Hoeveel weken ben jij zwanger?

7 weken zwanger

Zwemvliesjes en extra ijzer

In week 7 van je zwangerschap heeft de embryo zwemvliesjes en zul jij misschien behoefte hebben aan extra ijzer. Heb jij je al laten testen op eventuele tekorten?

Wekelijks een update in je mail ontvangen?

Meld je hier aan

Als je tussen de 7 en 8 weken zwanger bent, zit je in je achtste zwangerschapsweek. 

Je baby in week 7 van je zwangerschap

Het embryo is ondertussen 10.000 keer zo groot als op het moment van bevruchting. Wonderlijk toch? Het ontwikkelt zich dus in een bijna onvoorstelbaar hoog tempo. 

Snelle ontwikkeling

De ongeboren vrucht begint ook steeds meer op een mensje te lijken. In deze week vormen zich bijvoorbeeld de armen en benen van je baby. En de handjes beginnen ook vorm te krijgen, ze lijken nog op zwemvliesjes. Het embryo heeft nu ook al neusgaatjes, zonder dat het kan ruiken. Daarnaast beginnen de mond en tong van je baby zich te ontwikkelen. Ook zitten de nieren van je baby nu op de juiste plek en zal je baby binnenkort urine gaan produceren. Wat ook leuk is om te weten is dat vanaf deze week het embryo een reflex reactie kan hebben op aanraking. 

Kwetsbaar

Jouw baby ontwikkelt zich nu heel snel en is daardoor extra kwetsbaar. Zorg dat je in deze periode extra veel rust neemt en let op een gezonde leefstijl, zodat het geen schadelijke stoffen binnen krijgt.

Zorgen om een miskraam zie je in deze periode veel. Zorgen geven echter stress en kunnen een negatieve invloed hebben. Gemiddeld 1 op de 9 vrouwen krijgt een miskraam en dit is meestal gevolg van een aanlegfout. Jij hebt hier dus weinig invloed op. Zorg goed voor jezelf en heb vertrouwen in jouw lichaam; meer kun je niet doen om het te voorkomen.

Onschuldig bloedverlies

Schrik ook niet direct van bloedverlies. Dit komt best vaak voor en kan onschuldig zijn. Er kan bijvoorbeeld een bloedvaatje knappen, waardoor je wat druppels bloed verliest. Overleg het altijd even met je verloskundige.

Mooie producten in deze periode

 25,95 44,30
 35,00 60,00
 19,50
 33,00 60,00

Jij in week 7 van je zwangerschap

De placenta maakt veel zwangerschapshormonen aan, wat voor (ochtend)misselijkheid kan zorgen. Meestal zal dit in het tweede trimester minder worden. Vaak is dit een uiting van een disbalans in je lichaam. Je lijf zegt dat het extra zorg nodig heeft. Gember, vitamine B6 of Okinawa Mineralen kunnen helpen, maar ook bijvoorbeeld acupunctuur en homeopathie. Lees hier voedings- en andere tips die je misselijkheid kunnen wegnemen.  

Zwangerschapscravings

In deze periode kan je vreetbuien krijgen en trek krijgen in ‘ongewone dingen’. Zwangerschapscravings zijn uiting van de veranderingen in je lichaam en het werk van hormonen. Ook kun je een afkeer van bepaalde geuren hebben. Lees hier over wat zwangerschapscravings je kunnen vertellen over tekorten in je voeding.

Borst veranderingen

Doordat er meer bloedvaten komen in je borsten, kunnen deze gaan tintelen en zwaarder gaan voelen. De areola is de pigmenthoudende ring rondom de tepel en deze kan in de zwangerschap donkerder worden. Net als de zwangerschapsstreep (de linea nigra) kunnen deze donkere stukjes op jouw lichaam de weg wijzen voor de baby, mocht je voor de “breast crawl” kiezen na de geboorte. De baby initieert dan zelf de borstvoeding en onder andere de zwangerschapsstreep en de donkere tepels fungeren dan als wegwijzers naar de melk.

Bloedvolume toename

Doordat je meer bloed aanmaakt, kan je lichaam ook extra ijzer nodig hebben. Voldoende ijzer is zeker belangrijk, maar deze bezorgdheid komt vooral voort uit de verkeerde interpretatie van je hemoglobinegehalte dat omlaag gaat tijdens de zwangerschap. Dat jouw hemoglobine gehalte omlaag gaat, dat is normaal en laat eigenlijk zien dat jouw lichaam precies doet wat het moet doen. Hoe komt het dat je hemoglobine gehalte omlaag gaat? Jouw bloed bestaat uit plasma en uit bloedcellen. En tijdens de zwangerschap krijg je maar liefst 50% meer bloed! Het plasmagehalte gaat sneller omhoog dan de rode bloedcellen, dus vanzelf ontstaat daar een verschil. Dit is een goed teken! 

Mocht je toch op je ijzer willen letten dan zijn noten, abrikozen, bladgroente en peulvruchten, die veel ijzer bevatten, goed om te eten. Je zou ook een natuurlijk ijzersupplement kunnen nemen. Beter geen andere ijzersupplementen, want deze kunnen obstipatie veroorzaken.

Overige zwangerschapssymptomen

Andere symptomen die je regelmatig hoort zijn in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkrampen, bloedverlies na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Veel symptomen hebben een reden en krijg je niet zomaar. Veel symptomen zijn een uiting van bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen of emotionele problemen. Schakel een (natuur)arts in om jou met je klachten te ondersteunen. Aan veel zwangerschapskwaaltjes is iets te doen zoals bijvoorbeeld misselijkheid, lees hier natuurlijke tips.

Gezond eten tijdens je zwangerschap

Hoe gezond eet je al? Het is zo essentieel om je baby goede eetgewoonten mee te geven en gezond te eten om je baby een optimaal gezonde ontwikkeling te geven in de buik. Wees lief voor jezelf en doe wat jij kan doen om je voedingspatroon zo gezond mogelijk te maken.

Voorbereiding & natuurlijke tips rondom 7 weken zwanger

Overige zwangerschapssymptomen

Andere symptomen die regelmatig gehoord zijn in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkrampen, bloedverlies na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Veel symptomen hebben een reden en krijg je niet zomaar. Veel symptomen zijn een uiting van bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen of emotionele problemen. Schakel een (natuur)arts in om jou met je klachten te ondersteunen.

Gezond eten tijdens je zwangerschap

Hoe gezond eet je al? Het is zo essentieel om je baby goede eetgewoonten mee te geven en gezond te eten om je baby een optimaal gezonde ontwikkeling te geven in de buik. Wees lief voor jezelf en doe wat jij kan doen om je voedingspatroon zo gezond mogelijk te maken. Lees hier meer over gezond eten tijdens je zwangerschap.

Echo

Wil je een echo doen? Doe ‘m dan pas bij 12 weken (tenzij er specifieke redenen voor zijn om de echo eerder te doen), zodat jij en je baby geen onnodige stress hoeven te ervaren. Daarbij is het mogelijke effect van resonantie op ontwikkeling van de baby onvoldoende onderzocht. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een echo.

Bekkenbodemoefeningen

Je zou nu al kunnen beginnen met bekkenbodem oefeningen. Je bekkenbodem wordt aardig wat uitgerekt als straks de baby zich meer naar beneden gaat bewegen naarmate je dichterbij de geboorte komt. Een gezonde bekkenbodem heeft een goede spierspanning maar ook voldoende elasticiteit, wat straks ook de bewegingen van het hoofdje van de baby stimuleert en het stimuleert ook de zenuw receptoren in de yoni.

Schrijfopdracht: Zwangerschap Week 7

Tijdens de zwangerschap kan je de tijd nemen om naar je leven te kijken en te bedenken hoe het eruit gaat zien als er straks (nog) een kindje is. In wat voor een wereld wil je dat jouw kindje opgroeit? Wat zijn de waarden van deze wereld? Hoe is werk, familie, wonen en vrije tijd georganiseerd? Schrijf en droom.

Schrijven werkt helend!

Elke week stellen wij een vraag als startpunt voor een bewust en diepgaand dagboek voor je zwangerschap.

Lees meer


6 weken zwanger 8 weken zwanger

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips