Hoeveel weken ben jij zwanger?

42 weken zwanger

Inleiden en vertrouwen

In week 42 van je zwangerschap voel je, je waarschijnlijk klaar voor de geboorte. Wil je in deze week gaan inleiden, de weeën natuurlijk op wekken of wacht je in vertrouwen nog even af?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 42 en 43 weken zwanger bent zit je in je drieenveertigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 42 van je zwangerschap

Je baby is nu zo groot als een watermeloen. Het witte vettige laagje is nu al een tijdje verdwenen en als je baby vanaf nu geboren wordt kan zijn huid gerimpeld en schilferig zijn, wat dan langzaam weer verdwijnt. Je baby zal nu niet veel meer groeien. Zijn haar en nagels zijn waarschijnlijk wel langer als hij nu komt en ook zal hij meer honger hebben aangezien de placenta hem minder gevoed heeft in de afgelopen weken. 

Start je baby de bevalling?

In onderzoeken naar hormonen bij het begin van de bevalling wordt gesuggereerd dat als de baby klaar is voor de bevalling, hij het stresshormoon cortisol afgeeft naar de placenta, wat jouw hormonen verandert en oestrogeen en daarna oxytocine worden aanmaakt, waardoor de bevalling kan beginnen. Een mooi idee dat je baby aangeeft wanneer het tijd is om te komen!

Jij in week 42 van je zwangerschap

Vertrouwen

Dit zijn de laatste momenten van de zwangerschap. Laat je vooral niet afleiden door ‘de baby had er al moeten zijn’, en ‘wat als…’ gedachten en vragen van buitenaf. Blijf relaxed en doe de dingen die goed voelen. Je hoeft niets en bepaalt zelf wat het beste voor jou is. Beperk bijvoorbeeld je sociale contacten als dat beter voelt. Communiceer met je baby! Hij zal inmiddels gewend zijn aan jouw stem en dat zal als vertrouwd aanvoelen. Als jij zonder stress present blijft met jezelf en je baby zal dat de kans op een fijne geboorte, op het meest natuurlijke moment, zeker vergroten. Geniet ervan! En als je wel stressmomenten ervaart, is dat oké. Weet of ontdek wat je weer in je vertrouwen doet zakken. Dat werkt dan ook heel goed tijdens de geboorte als je even in paniek zou raken.

Inleiden?

De reguliere zorg zal een vrouw sterk adviseren om bij 42 weken standaard inleiden in het ziekenhuis. Sinds kort is het advies al bij 41 weken. Lees hier waarom.

De vrouw is nooit verplicht om zich op welk moment ook in te laten leiden. Realiseer je goed dat voor beide wat te zeggen is en dat het altijd jouw keus is hoe je dit wilt doen. Zorg dat je je inleest en praat met verschillende deskundigen.

Bij inleiden wordt er vaak gebruik gemaakt van kunstmatige oxytocine, wat niet op alle fronten vergelijkbaar is met natuurlijke oxytocine. Zo zal bij het kunstmatige niet het geluksgevoel geven dat de pijn beter draagbaar maakt en zijn er niet veel onderzoeken gedaan naar de lange termijn gevolgen. Ook kunnen nadelen van inleiden zijn dat het groeiproces van je baby niet voltooid is en dan hij nog niet de ideale houding voor de bevalling heeft. Vaak is inleiden een interventie die leidt tot meer interventies, zoals pijnbestrijding. Daarnaast is er niet veel bekend over de lichamelijke langetermijngevolgen van synthetische oxytocine. Lees hier over de nadelen van synthetische oxytocine.

Er zijn ook veel vrouwen die bij 42 week zich niet laten inleiden. De afweging is dat inleiden een tegennatuurlijk proces is en er minimaal extra risico is voor je baby ten opzichte van de nadelen van inleiden zoals hierboven beschreven. Ook niet inleiden is een verantwoorde keuze indien goed gemonitord. Je kan ook de weeën op een natuurlijke manier opwekken.

Thuis bevallen bij 42 weken

Het is nog steeds mogelijk thuis te bevallen als je dat wilt, overleg met je verloskundige wat goed voelt. Als jij dat graag wil, dan kan zij ten alle tijden onderzoeken of de baby goed beweegt en de hartslag normaal is. Maar als jouw gevoel zegt dat alles helemaal prima is, dan is dat natuurlijk ook helemaal goed. Het is normaal om te bevallen bij 42 of zelfs bij 43 weken. De extra risico’s zijn minimaal.

Eigen verantwoordelijkheid

Als je na 42 weken wilt bevallen wordt je waarschijnlijk door je verloskundige gevraagd om een document te tekenen dat je op eigen verantwoordelijkheid handelt vanaf nu. Dit is echter niet verplicht. Je verloskundige heeft zorgplicht en is verplicht iemand anders voor je te zoeken als ze jou zelf niet meer wilt begeleiden. Ook een ziekenhuis mag jou niet weigeren.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 42 weken zwanger

Natuurlijk opwekken geboorte

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de werking van bepaalde middelen om geboorte natuurlijk op te wekken, maar er zijn methodes die vrouwen helpen. Maar bedenk dat dit ook interventies zijn, ondanks dat ze natuurlijk zijn. De baby en het lichaam houden precies de juiste timing aan. Ga altijd in gesprek met je baby en luister goed naar je lichaam. Wat heeft je lichaam nodig? Heeft het inderdaad iets nodig van buitenaf of niet?

Natuurlijke middelen die bekend staan om de geboorte op te wekken:

  • vrijen en tepels masseren (alleen als dat nog prettig voelt natuurlijk) laat oxytocine vrijkomen wat de geboorte kan stimuleren,
  • frambozenblaadjes thee drinken
  • een flinke hoeveelheid ananas eten (daar zit kinine in dat de bevalling zou opwekken),
  • acupunctuur of acupressuur
  • homeopathie
  • in je yang (mannelijke energie) komen
  • wandelen

Maar als de baby en je lichaam er nog niet klaar voor zijn, zullen ook al deze middeltjes niet het gewenste effect hebben. Nog wat meer geduld hebben!

Vitamine K & D

Wil jij vitamine k (& d) aan je baby geven? Dit wordt standaard geadviseerd, maar er zijn ook redenen om je baby geen extra vitamine te geven. Doe wat voor jou klopt.

Yonikruiden voor herstel

Het stomen van de yoni (Sanskriet voor vagina) is een weldaad voor je herstel na de bevalling. Ook kun je met de kruiden in bad als je gestopt bent met vloeien. De kruiden zijn desinfecterend en dragen bij aan de heling van je perineum.

Ook een poedermix van o.a. weegbree en groene klei dragen bij aan een sneller herstel bij kleine rupturen en wondjes. De Yoni-herbs doe je in je kraamverband en hechtingen zijn hierbij overbodig.

6 weken kraamtijd

Geboren worden en bevallen is een van de meest impactvolle gebeurtenissen van ons leven. Je hebt niet alleen minimaal 6 weken de tijd nodig om van de bevalling te herstellen, je hebt ook zeker deze tijd nodig om je baby en jezelf opnieuw te leren kennen. In de eerste 6 weken worden belangrijke patronen gevestigd die tientallen jaren effect hebben op het kindje en de families. Dit is zeker een periode om niet alleen door te maken. Lees hier over de kracht van hulp vragen tijdens de kraamtijd.

Schrijfopdracht: Week 42

De kans is groot dat je deze week overslaat omdat je of al bevallen bent of deze week bevalt! Dit is een opdracht die je op elk moment na je bevalling kunt doen.

Lees je dagboek door, of delen daarvan. Onderstreep woorden, zinnen of stukjes die je extra raken of inspireren. Start een nieuw pagina en schrijf de mooiste woorden, zinnen of stukje over. Kan het een gedicht worden of een verhaal? Of een collage?

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


41 weken 43 weken

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips