Probiotica tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt probiotica vaak aangeraden omdat een gezonde darmflora dan extra belangrijk is. Jouw baby krijgt straks namelijk jouw darmflora mee en deze vormt de basis voor de rest van zijn of haar leven. Als jouw darmflora ongezond is, kan het zo zijn dat je baby in zijn leven ook veel darmklachten ontwikkelt.

Of je nu wel of geen goede darmflora hebt, het is raadzaam om de eerste twee trimesters van je zwangerschap een probioticum voor volwassenen te slikken. In het laatste trimester kun je beter een probioticum nemen dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s of een die zowel voor jou geschikt is en ook de stammen voor je baby in zitten, zoals de Multistam. Op deze manier heb je de beste kans de goede darmbacteriën mee te geven aan je kleintje.

Ook tijdens het zwanger worden kan probiotica een positieve invloed hebben. Kies wel voor een goed merk, zoals Biokult die wij aanbieden en overleg altijd eerst met je arts of specialist.

Waarom probiotica tijdens de zwangerschap?

Probiotica zorgen voor een sterk(er) immuunsysteem waardoor jij en je kindje minder vatbaar zijn voor ziektes. Minder kans op huidaandoeningen zoals eczeem of op een schimmelinfectie. Verschillende studies wijzen uit dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap probiotica nemen de kans op eczeem bij hun kindje met 50% verkleinen, dit gaat met name om atopisch eczeem.

Daarnaast kan het helpen tegen de ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap: Probiotica helpen bij de overgevoeligheid van de maag tijdens de zwangerschap. Het nemen van probiotica houdt namelijk de balans tussen de goede en de slechte bacteriën in stand, dit vermindert misselijkheid en duizeligheid en zorgt er ook voor dat je meer energie hebt.

Door het innemen van probiotica is de kans op zwangerschapsdiabetes minder groot. Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke diabetes die te maken heeft met dat je lichaam andere hormonen aanmaakt en gaat na de zwangerschap weer over. Probiotica kan de glucose stofwisseling reguleren en helpt tevens om blaasontsteking voorkomen. Dat laatste kan voorkomen dat je een antibioticakuur moeten nemen wat weer schadelijk is voor onze darmflora.

Verder hebben probiotische bacteriën een bloeddrukverlagende werking, verbeteren ze de werking van je darmen, spijsvertering en stoelgang en zorgen ze  ervoor dat vitamines uit voedsel beter worden opgenomen. Ook zorgen ze voor het juiste behoud van de zuurgraad in de darmen en het cholesterolgehalte wordt verlaagd; door de melkzuurbacteriën wordt de opname van cholesterol geremd.

Probiotica voor je baby

Probiotische bacteriën zijn nodig voor een gezonde ontwikkeling van je baby. De darm van een pasgeborene is in principe steriel. Pas tijdens de bevalling en gedurende de eerste levensdagen wordt de darm bevolkt met bacteriën van het geboortekanaal en uit de omgeving. De samenstelling van de darmflora van de moeder, een keizersnede, een natuurlijke geboorte, hygiëne, omgang met het kindje, stress en soort voeding zijn factoren die van belang zijn bij de opbouw van de darmflora van het pasgeboren kindje.

Als er factoren spelen die zorgen voor een disbalans zoals stress, vroeggeboorte, het niet op gang komen van de borstvoeding, een keizersnede of overmatige reflux, dan is het raadzaam om je baby probiotica te geven. Een probioticum kan dan helpen om de darmen van je pasgeborene te ondersteunen.

baby en moeder

Probiotica na keizersnede

Als je natuurlijk bevalt dan geef je via je vagina je baby zijn of haar eerste darmbacteriën mee. Onderzoeken tonen aan dat deze bacteriën ontzettend belangrijk zijn. Als je een keizersnede gehad hebt dan heeft je baby een hele andere darmflora dan baby’s die vaginaal geboren worden. In dat geval kunnen probiotica voor je kleintje dan erg goed zijn om te gebruiken. Aangeraden wordt om dit tenminste een half jaar lang te doen, zodat de darmen van je baby veel meer goede bacteriën mee krijgen.

En al gehoord van micro-birthing (vaginal seeding)? Hierbij krijgen babies die via een keizersnede worden geboren de vaginale flora van de moeder toegediend door de baby zachtjes in te wrijven met een gaasje dat in de vagina is ingebracht. Dit werkt alleen in de eerste uren, als de darmwand van de baby “open staat”.

Borstvoeding en probiotica

Geef je borstvoeding? Dit heeft ook een hele positieve invloed op de darmflora van je baby. In flesvoeding zit ander soort voeding wat veel minder goede darmbacteriën meegeeft. Als je flesvoeding geeft kun je met probiotica ervoor zorgen dat je je kleintje de beste kans op een goede darmflora meegeeft.

Ook als je wel borstvoeding geeft en je baby op de natuurlijke manier geboren is, kan er toch aanleiding zijn om je baby probiotica te geven. Overige dit met je arts of specialist.

Probiotica Multistam Biokult kun je hier kopen

 21,95 40,90

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.