Hoeveel weken ben jij zwanger?

26 weken zwanger

Klein mensje met smaakpapillen & duizeligheid

In week 26 van je zwangerschap ontwikkelt je baby zijn of haar smaakpupillen en kun jij last hebben van duizeligheid en vocht vasthouden. Hoe gezond eet jij?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 26 en 27 weken zwanger bent zit je in je zevenentwintigste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 26 van je zwangerschap

Je baby weegt ongeveer 760-875 gram. Het wordt steeds meer een richtlijn, aangezien elke baby nu een andere groei doormaakt. Denk aan de grootte van een cantaloupe meloen.

Klein mensje

Als je 26 weken zwanger bent begint je baby begint steeds meer op een mensje te lijken. Zijn gezichtje vormt zich; wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn steeds duidelijker te herkennen. De ogen zijn gedeeltelijk geopend en de wimpers zijn er al. Zijn tanden kunnen zich vanaf nu gaan ontwikkelen onder het tandvlees en in de longen ontwikkelen zich de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen.

Longen en smaakpapillen

De longen worden klaargestoomd om zich straks te kunnen vullen met lucht en zijn hersenen groeien snel. Ook beginnen de smaakpapillen zich te ontwikkelen.

In week 26 van je zwangerschap verliest je baby langzaam een deel van zijn warme donshaartjes en de vingerafdrukken op zijn vingertoppen worden nu gevormd.

Jij in week 26 van je zwangerschap

Vocht vasthouden

Als jij vocht vasthoudt, probeer dan echt overdag te rusten. Tussen de middag rusten helpt je vochtbalans te herstellen en het helpt om overdag voldoende te plassen wat er weer voor zorgt dat je er ’s nachts minder vaak uit hoeft. En drink je voldoende (2-3 liter water) per dag en doe je genoeg goed zout op je eten? Dit is belangrijk voor je vochtbalans.

Duizeligheid

Ook kun je je misschien af en toe duizelig voelen of licht in je hoofd. De vaatwanden van je bloedvaten zijn verslapt, waardoor je bloed trager stroomt en je bloeddruk even kan zakken als je te snel opstaat. Ook hier geldt doe het rustig aan. Je lichaam is een meester in aangeven wat jij nodig hebt!

En oefen in het volgen van wat je lichaam aangeeft. Ook als het niet past bij het plannetje wat je op dat moment hebt. Dit is een goede voorbereiding voor de geboorte én het ouderschap. Overgave is het toverwoord.

Je buik

Je longen krijgen steeds minder ruimte en je middenrif verplaatst zich naar boven om ruimte te maken voor je kindje. Smeer je buik dagelijks in met een fijne olie tegen striae, sheabutter of arganolie.

Ook kan je baby tegen je blaas aandrukken waardoor je vaker het gevoel hebt dat je moet plassen. Sommige vrouwen krijgen een blaasontsteking. Zorg voor een gezonde blaas door o.a. veel water drinken, ondergoed van natuurlijk materiaal dragen, d-mannose, cranberrysap en probiotica. Bij een blaasontsteking kan kamille ook ondersteunen. En holistisch gezien, kun je ook naar emotionele factoren kijken. Blaasontsteking wordt o.a. gelinkt aan grenzen aangeven.

Je kan bij blaasontsteling ook een thee van komijn, koriander en venkel zetten. Je kunt hem o.a. inzetten bij een blaasontsteking, opgeblazen buik, tijdens de bevalling, in de kraamtijd en hij ondersteunt de borstvoeding. Maak de thee door gelijke delen komijn-, koriander-, en venkelzaadjes toe te voegen aan een kop heet water. Drink in de zwangerschap en kraamtijd niet meer dan twee koppen venkelthee per dag. Meer Ayurvedische tips lezen? Lees ze in het prachtige Holistische Zwangerschapsdagboek.

Je kunt ook last hebben van darmklachten zoals obstipatie of diarree, met aambeien tot gevolg. In beide gevallen is het belangrijk veel te drinken. Lees hier wat te doen bij obstipatie. Last van aambeien? Dan kan Hamamelis water verlichting geven.

Eten tijdens je zwangerschap

Eet voldoende eiwitten voor de groei van je kindje, eiwitten vind je in vlees, vis, zuivel, peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten) en noten. Zorg ook voor voldoende vitamines en mineralen zodat jij je fit blijft voelen. Je baby neemt precies wat die nodig heeft, de restjes zijn voor jou. Eet je ook superfoods? Lees hier welke je kan eten tijdens de zwangerschap.

Lees hier over gezond eten tijdens je zwangerschap.

Jouw moederbrein

Wist je dat jouw hersengolven net zoals je hartslag langzamer of sneller kunnen gaan? Dit hangt af van externe stimuli. Net zoals je hartslag langzamer is wanneer je slaapt en sneller is wanneer je rent of vrijt met je partner. Zo gaan ook jouw hersengolven langzamer of sneller. De hersengolven van zwangere vrouwen gaat automatisch wat langzamer en dit zorgt er voor dat je bewustzijn verandert en dat je gemakkelijk bij je gevoel en intuïtie kunt. Als je je hieraan kunt overgeven en dus echt uit je hoofd kunt gaan tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling dan kun je hier onwijs de vruchten van plukken. Wil je meer lezen over het moederbrein? Lees dan dit interessante artikel van traditioneel geboortewerker Joëlle Fauve over het moederbrein.

Mooie producten in deze periode

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 26 weken zwanger

Voorbereiden bevallingstas/vluchttas?

Het duurt nog wel een tijdje, maar het is misschien fijn om alvast een beeld te krijgen wat je straks in je bevaltas wilt stoppen en spullen te verzamelen. Het is fijn om vanaf week 30 alvast een aantal spullen klaar te hebben staan, zodat je er verder niet meer over hoeft na te denken.

Wat is fijn en handig voor in de bevaltas?

  • voedingsbh
  • fijne warme trui en onderkleding
  • een aantal T-shirts
  • een vestje of blouse (handig als je borstvoeding gaat geven)
  • loszittende (sport)broek en korte broek
  • slippers
  • toiletspullen
  • dingen die je op je gemak stellen, kaarsjes, bepaalde geur, foto’s, muziek
  • een knuffeltje met de geur van jou en je partner voor als je baby onverhoopt even bij je weg moet
  • mutsje van wol/zijde voor je baby
  • baby kleertjes maat 50 en 56
  • gezonde snack (energybar) en keltisch zeezout
  • netbroekjes (dit zijn onderbroekjes voor kraamverband, wasbare)
  • je eigen (biologische of wasbare) kraamverband
  • warme sokken/sloffen
  • geboorte affirmatiekaarten
  • geld
  • fototoestel evt. filmcamera
  • telefoonladers en telefoon
  • belangrijke papieren
  • maxi cosi

Geboortefotograaf

Wil jij de bevalling filmen of er foto’s van? Helemaal jouw keuze en waar jij je prettig bij voelt. Veel vrouwen vinden het heel waardevol voor de verwerking en ook om later nog dit magische moment te herbeleven. Kies iemand waar jij je prettig bij voelt. Op de lijst met geboortewerkers kun je fijne fotografen bij jou in de regio vinden.

Schrijfopdracht: Week 26

Veel vrouwen ervaren tijdens de bevalling alsof ze in een soort ‘hypnose’ zijn, een bubbel waarin het lijkt dat je in een hele andere wereld bent. Tijd en omgeving vallen weg en je bent puur en alleen bezig met het proces in het moment. Hoe zou je willen dat de omgeving en de personen daaromheen zijn? Hoe wens je dat de mensen resoneren met jou die in de geboorteruimte zijn? De ruimte kan warm zijn met gedimd licht en de mensen praten zachtjes. Wil je dat er foto’s en video’s gemaakt worden of wil je niet gestoord worden? Bedenk wat het fijnste zou zijn op dat moment. Hoe kan de omgeving het beste helpen om in zo’n staat te komen en te blijven? 

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


25 weken zwanger 27 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips