Uitzetlijst voor je baby

De baby uitzetlijst is veel te vinden op het internet, maar wat hebben jij en je baby nou écht nodig?

In wezen heeft je baby eigenlijk niet echt veel meer nodig dan jouw lichaam; melk, warmte en liefde!

Als aanstaande ouder wil je je baby zo goed mogelijk verwelkomen, maar hebben jij en je baby al die spullen wel écht nodig?

Natuurlijke baby uitzetlijst

In wezen heeft je baby eigenlijk niet echt veel meer nodig dan jouw lichaam; melk, warmte en liefde! Toch is het fijn en praktisch om toch wat spullen in huis te halen;-P. We sommen hier de belangrijkste dingen op voor de voorbereiding van de bevalling en je kraamperiode, bedoeld ter inspiratie. Om het leven gewoon wat makkelijker te maken én tegelijkertijd zo duurzaam en bewust mogelijk te leven.

Natuurlijke producten tijdens de bevalling:

  • Het Dalalou Natuurlijk Kraampakket (luxe) natuurlijk! 🙂 Deze bevat alle benodigde verzorgingsproducten die je verloskundige en kraamverzorgende willen dat je in huis hebt, zoals kraamverbanden, een cordring, onderleggers, alcohol, watten, kompressen, handzeep en netbroekjes. Allemaal biologisch (afbreekbaar), natuurlijk, meukvrij, lokaal, fair-trade, daar waar mogelijk. Bekijk de inhoud van het kraampakket hier.
  • Muziek, hypnobirthing cd, mp3 van de zwangerschapscursus die je eventueel volgde, concentratie- en hypnobirthing-oefeningen die je geboortepartner aan je kan voorlezen.
  • Paraffine vrije kaarsjes en gedimd licht, vooral voor ‘s avonds en ‘s nachts. Overdag zijn lichtdoorlatende gordijnen prettig, dan heb je toch (gefilterd) daglicht, maar geen inkijk. Ook de Himalya Zoutlamp geeft een fijn gedimd licht en zorgt voor zuivere lucht.
  • Een birth ball, om weeën op te vangen of/en een baarkruk/baarschelp/cub om met de zwaartekracht mee te bevallen. Veel verloskundigen bieden ook deze opties en nemen ze dan voor je mee.
  • Een bevalbad, als je voor een watergeboorte gaat en warm water kan ook helpen om te ontspannen tijdens de weeën. Een bevalbad is extra diep zodat je buik helemaal onder water kan. En ruim genoeg voor de verloskundige om jou te onderzoeken als dat nodig is en ook om samen met je geboortepartner in te zitten. Een bevalbad kun je huren of kopen en sommige verloskundigen en doula’s hebben er eentje die je kunt lenen. Er zijn ook ziekenhuizen en geboortehotels waar een bevalbad beschikbaar is. Vergeet geen (dode)zeezout toe te voegen aan het bad voor extra mineralen.
  • Een aantal zachte handdoeken en badjas; voor als je half uitgekleed je toch nog wilt verplaatsen of als je het koud hebt, als je in en uit de douche wilt, om op te zitten/liggen met gebroken vliezen of wanneer ze elk moment kunnen breken in de bevalling, etc.
  • Comfortabele kleding die ook vies mag worden. Denk bijvoorbeeld aan een gemakkelijk hemdje/topje wat je ook vlug en makkelijk uit kunt trekken. Dat uittrekken is fijn in de eindfase van de bevalling of meteen na de geboorte, zodat je je baby direct bloot op je borst kunt leggen. En eventueel een joggingbroek, al is het meestal al vlug fijner zonder broek/onderbroek aan. Denk ook aan kleding die je na de geboorte aan kunt doen, vlak erna en in de kraamdagen, zoals een nachthemd met knoopjes, een ruime rekbare top, liefst van natuurlijke materialen zodat je niet extra hoeft te zweten.
  • Geboortealtaar met spulletjes die jou herinneren aan je eigen kracht en je vertrouwen geven tijdens de bevalling. Zoals mooie stenen, spreuken, affirmatiekaarten, kaarsjes en een foto. Een speciaal plekje voor jou!
  • Gezonde snacks zoals fruit en een dadelbar.
dochter helpt meer tas uitpakken uitzet
Uitpakken van Natuurlijk Kraampakket

Handig en praktisch na de geboorte:

  • Mensen om je heen die helpen met de verzorging van jou, je baby, je gezin en je huis (de eerste weken en maanden!).
  • Gezonde voeding (liefst biologisch) en drinken voor jezelf en je borsten voor je baby. Vrouwenmantelthee, borstvoedingsthee, superfood voor borstvoeding, gezonde dadelbar en kamillethee.
  • Veel ruimte en tijd om te kunnen ontspannen en rusten, te herstellen, kracht op te doen, de borstvoeding te laten stromen en je op je babytje te kunnen focussen.
  • Een plek in je bed en/of de huiskamer voor je baby met natuurlijke materialen, zoals een schapenvachtje en een wollen deken (ook voor jezelf fijn).
  • Een kastje om wat spulletjes voor je baby neer te leggen, zoals wat kleertjes, luiertjes en een verschoonkussen.
  • Cadeaulijstje voor kraambezoek (waar wordt je echt blij van?). Tip: Met een WeDunia pagina kun je je duurzame voorkeuren aangeven en naar je kraambezoek door sturen en steun je het koraal. Gratis Membership in de Natuurlijke Kraampakketten.
  • Lekkere maaltijden in de vriezer of kraambezoek dat maaltijden meeneemt. Neem ook eens een kijken op koken voor de kraamvrouw of andere netwerken bij jou in de buurt. Je staat niet alleen!

(Borst)voeden:

  • Een zacht, klein (zoutsteen)lampje voor de eerste tijd bij nachtvoedingen.
  • Een voedingskussen is in principe overbodig, je loopt de kans om een onnatuurlijke borstvoedingshouding aan te nemen of je baby in een onnatuurlijke houding te leggen waardoor hij of zij minder makkelijk kan aanhappen en drinken (en je zelfs kloofjes kunt krijgen…) Het is fijner om je baby meteen vanaf het begin te voeden zonder ‘hulpmiddelen’ omdat je dan overal kunt voeden zonder extra dingen mee te nemen. Sommige zwangeren gebruiken een voedingskussen wel om te slapen wanneer ze hoogzwanger zijn, ze leggen het kussen dan tussen hun benen.
  • voedingsBH’s van bio-katoen, deze zijn ook al te gebruiken tijdens de zwangerschap. Let wel heel goed op de maat, te kleine BH’s kunnen borstontsteking veroorzaken doordat ze knellen.
  • Zoogcompressen voor lekkende borsten; liefst wasbare van bio katoen of van wol (we hebben hele fijne wasbare kompressen van bamboe en merinowol in de webshop), dat meteen genezend werkt bij gevoelige tepels en kloofjes. Ook wegwerp van biokatoen is een duurzame optie.
  • Vitamine K (& D) druppels (als je daarvoor kiest), kies in ieder geval een natuurlijke variant zonder suiker.
  • Eventueel een natuur rubberen speen voor de extra zuigbehoefte.
wasbare zoogcompressen op uitzet-lijst
Wasbare zoogcompressen wol/hennep

Kleding en omkleden:

  • Fijne, liefst natuurlijke, kleding voor jezelf, zoals wolzijde onderbroeken, hemdjes, shirtjes en leggings en/of voedingstop.
  • Een basisuitzetje aan kleding voor je baby van liefst natuurlijk materiaal zoals wol en zijde: 3-4 rompers*, 2-3 wikkel(truitjes), 2-3 zachte, soepele broekjes, legging of maillots, 2 wollen strikmutsjes, in de winter 1 dik(ker) vestje.
  • Hydrofiele luiers, minstens 6. Je kunt deze doeken voor van alles gebruiken. Bijvoorbeeld om onder het hoofdje van de baby te leggen bij het voeden, als er dan wat melk lekt, wordt het meteen opgevangen. Maar ook om je baby af te drogen na een badje. Als spuugdoekje. Oprollen en in je draagdoek bij het nekje rollen als extra versteviging voor je net geboren baby. Ook wat XXL, ook voor later nog heel praktisch om te gebruiken.
  • Een aankleedkussen met hoezen om je baby op te verschonen. Je legt een aankleedkussen meestal op een commode. In de kraamweek kun je het aankleedkussen ook op je bed leggen bij het verschonen. En later kun je hem ook gebruiken op de bank of tafel.

Verzorging:

  • Natuurlijke balsem of olie zoals amandel olie, wolvet of sheabutter (vegan), heilwol (voor eventuele wondjes of luieruitslag en als tepelverzorging).
  • Wasbare of ecologische wegwerpluiertjes en eco (zelfgemaakte) (wasbare) billendoekjes voor je baby (niet nodig als je BZC* doet).
  • Zacht biologische kraam– en maandverband voor jezelf.
  • Voor herstel en verzorging van de yoni, billetjes en tepels is het fijn om de volgende producten in huis te hebben: postpartum-kruiden om te stomen (of in bad), healing herbs voor wondjes/hechting, heilwol, witte klei, wolvet en/of sheabutter.
  • Een wasemmer of tummytub, een babybadje kan ook maar geeft iets minder geborgenheid. Hoe dan ook zal je baby het waarschijnlijk fijn vinden om weer even helemaal omhuld te zijn met warm water. Kies zelf wanneer je je baby voor het eerst wilt (laten) wassen, het hoeft zeker niet perse de eerste dagen. 1 à 2 keer per week is doorgaans ruim voldoende. Na een flinke poepluier is het soms wel fijn om alles schoon te spoelen/wassen. Je kunt je baby ook altijd in je armen meenemen als je zelf onder de douche of in bad gaat, heerlijk bloot huid-op-huid. Dit laatste kan ook heel veel helpen als er problemen zijn met de borstvoeding. Gebruik liever geen zeep!
  • Een luieremmer of klein prullenbakje. Handig in de buurt van de verschoonplek zodat je wegwerpluiers, -billendoekjes of -luierinleggers meteen weg kunt gooien.

* BZC? Dit is de afkorting voor Baby Zindelijkheids Communicatie. Het overgrote deel van de baby’s over de hele wereld draagt namelijk helemaal geen luiers. Doordat de ouders veel dichtbij zijn leren ze snel de signalen van hun baby te herkennen wanneer die zijn behoefte wil doen. En andersom leert het babytje dat bij een bepaalde houding of geluidje het voor hem tijd is om de sluitspieren te ontspannen.

verzorging uitzet zwanger baby

Slapen:

  • Een co-sleeper (van Bednest bijvoorbeeld) of ruime en veilige plek in je bed, of een veilig babybedje met matras. Laat de baby altijd de eerste tijd bij je op de kamer slapen, zodat jullie elkaar kunnen horen en liefst ook voelen. Kies zelf wat je de prettigste manier vindt.
  • Hoeslakens voor eventueel de co-sleeper of het babybed.
  • Een lakentje en wollen of katoenen dekentje, om je baby mee toe te dekken. Wol helpt mee om de temperatuur te reguleren!
  • Een goed passende slaapzak; deze heb je niet meteen na de geboorte nodig, maar na een paar weken, wanneer je baby wat beweeglijker wordt in bed kan het handig zijn. Een slaapzak is lekker warm en je baby voelt zich er vaak extra geborgen in.
  • (Zout)kruik voor de kraamtijd; ook hoogzomer wordt je baby geboren uit een constant 37 graden warm badje en is het fijn om een kruik te gebruiken in bed. Je kan kruiken zolang gebruiken als je prettig vindt, ook na een aantal maanden kan het fijn zijn om een kruik in bed te leggen voor warmte.
  • Een geschikt schapenvachtje waar je kind op kan liggen, medicinaal gelooid, zonder chemische middelen en korte haren. Een schapenvacht helpt mee om de temperatuur te reguleren en zijn weerstand te verhogen! Ook fijn voor jou tijdens de zwangerschap om op te liggen. Krijgt ie meteen alvast jouw geur.
  • Een zachte katoenen draagdoek en eventueel een consult zodat je meteen precies weet hoe je hem gebruikt (is niet heel ingewikkeld en oefening baart al heel snel kunst!
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de kamer waar jullie slapen en schaf (als je die nog niet hebt) wat gifvrije en luchtzuiverende planten aan. En toch nog even verven? Kies dan voor een ecologische verf, van bijvoorbeeld Mommypaint.

https://www.ogreen.eu/nl/

dochter gaat slapen bed
Baby op komst

Vervoer:

  • Ga je de eerste periode de deur uit met de auto, zorg dan ook voor een goed baby-autostoeltje.
  • Een kinderwagen is in principe overbodig (tenzij je enorme rugklachten hebt) als je een of meerdere draagdoeken hebt. Wel kan zo’n wagen handig zijn om wat boodschappen in te vervoeren :-).
  • Een luiertas of luier-etui voor in je eigen tas. Om wat spulletjes voor je baby mee te kunnen nemen als je op pad gaat. Je hoeft natuurlijk geen weekendtas vol mee te zeulen elke keer, maar een paar luiers, wat doekjes en een hydrofiel zijn meestal praktisch om bij je te hebben. Een simpele katoenen draagtas/tote bag werkt ook prima (waar het natuurlijke kraampakket in zit bijv).

Overig producten voor de uitzet-lijst:

  • En denk ook aan tweedehands spulletjes, er is zoveel te vinden! Je kunt iets een nieuw leven geven door een likje (baby- en milieuvriendelijke) verf en prachtige spulletjes vinden met een verhaal om meteen wat karakter toe te voegen aan je baby uitzetlijst. Duurzaam en ook nog eens verantwoord!
  • En vergeet niet om minstens 2 maanden voor je uitgerekende datum te beginnen met coconnen en rust nemen om je voor te bereiden op de geboorte! Gun jezelf en de baby deze rust! Dit draagt bij aan een ontspannen geboorte! Lees hier meer tips voor een ontspannen thuisbevalling voor te bereiden.

Veel plezier met het uitzoeken van de producten op de uitzetlijst voor jou en je baby; we wensen jullie een mooie zwangerschap, een krachtige geboorte en prachtige kraamtijd toe!

Bekijk hier onze Bewuste Zwangerschapskalender met veel fijne tips per week dat je zwanger bent en hier de natuurlijke kraampakketten, cadeaupakketten en overige producten voor de Moeder en voor de Baby.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.