Superfoods tijdens je zwangerschap top 10

Superfoods voeden je zwangerschap en gezondheid waardoor je een verlaagd risico hebt op een ontwikkelen van zwangerschapskwalen en tegelijkertijd versterk je je immuunsysteem én optimaliseer je de ontwikkeling van je baby. Je kent superfoods misschien vooral van de gojibessen en tarwegras? Ook kunnen bepaalde voedingsproducten uit de supermarkt ook superfoods zijn. Hieronder geven we je een top 10 van superfoods die je gezondheid kunnen bevorderen als je zwanger bent. Ook als je zwanger wilt worden hebben deze superfoods een positieve invloed op je vruchtbaarheid.

1 Vette vis

Vette vis levert eiwitten, mineralen, vitaminen en omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor het ontwikkelen van de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby. Ook helpt het bij het tegengaan van zwangerschapsvergetelheid.

2 Ongebrande en ongezouten walnoten

Walnoten zitten boordevol vitaminen, waaronder ook foliumzuur, mineralen zoals ijzer en magnesium, gezonde vetten, eiwitten en vezels. Walnoten helpen bij het stabiliseren van je hormonen, voeden je lichaam en ondersteunen met de voedingsstoffen de ontwikkeling van je kindje.

ongebrande walnoten

3 Broccoli

Alle groenten zijn gezond maar broccoli staat op nr. 1 als het gaat om gezonde groenten. Broccoli zit barstensvol met voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast bevatten groene groenten een sterk antioxidant: chlorofyl. Dit stofje helpt op een natuurlijke en veilige manier vrije radicalen (gifstoffen) neutraliseren.

4 Bessen en bosvruchten

Bessen en bosvruchten zitten bomvol antioxidanten die goed zijn voor de hersenen van je baby. Verder bevatten ze veel vitamine C dat goed is voor je immuunsysteem en de elasticiteit van je huid.

5 Eieren

Een kippenei is voedzaam, omdat het gezonde vetten, eiwitten en mineralen waaronder jodium en choline biedt. Jodium is belangrijk voor het IQ van je baby. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en helpen mee aan voorkoming van zwangerschapsvergetelheid. Eieren geven een lang verzadigd gevoel en voorkomt snacken.

6 Zeewier

(Gedroogd) zeewier bevat veel jodium en is daarom een aanwinst voor de ontwikkeling van het IQ van je kindje. Zeewier kun je eten als Nori (de zeewiervellen), een zeewiersalade en kelp noodles.

avocados

7 Avocado

Avocado’s hebben een indrukwekkende voedingswaarde. Ze bevatten veel vezels, eiwitten en goede vetten. Ook is een avocado rijk aan B-vitamines waaronder foliumzuur. Het is een vrucht die je gemakkelijk verwerkt in salades en smoothies of gebruikt als beleg.

8 Zoete aardappel

Zoete aardappel is een knol en zit vol met goede koolhydraten. Je lijf heeft tijdens de zwangerschap meer koolhydraten nodig mits ze langzaam worden opgenomen. Een zoete aardappel is veelzijdig: je kan er puree en friet van maken, het gekookt eten in een stamppot of rauw als een toastje. Zoete aardappel heeft een positief effect op je darmflora. Dit is belangrijk voor jullie beide immuunsystemen.

zoete aardappel bereid

9 Rauwe cacao

Rauwe cacao is lekker, voedzaam en gemakkelijk in gebruik. Het zit bomvol antioxidanten, vezels, eiwitten, vetten en magnesium. Rauwe cacao helpt trek in chocolade verminderen en helpt dankzij de magnesium mee bij het aansturen van meer dan 300 lichaamsprocessen waaronder je zwangerschap.

10 Linzen

Linzen bieden een groot scala aan voedingsstoffen: eiwitten, vezels en langzame koolhydraten. De vezels helpen obstipatie voorkomen en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daarnaast helpen linzen mee aan het voorkomen van bloedarmoede.

Genoeg redenen dus om gezond te eten, zodat je je zwangerschap vitaal kunt beleven en je baby een zo gezond mogelijke start meegeeft. Superfoods voor tijdens de zwangerschap kunnen je net die extra ondersteuning geven en hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. Zoals met alles, overeet niet, luister naar je lichaam en eet voldoende gevarieerd. Naast gezonde voeding kunnen natuurlijke voedingssupplementen helpen bij de ondersteuning van de ontwikkeling van jou en je kindje. En daarnaast is het belangrijk om in de basis snelle suikers, producten met veel E-nummers en transvetzuren te vermijden.

Dit artikel schreven we in samenwerking met Sanne die het waardevolle boek Vitaal Van Start schreef (een aanrader!).

vrouw op bed zwanger rust

 

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips