Hoeveel weken ben jij zwanger?

13 weken zwanger

Donshaartjes en maagzuur

In week 13 van je zwangerschap krijgt je baby donshaartjes en kun jij mogelijk last hebben van maagzuur. Door juiste voeding is dit vaak op te lossen. Hoe gezond eet jij?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 13 en 14 weken zwanger bent zit je in je veertiende zwangerschapsweek. 

Je baby in week 13 van je zwangerschap

Wonderlijk proces

In week 13 maakt jouw baby weer een grote ontwikkeling door. De maag ontwikkelt en het spijsverteringsstelsel begint met samentrekken om te oefenen. De darmen verhuizen van de navelstreng naar de buik. Nieren ontwikkelen zich en bij jongens maken zijn testikels testosteron aan. Het beenmerg maakt nu witte bloedcellen aan om straks zich goed te kunnen verdedigen tegen ziektekiemen. Een wonderlijk proces weer dat helemaal vanzelf gaat.

Donshaartjes en beweging

Verder krijgt je baby nu donshaartjes en beweegt ie veel. Sommige vrouwen kunnen dit al voelen. Meestal als je al eerder zwanger bent geweest zul je dit eerder herkennen. De meeste vrouwen voelen de eerste bewegingen pas vanaf 18 tot 22 weken.

Mooie producten in deze periode

Jij in week 13 van je zwangerschap

De eerste week van het tweede trimester is aangebroken! Deze loopt van week 13 tot en met week 26.  

Een mijlpaal

Voor veel vrouwen betekent het dat ze zich vanaf nu beter gaan voelen en minder last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid. En ook een mogelijke zekerheid kan meespelen, want vanaf nu is de kans op een miskraam aanzienlijk minder geworden. 

Je baarmoeder zal nu misschien net boven je schaambeen komen en het vergroten van je baarmoeder gaat vaak gepaard met krampen en bandenpijn. Je bloedvolume wordt nu groter en daardoor zal je lever het wat zwaar hebben. Het plassen wordt nu vaak ook minder omdat de baarmoeder van de blaas getild wordt. Je eetlust zal terugkomen en misschien heb je nu wel heel erg honger! 

Zwangerschapskwaaltjes

Voeding tijdens de conceptie en zwangerschap heeft grote invloed op de gezonde ontwikkeling van jouw baby en ook op jou als zwanger vrouw. Door je voedingspatroon aan te passen kun je van veel zwangerschapskwaaltjes afkomen en zorgen voor een gezonde start voor jou en je baby.

Laat testen waar je tekorten liggen en vul het aan met goede supplementen. Ook Ayurveda, ademhaling, superfoods, een gezond eetpatroon, een gezonde nachtrust en kruiden zoals kamille kunnen je ondersteunen bij veel zwangerschapskwaaltjes.

Misselijk? Lees hier natuurlijke tips.

Kraamzorg

Heb je al kraamzorg aangevraagd? Vooral op caseload (een-op-een-zorg) en natuurlijke kraamzorg is vaak een wachtlijst dus wacht er niet te lang mee om iemand te boeken. Kijk op de lijst met geboortewerkers, waar we alle bewuste geboorte werkers hebben verzameld per regio. Mis je een geboortewerker die hierop hoort? We horen het graag!

Delen van je zwangerschap

Heb jij het grote nieuws al gedeeld? En weten je eventuele andere kinderen er al iets van? Hoe reageerden ze? Het is mooi en belangrijk om je kinderen te betrekken in je zwangerschap en om ze liefdevol voor te bereiden op de komst van hun broertje of zusje. Mooi kinderboek hierover is Hallo Baby van Jenni Overend en Julie Vivas.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 13 weken zwanger

Positieve normale geboorte

Vanaf nu zou je kunnen beginnen met communiceren tegen je baby, als je dat nog niet deed. Dit bevordert de veilige hechting. Je kunt de gezonde baby en de placenta visualiseren met een vrij zwevende navelstreng. Mocht je hier al nieuwsgierig naar zijn en er klaar voor zijn om te denken aan de geboorte denk er dan aan dat jij alles aankunt wat deze reis met zich mee gaat brengen. 

Maagzuur

Jouw zwangerschapsbuik ga je vanaf nu waarschijnlijk wel echt zien. Sommige vrouwen kunnen nu ook wel last krijgen van maagzuur, rugpijn en bandenpijn. Allemaal kwaaltjes waar vaak wat aan te doen is.

Maagzuur is een teken dat je maag juist te weinig maagzuur aanmaakt. Dat maagzuur is nodig om goed te verteren en ziektewekkers te doden. Maagzuurremmers helpen wel tijdelijk, maar zorgen er juist voor dat je maag zelfs minder gaat aanmaken, dus dit is niet aan te raden. Om meer maagzuur aan te maken moet je zorgen dat je maag en darmen goed werken. Dat je niet voldoende maagzuur aanmaakt kan verschillende oorzaken hebben zoals stress en verkeerde eetgewoontes. Zoek een darmfloraspecialist die je kan ondersteunen om jouw maag en darmen gezond te krijgen. Jouw gezondheid begint in je darmen!

Tip! Om maagzuur en misselijkheid tegen te gaan kun je Okinawa Mineralen nemen; doe in elk glas water dat je drinkt een beetje poeder en drink gedurende de dag.

Lees ook hier hoe je obstipatie kan voorkomen en je darmen gezond krijgt.

Op zoek naar een goede probiotica voor de zwangerschap? Lees hier waar je op moet letten.

Tip! Lees het Boek Vitaal van Start van Sanne Knijn, vol met tips over hoe van bepaalde zwangerschapskwaaltjes af te komen.

Aambeien?

Last van aambeien? Hamameliswater (witch hazel) en biologische aambeienzalf kunnen verlichting geven hierbij.

Ook kamille kan helpen bij maagzuur en aambeien. Lees er hier meer over.

Rugpijn en bandenpijn

Rugpijn kan met een verkeerde houding te maken hebben en voor bandenpijn zijn ook veel tips. We zijn bezig een blogartikel hierover te schrijven.

Emoties

Hoe zit het met je emoties? Voel je deze sterker dan voorheen? Door de hormonen kunnen je emoties heftiger voelen. Lees hier hoe NEI je kan ondersteunen met je emoties tijdens de zwangerschap.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 13

Schets de ideale omgeving en situaties waarin je kind opgroeit. Laat los van wat je denkt dat wel en niet kan en laat je creativiteit de vrije loop. Zie bijvoorbeeld  je kind door een stad en parken fietsen, in de zee zwemmen, vlakbij zijn oma en opa wonen, zelf naar school lopen, door een bos rennen, buur vriendjes hebben…of heeft hij een kameel als huisdier, woont hij op een onbewoond eiland en plukt hij met jou tropische vruchten uit de boom?

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


12 weken zwanger 14 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips