Zelf de bevalling opwekken? Je bent misschien al rond de 41 weken zwanger en wellicht begin je de onrust te voelen van jezelf en/of je geboortewerkers, dat er deze week ingeleid ‘moet’ worden. Haal dat ‘moeten’ er maar van af, want het blijft altijd een keuze. Zo’n 5-10 procent van de vrouwen bevalt gemiddeld nog na de 42 weken en de kans dat er iets mis gaat na de 42 weken is nog steeds erg klein (2,7 op de 1000 ten opzichte van 1,6 in de weken ervoor). In het blogartikel Overtijd en Nu beschreven we de overdenkingen die je kunt hebben om in te leiden.

In dit blogartikel delen we een 14 natuurlijke manieren om de bevalling op te wekken.

Inleiden of opwekken?

Besef als eerste even dat, net als inleiden met ballon, tabletten of synthetische hormonen Ć³Ć³k het natuurlijk opwekken van de bevalling een interventie is. Het verschil is dat je je lichaam wat meer de tijd geeft om te ontdekken wat het nodig heeft en je niet overwelmd wordt door een weeĆ«nstorm die moeilijk onder controle te houden is zoals vaak bij medisch ingrijpen. Ook heb je bij het natuurlijk opwekken geen of nauwelijks kans op bijwerkingen of gevolgen op langere termijn.

Bij het natuurlijk opwekken is er geen of nauwelijks kans op bijwerkingen of gevolgen op langere termijn.

zwangere in balans yoga houding aan zee

Wat kun je doen om weeƫn op te wekken op een natuurlijke manier?

1 Juiste balans tussen Yin en Yang

Ontspanning is belangrijk in de laatste weken voor je bevalling. Om kracht op te doen voor de bevalling, maar ook om rustig naar binnen te keren en je voor te bereiden op het geboorteproces. Dus zorg dat je genoeg slaapt en momenten van rust neemt.

Het kan ook zijn dat je iets teveel in deze yin (vrouwelijke, zachte) energie gaat zitten en juist wat meer yang kracht nodig hebt. Want yang is actie en deze heb je ook nodig om de bevalling te laten beginnen. Misschien kun je gaan dansen, een taart bakken of een wandeling maken. Alles wat jou helpt om wat meer in de mannelijke actie-modus te komen, is goed.

Ook yang kracht heb je nodig om de bevalling te laten beginnen.

2 Geboorte-altaar

Heb je voldoende vertrouwen in de bevalling? Door een geboorte-altaar te maken met mooie kaarten, teksten, kaarsjes en wat al niet jou vertrouwen geeft om de geboorte vol vertrouwen tegemoet te zien. Door af en toe bij het altaar te gaan zitten, kun je even afstemmen op jezelf en ervaren wat je nog nodig hebt. Misschien krijg je wel antwoorden, door naar binnen te gaan en even stil te staan en jezelf vragen te stellen.

Mooie affirmatiekaarten ophangen of neerzetten kunnen ook bijdragen bijvoorbeeld met de tekst: ‘mijn kindje komt op het juiste moment’.

3 Meditatie

Ook meditatie kan je inzichten geven over wat je nodig hebt om te gaan bevallen. Misschien heb je nog een zetje nodig om wat meer in de yang energie te gaan of zijn er andere processen waar je tegen aanloopt die jou verhinderen om aan het proces te beginnen. Misschien is je kindje er nog niet klaar voor en wil ze gehoord worden. Maak contact met je baby en luister wat ze te zeggen heeft. De kaarten Baby in Buik kunnen je hierbij ook helpen.

zwangere vrouw mediteert

4 Zwangerschapsmassage

Een heerlijke massage kan je helpen in die laatste weken om nog net even die extra ontspanning te pakken die je nodig hebt om volledig voorbereid de bevalling in te gaan. Gun jezelf en je baby dit cadeau! In de lijst met bewuste geboortewerkers vind je fijne zwangerschapsmassages bij jou in de buurt.

5 Acupunctuur

Acupuntuur en acupressuur kunnen helpen om je lichaam te stimuleren en net even dat extra zetje te geven om aan het baringsproces te gaan beginnen.

6 Voetreflexologie

Door middel van voetreflexologie kan je lichaam een extra zetje krijgen om de bevalling op gang te laten komen.

Vrouwenmantel thee wordt al eeuwen ingezet om de bevalling in gang te zetten.

7 Vrouwenmantel

Vrouwenmantel wordt al eeuwen ingezet om de bevalling in gang te zetten. De theebladeren bevat stoffen (tannines) die helpen om de baarmoeder te samentrekken. In de borstvoedingsthee en Moederkruiden zit ook vrouwenmantel. Ook salie (thee) en verbena officinalis kunnen hiervoor gebruikt worden. Ook kun je een vrouwenmanteltinctuur gebruiken.

8 Frambozenbladthee

Ook frambozenbladthee heeft effect op je baarmoederspieren en kan helpen om de bevalling in gang te zetten. Bovendien heeft het een heilzame werking en bevat het veel mineralen en vitaminen die goed zijn voor je.

9 Castorolie

Van oudsher staat castorolie (ook wel wonderolie genoemd) bekend om het opwekken van de baby. Gebruik dit alleen in overleg met je verloskundige.

10 Homeopathie

Je kunt contact opnemen met een goede klassieke homeopaat. Hij of zij kan met jouw situatie mee kijken en je korrels voorschrijven die jou kunnen helpen om de baring in gang te zetten.

11 Kinine

In ananas zit veel kinine. Kinine staat bekend om dat het de bevalling opwekt. Het is alleen nooit aangetoond en het schijnt dat je er dan veel van moet eten voor een goed effect. Het kan in ieder geval geen kwaad.

12 Spinning Babies

De oefeningen van Spinning Babies kunnen helpen om de bevalling op te wekken. Steeds meer vroedvrouwen en doulaā€™s hebben hier een cursus voor gevolgd en zullen je er op kunnen wijzen.

Oxytocine wekt de weeƫn op.

13 Seks

Wat ervoor zorgde dat je baby in je buik kwam, kan zeker goed helpen om je baby ook geboren te laten worden. What gets the baby in gets the baby out;-).

En vergeet niet de tepels te masseren. Dit zorgt voor oxytocine die op haar beurt de weeƫn opwekt. Ook laat onderzoek zien dat het masseren van de tepels de bevalling kan versnellen.

Overigens ook tijdens de bevalling kan seks en intimiteit zoals zoenen veel helpen bij ontsluiting en ontspanning! Lekker vrijen dus.

What gets the baby in gets the baby out;-).

14 Praten

Kletsen en delen met je vroedvrouw, je partner, doula, moeder of vriendin kan je hart luchten en inzichten geven over waarom de bevalling nog niet op gang is gekomen. Ervaar je nog obstakels? Ervaar je angst? Zit je teveel in de yin energie? Zijn er dingen die je dwars zitten? Voel je je onzeker omdat de bevalling zich nog niet heeft aangediend? Het kan veel helpen om het hier over te hebben, zodat het je niet in de weg hoeft te zitten. En het je misschien nog extra inzichten geeft.

Lees hier meer over Inleiden, hoe, wat en waarom?

En lees hier meer over de nadelen van Synthetische Oxytocine.

zonnen tijdens je zwangerschap

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips