Wasbare luiers hebben eigenlijk vooral voordelen. Steeds meer mensen zijn er bekend mee en maken er met plezier gebruik van. In dit artikel deelt auteur Laura Beijn van het Luierhuis de voordelen en eventuele bijkomende nadelen.

Sneller zindelijk

Kinderen met wasbare luiers zijn flink eerder zindelijk. Een half tot heel een jaar eerder hoor je vaak genoeg. Dit is niet omdat kinderen wasbare luiers zo naar vinden en er zo snel mogelijk vanaf willen, maar omdat kinderen in wasbaar blijven voelen wat ze doen. Wist jij dat baby’s zindelijk worden geboren? Wegwerpluiers absorberen zó goed dat ze ook vlak na een plas een droog gevoel geven. Daardoor krijgt het kindje dus niet de feedback van het lijf en heeft niet door wat het zelf doet. Als wij ze dan voor school zindelijk willen hebben, moeten ze dit vaak opnieuw leren.

Minder uitslag

Kinderen in wasbaar hebben veel minder last van uitslag. Uitslag komt wel eens voor in wasbaar hoor, maar echt beduidend minder. Hoe dat komt? Die super absorberende chemische korrels in wegwerp onttrekken het natuurlijk vocht aan de huid. Daardoor worden de ‘comfortabele droge billetjes’ uit de reclame juist extra kwetsbaar. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat er in sommige merken zelfs giftige stoffen zitten. Gelukkig zijn er ecologische wegwerpluiers zonder deze giftige stoffen, zoals van Naty of Bambo Nature.

wasbare luier wit tweedelig

Goedkoper

Wasbaar luieren is flink goedkoper dan wegwerp. Het hangt van diverse factoren af hoeveel goedkoper maar gemiddeld bespaar je zeker 500 euro bij het eerste kind. Nog een kind in dezelfde luiers? Dan is je voordeel in één klap drie keer zo groot. Na gebruik kun je ze vaak nog prima doorverkopen.

Altijd in huis

Een ander voordeel is dat ze nooit op zijn. Ja okee, als je vergeet te wassen misschien? Maar dan heb je altijd wel een overbroekje liggen waar even een dubbelgevouwen hydrofiel- of theedoek in kan!

Aantal luiers

Een kind gebruikt van geboorte tot zindelijkheid tussen de 5000 en 8000 wegwerpluiers. Van de wasbare variant heb je er een stuk minder nodig: 24! En daarvoor geldt net als bij de kosten, nog een kindje? Met wegwerp start de teller van voor af aan, met wasbaar vervang je eens een overbroekje of elastiek en je kan weer met dezelfde luiers door.

Geen spuitluiers

Nog een voordeel van wasbaar: je hebt zelden tot nooit spuitluiers. Je weet wel. Die vloeibare gele newborn poep die met volle kracht uit een wegwerpluier kan knallen: derrie tot in de nek of enkels. Dankzij zeer degelijk elastiek in wasbaar (want ja, het moet honderden keren gewassen kunnen worden dus is over het algemeen van goede kwaliteit) blijft vloeibare poep netjes binnenboord.

Minder stank

Oh en over poep gesproken, wist je dat wasbare luiers veel minder stinken dan wegwerpluiers? De overbroekjes (het water resistente deel) houdt de poepgeur grotendeels binnen (wat je ook een nadeel zou kunnen noemen). En waar in wegwerp de urine een nare reactie aangaat met de chemische korrels en zelfs een plasluier al vies ruikt, ruikt een wasbare luier nauwelijks. De luieremmer met vuile wasbare luiers hoeft ook niet te stinken, het deksel leg je er losjes op zodat er lucht bij kan. Ruiken je luiers wel naar? Dat duidt op een fout in je wasroutine. Geen alarm! Dit kan vaak simpel opgelost worden.

Duurzaam

Wist je dat zelfs als je het wassen meetelt, je nog altijd CO2 voordeliger uit bent dan met wegwerp? Je bespaart op water, maakt minder afval en stoot dus minder CO2 uit. Minder water? Hoor ik je denken. Hoe zit het dan met dat wassen. Als je fulltime wasbaar luiert draai je elke twee à drie dagen een extra was. Het produceren van één enkele wegwerpluier kost 25 tot 35 liter water! Maal 5000 op zijn minst.. Dat is een ontzettende massa water, daar kunnen we wel wat extra wasjes van draaien.

Leuke prints

En last but not least: ze zijn te krijgen in de meest prachtige prints! Voorheen was de wasbare luier inderdaad een witte doek, er bestonden nog geen overbroekjes: men wikkelde laag na laag over elkaar heen. Op den duur kwam er ook wel iets half voorgevormd, zelfs met een metalen drukknoopje. En de plastic strikslip zal ook nog menig oma (onze moeders) zich herinneren. Eind jaren vijftig kwam de wegwerpluier op en verdween de wasbare luier naar de achtergrond. Dat de wasbare luier weer aan populariteit wint komt deels ook door de printjes. Eerst kinderlijke kleurtjes en vrolijke aapjes, kaboutertjes of verzin het maar. De laatste jaren komen daar ware mode items bij, het ene design nog mooier dan de ander. Hele kunstwerkjes aan de kont.

De (eventuele) nadelen van wasbare luiers

Zijn er dan ook nadelen? De onder genoemde nadelen gelden zeker niet voor iedereen, maar kunnen voor sommigen wel als nadeel ervaren worden:

  • Wegwerpluiers koop je in kleine porties over de gehele luierperiode. Een wekelijkse uitgave. Als je vanaf de geboorte volledig wasbaar wil luieren dan schaf je in één keer alles aan en dat geeft dus hoge startkosten.
  • Een ander nadeel naast de opstartkosten is het aanbod. Dat is zo groot en divers dat het overweldigend en afschrikwekkend kan werken. Maar gelukkig zijn er diverse handvatten om deze drempel te trotseren zoals een gratis luierconsult of de optie om te huren. Uiteraard kun je ook gewoon je wasbare buurvrouw of collega om advies vragen of op social media rondneuzen.
  • Het kan verslavend werken. Het zijn de printjes, wordt er gezegd. Vroeger waren wasbare luiers grote witte lappen met een veiligheidsspeld er door en een niet al te sexy, zweterige plastic strikslip er overheen. Toen kwamen er luiers met vrolijke kleuren en kinderlijke plaatjes er op. Tegenwoordig is de een nog mooier dan de ander. Er komen ‘exclusives’ uit en op de tweedehands markt wordt voor sommige exemplaren zelfs de nieuwprijs overboden..!
  • En oh ja, als je op pad gaat kan het meenemen van de wasbare luier als gedoe ervaren worden. Voor deze gelegenheden kun je dan er voor kiezen om alsnog een pak ecologische wegwerpluiers bij de hand te hebben, maar is zeker niet nodig! Ook als je op pad gaat heb je tegenwoordig hele mooie wetbags: een soort wasbare plastic zak! Bovendien, wat is nu eigenlijk gedoe? Vaak blijkt het prima te gaan als je even een knopje in je hoofd omzet.

Wasbare luiers mania

Dat wasbare luiers er mooi uit zien is niet echt een noemenswaardig voordeel. Maar het trekt tegenwoordig wel steeds meer mensen over de streep. Dus dan is het geoorloofd toch? Bovendien gebruik je zo’n luier een jaar of 2 à 3, je wast hem honderden keren, dus zo’n vrolijke print is een leuke bijkomstigheid.

Mensen die graag wasbare luiers gebruiken kunnen het vaak niet laten anderen daarover te informeren. Ze klonteren samen, die wasbare lui. Net als mensen die oldtimers rijden, ze spotten elkaar. Dan gaan geheid die hand en mondhoek omhoog voor een groet vol wederzijdse herkenning. Bij wasbare luieraars gaat het soms nog verder. Ze willen de wegwerp zondaars onder ons overtuigen: kom toch (sluit aan) bij de wasbare heerlijkheid! Bevrijd je geest, jij slaaf van de vuilnisbelt! Neem het ze niet kwalijk.

Iedereen moet uiteraard doen wat bij hem of haar past. We willen je in dit artikel over de drempel halen en laten zien dat wasbaar luieren niet onhandig is, te veel gedoe of vies is. Veel ouders die wasbaar luieren, merken een positieve energie door de impact die je ermee maakt. Het genot van de veel legere prullenbakken, het gemak van de wasroutine, die brandschone luiertjes aan de lijn hangen, het geeft de wasbaar luier gebruiker echt een boost. En dat gun je iedere ouder!

Ben je enthousiast geworden en wil je ook -al dan niet deeltijd- voor wasbaar gaan, of wil je meer weten over die verschillende systemen? Boek een consult, huur een pakketje of vraag eens aan die ene kennis of je ze eens van dichtbij mag bekijken. Al gebruik je één wasbare luier per dag, dan bespaar je al 365 wegwerpluiers per jaar!

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Laura Beijn van het Luierhuis.

logo luierhuis

Veelgestelde vragen over wasbare luiers

Met stip op 1: hoe moet dat met de poep?

Newborn poep is wateroplosbaar en mag dus met luier en al in de wasmachine. Het lost op en wordt afgepompt, je luiers komen er schoon weer uit. Voor borstvoeding geldt dit vrijwel altijd. Met flessenvoeding wil het wel eens wat vaster worden. Kwestie van uitproberen dus.

Vastere ontlasting wil je liever niet in de wasmachine, deze kun je er -afhankelijk van de substantie- eenvoudig uitschudden boven de wc of je gebruikt een wegwerp inlegvelletje om de poep op te vangen en weg te gooien. Ook een leuke bonus tip: zet bij de verschoon plek een potje! Elke poep die in het potje komt, hoef je niet uit je luier te verwijderen of wassen.

Wat heb je nodig om te beginnen met wasbare luiers?

Wat je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel dagen je de wasbare luiers wilt gebruiken en het soort wasbare luiers dat je gebruikt. Om fulltime wasbaar te doen adviseren we:

24 absorberende luiers
8 overbroekjes
Inlegvellen bij vaste ontlasting
Luieremmer
2 wasnetten
Wasbare billendoekjes

Voor onderweg is een wetbag heel handig. Wil je beginnen met een dag in de week? Denk dan aan een stuk of 5 absorberende delen en 2 of 3 overbroekjes.

Uiteraard kun je ook kiezen voor andere systemen, dan veranderen de aantallen een beetje.

Wat kosten wasbare luiers?

Afhankelijk van factoren als systeem, merk, nieuw of tweedehands kun je fulltime wasbaar luieren voor een bedrag tussen de €250,- en €1000,-. Je kunt voor dit bedrag ook nog wasbare billendoekjes en zwemluiers aanschaffen. Een groot bedrag in een keer, maar uiteindelijk bespaart het je veel geld (wegwerpluiers kosten zo’n 800,- per jaar. Daarbij scheelt het een heleboel tripjes naar de winkel voor nieuwe luiers en de bijbehorende stress van het niet genoeg luiers in huis hebben. Ook scheelt het je zo’n 260 kilo afval per jaar! En uiteindelijk zelfs tijd: je kinderen zijn gemiddeld veel eerder zindelijk dus je brengt een stuk minder tijd door met verschonen.) Oh en noemde we al eens dat je gebruikte wasbare luiers vaak nog prima kunt doorverkopen na gebruik? Dan levert het dus zelfs nog wat geld op.

Gebruik je wasbare luiers ook al in de kraamweek?

Je hebt speciale newbornluiertjes maar ook one size, die passen vaak van 3 à 4 tot 15 kilo! Voor de meeste kinderen blijkt dat je aan één of maximaal twee maten luiers voldoende hebt.

De meeste wasbare luiers zijn al geschikt om ook in de kraamweek te gebruiken, maar het kan ook zijn dat je deze eerste week nog niet wilt beginnen aan iets nieuws. Je kan er dus in die eerste week voor kiezen om voor ecologische wegwerpluiers te gaan en daarna rustig beginnen met de wasbare luiers.

Moet je met wasbare luiers de babykleren een maat groter kopen?

Wegwerpluiers beginnen plat en zuigen zich vol, zwellen op. Een wasbare luier blijft zo dik als hij is. Bovendien heb je héle dikke, brede en grote wasbare luiers maar ook prachtige slanke en platte. De kleding een maat groter koper is meestal niet nodig. Je kan eventueel een romperverlenger kopen. Dit stukje stof klik je met drukknoopjes op de onderkant van de romper, zo wordt deze wat ruimer zonder dat het bij de armpjes en nekje te groot wordt. Het is sowieso fijn voor je baby om geen strakke kleding te dragen en daarom te kiezen voor wat ruim zittende kleding zoals een harembroek, stretch maillot etcetera. Wollen kleertjes rekken ook mooi mee zonder uit te lubberen.

Hoe vaak moet je wasbare luiers verschonen?

In principe verschoon je een wasbare luier net zo vaak als een wegwerpluier. Hoe vaak je een luier moet verschonen, hangt af van het plas- en poepgedrag van je kindje en het aantal voedingen dat je kind krijgt. Als een kindje pasgeboren is verschoon je meestal na elke voeding, als ze wat ouder worden poepen ze minder vaak en kun je dus ook meer tijd tussen de verschoningen laten.

Kan je ook ’s nachts een wasbare luier gebruiken?

Uiteraard kun je wasbare luiers ook ’s nachts gebruiken. Je kan een luier die je overdag gebruikt ‘boosten’ (het absorberend vermogen vergroten door er extra inleggers/lappen/boosters, bij te steken). Als het kindje wat groter is kun je echte nachtluiers aanschaffen. Zeker in combinatie met een wollen overbroekje is dat vaak de perfecte oplossing om het bed droog te houden.

Hoe weet ik wanneer mijn kind toe is aan een grotere maat luier?

De meeste kinderen kunnen een one size luier aan tot ze zindelijk zijn. Als je ze vanaf de geboorte gebruikt, heb je dus maar één maat nodig! Voor heel forse kindjes of kinderen die relatief laat zindelijk zijn er ook ‘junior’ of XL luiers.

Welke systemen zijn er voor wasbaar luieren?

Er zijn grofweg vier systemen: all-in-one, pocket, snap-in-one en tweedelig. Tweedelig is het meest betrouwbaar en meest gebruikt. Maar ook snap-in-one begint steeds populairder te worden.

Hoe weet ik welk systeem bij mijn kind past?

Boek een consult! Bij een consult neemt de consulent alle tijd voor je en krijg je antwoord op al je vragen. Je investeert aan de voorkant wat extra tijd (meestal 1.5 uur) maar voorkomt daarmee wel een soms dure miskoop. Denk je makkelijk: ik koop een volledig pakket, en blijkt het niet bij je te passen? Dan ga je meestal niet verder op zoek maar is dit het einde van je wasbaar luier avontuur. Als je voor de start je goed laat begeleiden door een consulent weet je precies welk systeem en of merk bij jou past. De meeste consulten zijn gratis, kijk van te voren even of de consulenten op commissie basis (hoe meer jij koopt, des te meer krijgt de consulent) of met een vaste vergoeding (van de webshop aan de consulent) werken. En kies wat het beste bij jou past! Of vraag Laura van het Luierhuis om je verder te helpen!

Laura Beijn

Laura Beijn is founder van het Luierhuis. 5 jaar ervaring met talloze soorten wasbare luiers heeft er voor gezorgd dat Laura het bestaan van de wegwerp variant volledig overbodig vindt. De moderne wasbare luier is beter voor de planeet, beter voor de baby, beter voor de portemonnee, beter voor de vuilnisman en van alle gemakken voorzien.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.