Gezonde start voor jou en je baby Natuurlijk en liefdevol Kleine voetafdruk Voor 20:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Gezonde start voor jou en je baby
Natuurlijk en liefdevol
Kleine voetafdruk
Voor 20:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
In week 24 van je zwangerschap kun je steeds meer contact maken met je kindje en is het mooi om je in te lezen of je straks met je baby op een kamer wilt gaan slapen voor optimale hechting.
Als je tussen de 24 en 25 weken zwanger bent zit je in je vijfentwintigste zwangerschapsweek.
Je baby is nu ongeveer zo groot als een papaya en weegt rond de 600 gram.
In week 24 van je zwangerschap is het deel van de hersenen dat bewegingen waarneemt, ontwikkeld. Hierdoor kan je baby jouw bewegingen goed voelen, als je bijvoorbeeld danst, rent of yoga oefeningen doet. Je baby kan ook goed prikkelingen voelen. Bijvoorbeeld als je zijn voetjes aanraakt, zal het daar op reageren.
Heb je al ontdekt dat je baby bewust kan reageren op je aanraking? Je kan meer en meer met je baby spelen in de buik. Als je je baby aanraakt, hoe reageert hij er dan op? Hoe vaak neem jij een moment per dag om met je baby te communiceren? De hechting met je kindje wordt hiermee ontwikkeld.
De bewegingen zijn trouwens nodig om zijn spieren goed te ontwikkelen. Nu is er nog voldoende ruimte om rond te zwemmen in jouw baarmoeder.
En nog een leuk weetje: vanaf deze week heeft jouw baby ook vingernageltjes.
Het is nog veel te vroeg om geboren te worden, maar je baby is aan het eind van deze week wel levensvatbaar. Stel je krijgt vroegtijdig weeën dan kan je in samenspraak met artsen ervoor kiezen je baby in leven te houden. Omdat de longen nog niet rijp zijn is beademing dan nog wel nodig. Lees er meer over in week 25. We hopen natuurlijk dat je nog heel wat weken mag genieten van jouw baby in je buik.
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding kan in deze periode een mooie manier zijn om meer contact met je kindje te maken en je samen voor te bereiden op de geboorte. Ook voor je partner is dit een toegankelijke manier om meer verbinding te gaan voelen met jullie baby.
Je baarmoeder is inmiddels zo groot dat die boven je navel uitkomt. Je verloskundige kan je de rand van je baarmoeder laten voelen. Leuke ervaring en mooi om je zo nog meer bewust te worden van je lichaam en de groei die in jou plaatsvindt. Heb je dat al ervaren?
Bloedvolume en de placenta
De meeste vrouwen zullen tussen week 24 en week 28 ongeveer 2 tot 5 kg aankomen, wat je laat zien dat je bloedvolume goed toeneemt. Je bloedvolume zal tot ongeveer 50% gaan toenemen tot ongeveer week 28 / 30 en daarna blijft het zo’n beetje hetzelfde tot aan de geboorte. Je hebt straks gewoon 50% meer bloed in je lichaam dan normaal, wow!
Jouw bloed volume gaat langzaam omhoog, nu de placenta er helemaal klaar voor is om geheel voor de voeding van je baby te zorgen. Gedurende deze belangrijke periode zorgt jouw toenemende bloedvolume ervoor dat de placenta goed blijft groeien, zodat die weer voor alle behoeften van de baby kan zorgen.
Wist je dat je navel een litteken is van het verdrogen van je eigen navelstreng? En nu je weer met iemand (je baby!) verbonden bent door een navelstreng, kan je eigen navel veranderen. Je navel kan naar buiten komen. Helemaal onschuldig, behalve als je er pijn aan ervaart. Dan is het goed je verloskundige te informeren, want dan heb je misschien een navelbreuk. Heb je een piercing door je navel, dan is het raadzaam om die tijdelijk te verwijderen.
Neem voldoende rust en let er op dat je de rechte buikspieren weinig gebruikt. Zo voorkom je een diastase na je bevalling. Het is prima om een oma tempo aan te houden als je zwanger bent. Dus na elke activiteit even een rust momentje nemen.
Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit te groot (buikdruk). Soms is het weefsel te slap. Vaak gaat het om een combinatie van beide. Tijdens de zwangerschap neemt én de druk toe door het groeiende kindje én neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat af. Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien. Meestal sluit de diastase na de bevalling binnen 6 maanden na de bevalling weer. Soms duurt dit wat langer en kun je bepaalde oefeningen doen om de diastase te dichten.
Je verloskundige zal bij controle je bloeddruk meten en houdt deze bij op de zwangerschapskaart. Een zwangerschap kan een hoge bloeddruk veroorzaken vanwege de extra belasting. Als je goed in balans bent zul je hier geen last van hebben.
Een hoge bloeddruk zou je kunnen merken doordat je wat meer vocht vasthoudt, hoofdpijn hebt of duizeligheid bent. Meer rust nemen en extra (gefilterd) water drinken kan helpen en is sowieso goed.
Een te hoge bloeddruk kan voor problemen zorgen aan het eind van je zwangerschap of duiden op zwangerschapsvergiftiging. Mocht dat laatste het geval zijn dan zegt men al gauw dat de placenta minder goed werkt en wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog. Maar zoek wel goed uit of dit daadwerkelijk nodig is. In veel gevallen kan dit gemakkelijk weer in goede banen geleid worden, door te letten op bijvoorbeeld voeding en je emoties.
Heb je rond de 24 weken last van aambeien, brandend maagzuur of een blaasontsteking. Lees wat kamille kan doen, hoe je obstipatie kan voorkomen en verhelpen en hoe je acupunctuur kan inzetten voor verschillende zwangerschapskwaaltjes. Hamamelis (witch hazel) bloesemwater kun je gebruiken bij aambeien.
Bij blaasontsteking: maak een thee van komijn, koriander en venkel thee. Maak de thee door gelijke delen komijn-, koriander-, en venkelzaadjes toe te voegen aan een kop heet water. Meer Ayurvedische tips lezen? Lees ze in het Holistische Zwangerschapsdagboek.
Ben je al bezig met een babykamer? Of gaat je baby (de eerste tijd) bij jullie slapen? Het is wellicht interessant om eens te lezen over natuurlijk ouderschap, attachment parenting en samen slapen. Je baby gedijt het beste als hij/zij dicht bij jou of je partner in de buurt is. In zijn uppie kan je pasgeborene nog niet overleven en alleen slapen voelt dan onveilig. Bovendien heeft de baby de eerste 9 maanden zich geborgen gevoeld in de baarmoeder, die omhullend, stevig en warm was. Daar heeft je baby na de geboorte ook heel veel behoefte aan.
Wil je wel alvast een (baby)kamer inrichten? Kijk dan of je deze op een duurzame manier kan inrichten. Door tweedehands spulletjes te scoren bijvoorbeeld. En te verven met gifvrije verf van MommyPaint bijvoorbeeld.
Meer dan 90% van de wereldbevolking slaapt samen met zijn kinderen op een kamer en dit is niet alleen om praktische redenen, namelijk o.a.:
Samen slapen kan in een co-sleeper, of (in een baby nestje) tussen jullie kussens in. Leg de baby dan helemaal bij het hoofdeinde zodat de baby veilig is en niet onder de dekens komt. Zolang je geen alcohol/drugs gebruikt ben je perfect op elkaar afgestemd en zorgt je instinct ervoor dat je niet per ongeluk op de baby rolt. Sommige moeders voeden in de nacht liggend op hun zij en vallen zo gewoon weer in slaap. Ook dat kan. Doe waar jij je goed bij voelt en voor extra vertrouwen, maar lees je van te voren wel even goed in over samen slapen. Tip: lees het boek: Slapen met je baby van James McKenna Ph D.
Heb je al eens aan wasbare luiers gedacht? Onze ervaring is dat het heel leuk is en zeker niet veel extra werk. En nog beter voor het milieu ook. Hier kun je alles lezen over wat jij wilt weten over wasbare luiers. Ook billendoekjes, zoogcompressen en kraamverband kun je overwegen om wasbaar te doen. Scheelt een boel afval! Lees hier meer over wasbare luiers.
Verder is het raadzaam om eens langzaam na te denken over jouw wensen voor de kraamtijd, dit kan door middel van een postpartum plan. Het boek Omarm de Kraamtijd geeft je hier handvatten voor.
Hoe zie je de eerste periode van het leven met een baby voor je? Slaap hij of zij bij jou of heeft het een eigen kamer? Ga je weer aan het werk en gaat je baby naar een opvang of zijn er oma’s en opa’s of vrienden die kunnen oppassen? Wat zijn je ideeën hierover en hoe zou je het liefste willen dat het eruit gaat zien?
Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.
Lees meer
11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?
We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.
Ja, ik ontvang gratis de 11 tips