In onze huidige cultuur staan gezinnen  de eerste dagen na de geboorte vaak erg alleen. Gelukkig is er in Nederland kraamzorg en hopelijk familie en vrienden om jullie als gezin bij te staan, maar in de praktijk is deze ondersteuning te weinig om een ontspannende bedding te ervaren voor een optimaal herstel. In dit blogartikel vertelt auteur Ingrid Bal, o.a. postnatale doula, over deze oh zo belangrijke periode en geeft ze tips over hoe je hulp kan vragen om de postpartum periode zo ontspannen mogelijk te doorlopen.

6 weken kraamtijd

Geboren worden en bevallen is een van de meest impactvolle gebeurtenissen van ons leven. Je hebt niet alleen minimaal 6 weken de tijd nodig om van de bevalling te herstellen, je hebt ook zeker deze tijd nodig om je baby en jezelf opnieuw te leren kennen. In de eerste 6 weken worden belangrijke patronen gevestigd die tientallen jaren effect hebben op het kindje en de families. Dit is zeker een periode om niet alleen door te maken.

Traditioneel werd een moeder in de eerste zes weken geholpen in het huishouden, met het eten koken, boodschappen of de was doen door familie, vrienden of buren. In veel culturen zie je dit nog steeds.

Geboren worden en bevallen is een van de meest impactvolle gebeurtenissen van ons leven.

nieuw echtpaar met baby

Moederen van de moeder

De postnatale periode van 40 dagen bestaat in veel culturen. Het duurt negen maanden voordat het lichaam volledig zwanger is en het duurt negen maanden om volledig van de zwangerschap te herstellen, zelfs langer, als je borstvoeding geeft. Dit herstel begint met zes weken maximale rust. De rust en het herstel hebben op de lange termijn invloed op je emotionele en mentale zijn. Een goed voorbereide 40 dagen kan zorgen voor:

  • Versnelde genezing van de baarmoeder en littekens
  • Herstel van bekkenklachten en verzakkingen (ook later in de menopauze)
  • Sterkere binding en hechting tussen moeder en baby
  • Harmonie bevorderen in je liefdesrelatie
  • Natuurlijke proces van borstvoeding geven
  • Vermindering van de kans op postnatale depressie en ptss
  • Je verbonden voelen met je kindje, je partner en je ondersteunende netwerk
  • De rust en het herstel hebben op de lange termijn invloed op je emotionele en mentale zijn.

Kwetsbaarheid als kracht

Het is eigenlijk zo logisch om moeders te helpen in deze eerste periode, maar waarom is het dan zo moeilijk om hulp te vragen? Een belangrijke oplossing ligt bij jou, de moeder zelf. Hulp vragen en accepteren is in onze cultuur niet zo vanzelfsprekend. Wanneer is het voor het laatst geweest dat jij hulp vroeg toen je het nodig had? Of eigenlijk hulp had moeten vragen maar niet hebt gedaan?

mandala tekening kraamtijd hulp

Door het organiseren van hulp tijdens momenten van kwetsbaarheid, voel je je minder geísoleerd, herstel je sneller, heb je minder kans op depressieve gevoelens en ervaar je minder stress. Je betrekt je vrienden en familie in de praktische taken. Als jij als moeder de kracht van een dragende gemeenschap kan mobiliseren, zal dat je voeden voor de rest van je moederschap. De meesten van ons helpen dan ook graag als ons hulp gevraagd wordt. Een maaltijd maken is eenvoudig in te passen in een druk familieschema. Helpen geeft ons voldoening en we voelen ons verbonden met onze kracht en liefde. 

Als jij als moeder de kracht van een dragende gemeenschap kan mobiliseren, zal dat je voeden voor de rest van je moederschap.

Wat kun je doen?

Als je zwanger bent wil je ook in je voorbereiding op de bevalling die 40 dagen kraamtijd. Welke taken zijn er in jouw huishouden en wie zou je kunnen vragen om te ondersteunen? Op de website van het Postnatal Support Network vind je een vragenlijst en tips om je kraamtijd goed voor te bereiden. En als je eenmaal zover bent en je ruimte voelt om een ander te helpen, wacht dan niet tot je gevraagd wordt maar bied je hulp aan. En hou het praktisch! Een broertje of zusje van de baby mee naar school brengen, op een vaste dag in de week een maaltijd koken of boodschappen doen. De mooiste kraamkado’s die je kunt geven! 

Dit artikel is een samenwerking met Ingrid Bal, o.a. kundalini yogadocent, postnatale doula en coördinator voor PSN in Nederland. De stichting Postnatal Support Network (PSN) is een internationaal netwerk van deskundigen die het belang van een goed voorbereide en ontspannen 40 dagen kraamtijd benadrukt. Het informeert toekomstige gezinnen over deze speciale en delicate periode en helpt ze met de voorbereiding voor hun kraamperiode. Ook geeft de stichting trainingen aan iedereen die graag praktische ondersteuning wil geven. Meer informatie staat op de website, ook om lid te worden of een donatie te geven

 

moeder de moeder postnatal netwerk

Tip: lees de boeken Omarm de Kraamtijd en De Kracht van Postpartum Voeding en Selfcare

Lees ook:

Hoe maak ik een postpartum-plan

Belly Binding-Postpartum

Tips om je voor te bereiden op de bevalling (en een postpartum depressie te voorkomen)

Ingrid Bal

Ingrid Bal is doula, yogalerares, trainer en actief bestuurslid en coördinator bij de Postnatal Support Network (PSN).

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.