsvindt maar er ingrepen van buitenaf plaats moeten vinden.

baby slaapt bij moeder na borstvoeding

Wat doet Synthetische Oxytocine?

Omdat de reguliere geneeskunde van mening is dat als er ingegrepen moet worden en dit vooral mechanisch of medisch moet, is men in 1955 een stof onder de naam Synthetische Oxytocine gaan maken. Daarmee kunnen ze er voor zorgen dat, wanneer ze willen, de baarmoeder gaat samentrekken door het toedienen van Synthetische Oxytocine. In veel gevallen kan de inzet van synthetische oxytocine goed werken en levens redden, maar bij de overige gevallen en bij preventieve inzet brengt het vaak meer schade dan goeds.

Het zorgt voor het opwekken van weeën, vandaar dat het ook wel weeënopwekkers wordt genoemd, maar het remt ook de lichaamseigen oxytocine. Wat doet Synthetische Oxytocine nog meer?

Mogelijke symptomen tijdens bevalling;

Het zorgt ervoor dat de endorfine (natuurlijk pijnstillende hormoon wat je lichaam zelf aanmaakt) wordt geblokkeerd. Je krijgt dus (veel) meer pijn en de volgende stap is vaak pijnstillende middelen. Deze zorgen er voor dat de verbinding tussen moeder en kind minder wordt, of zelfs helemaal wegvalt en het kind er uiteindelijk alleen voor staat (eenzame geboorte voor het kind).
Doordat de Synthetische Oxytocine voor een weeën storm zorgt, kan de baby in zuurstofnood komen. Dit zorgt vaak voor meer complicaties en uiteindelijk, als het niet ‘snel genoeg’ geboren wordt, het kindje met de tang/ vacuümpomp of zelfs met een spoed keizersnede gehaald wordt.

In sommige gevallen is het wel echt raadzaam om Synthetische Oxytocine toe te passen, dus laat je niet bang maken als je het toegediend krijgt. Overleg op zo’n moment met je geboortewerker wat de voor en nadelen en risico’s zijn. Jij hebt altijd de keuze en regie hierin.

Mogelijke symptomen na de bevalling;

De onderstaande symptomen worden vaak terug gezien, maar hoeven zeker niet altijd voor te komen. Er kunnen meerdere factoren meespelen. Uit meerdere onderzoeken (die in het boek van Arjan Pasman staan) blijkt dat de volgende symptomen vaker voorkomen na het toedienen van synthetische oxytocine:

Moeder:

 • Kan een vervreemd gevoel van zichzelf hebben ‘ken mezelf niet meer terug’.
 • Levensvreugde kan weg zijn ‘er niks meer aan vinden’.
 • Na de bevalling soms geen band meer voelen met kind.
 • Irritatie naar de partner.
 • Verdwijnen van libido, geen behoefte meer hebben aan seksuele, intimiteit

Kind:

 • Alert, open oogjes, volgt alles.
 • Ontroostbaar (aan de borst helpt).
 • Slaapt slecht.
 • Claimt de moeder, bij moeder willen blijven.
 • Of juist helemaal niet aanhankelijk, koele, kille blik naar moeder.
 • Niet willen knuffelen.
 • Letterlijk afzetten tegen de moeder of verzorger.
 • Moeilijk in de verzorging (luier + aan en uitkleden).
 • Overstrekken.
 • Darmkrampjes.

Hierboven praten we hier alleen nog maar over wat Synthetische Oxytocine voor symptomen met zich mee kan brengen, maar iedere extra ingreep en handeling kan meer schade met zich mee brengen in de verdere ontwikkeling van het kind. Dit leggen we in de volgende paragraaf uit.

Gevolgen van interventies

De geboorte is een biologisch programma. De baby bepaalt ‘zo ga ik geboren worden’. Het programma wordt aangezet maar als het niet zelfstandig wordt afgemaakt dan blijft de energie in het lichaam zitten. Door interventies verliest de baby controle over het proces. Een baby moet tijd krijgen om zelf zijn weg te vinden op zijn reis om de spildraai te maken. Iedere interventie heeft impact op de hechting en persoonlijke en emotionele ontwikkeling.

Door interventies verliest de baby controle over het proces.

Een aantal voorbeelden van wat voor impact deze interventies hebben op de baby zullen we hier verder toelichten. Als de moeder pijnstillende/ verdovende middelen ontvangt, verliest de moeder voor een deel of geheel de verbinding met het kind. Het kan zelfs zijn dat het kind zelf ook enigszins verdoofd is na de geboorte en moeite heeft met het vinden van de borst. In het ergste geval heeft het kind later veel kans op verslaving. Als de moeder algehele anesthesie heeft gehad kan het kind een verloren gevoel ervaren en daar zijn hele leven last van hebben.

Een tang of vacuümextractie kan als gevolg hebben dat het kind angstig is, vaak ‘vast’ komen te zitten, het gevoel hebben het zelf niet te kunnen doen, veel hulp nodig heeft maar moeite met het accepteren hiervan, in controle willen zijn, paniek of boosheid als iets niet lukt of iets niet afmaken. Als het op een keizersnede neerkomt blijft de enorme hoeveelheid adrenaline die de baby zelf aanmaakt, wat nodig is voor het geboorteproces, in het lijfje zitten, is het vatbaarder voor allergieën, astma en grote kans op Reflux, kan het kind zich hulpeloos voelen bij stress, is het gevoeliger voor verstoringen, heeft het veel behoefte aan- of juist afwijzen van fysiek contact, heeft het moeite met grenzen stellen, wil niet onderbroken worden in spel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een bevalling/ geboorte proces waarin wordt ingegrepen, brengt dus een hoop met zich mee.

Baby massage
Babymassage

Herstel van symptomen door synthetische Oxytocine

Wat kun je doen om jou en je kindje te ondersteunen en helen na een traumatische geboorte indien er symptomen zijn?

Een goede homeopaat kan jou en je baby ontstoren en de middelen kunnen jullie ondersteunen om weer opnieuw (hormonaal) balans te vinden. Of een bio-resonantie therapeut en andere natuurlijke genezers kunnen bij dit proces ondersteunen. Er zijn veel holistische geboortewerkers die kennis hierover hebben en met jou kunnen meekijken. Ook de tinctuur voor hormoonbalans kan uitkomst bieden.

Ook babymassage kan ondersteunen bij verschillende trauma’s. Lees daarover meer in het blog Babymassage

Dit artikel is geschreven in samenwerking met geboortewerker Esmé Le Fevre van Loulou.

Bron: bekijk hier een Interview met verhaal over synthetische oxytocine en introductie van de pil met zijn gevolgen en waarom er steeds meer bevallingen met complicaties en ziekenhuis bevallingen plaatsvinden.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips