Een Natuurlijke Keizersnede (ook wel Gentle Sectio genoemd)

De natuurlijke keizersnede is eigenlijk geen juiste benaming, want een keizersnede is uiteraard verre van natuurlijk. Het is een fikse ingreep, vanwege medisch ingrijpen. Of je er nou bewust voor kiest of niet. Bij een keizersnede heb je ook de keuze om het ‘gentle’ te doen. We geven in dit artikel wat achtergrond informatie over deze ‘natuurlijke’ keizersnede en 6 tips om de keizersnede zo positief mogelijk te laten verlopen, waarin jouw keuze centraal staat.

Gentle Sectio

Wat is een gentle sectio precies? De natuurlijke keizersnede is een keizersnede waarbij de moeder mee kan kijken met de geboorte van haar kind, de snede nauwer wordt gemaakt om de vagina na te bootsen en de baby langzamer uit de buik wordt gehaald. Het lichaam van de baby krijgt zo meer druk op de longen waardoor zijn longen beter ontplooid kunnen worden. Door middel van een ‘raampje’ in het laken of door het laken te laten zakken kun je je baby dus uit je buik geboren zien worden. Je kunt ook je kindje zelf uit de buik laten klimmen.

Ook kan het licht op de ok tijdelijk gedimd worden en is er extra focus op huid-op-huid contact waarbij je baby direct bij je komt liggen. En is er de mogelijkheid om bij een goede start de check up pas op de afdeling te doen zodat jullie eerst kunnen focussen op dat belangrijke eerste uur. Er wordt toegewerkt naar de ideale situatie om je baby dat eerste uur bij jou te laten drinken. Ook wordt de operatiekamer warmer gemaakt zodat je baby bij jou op de borst kan blijven liggen terwijl jij wordt gehecht/dichtgemaakt. Zo hoeven moeder en baby niet te worden gescheiden en staat niets het oh zo belangrijke (andere) hechtingsproces in de weg..:-)

Voorbereiding op een keizersnede

Je bent zwanger en mogelijk al op heel veel voorbereid: de baby-uitzet, een goede zwangerschapscursus, etcetera. Maar aan de voorbereiding op een eventuele keizersnede heb je waarschijnlijk niet gedacht, tenzij je hier bewust voor kiest van te voren.

Als je wilt weten welke mogelijkheden er zijn als je te maken krijgt met een keizersnede, dan kan het fijn zijn om te weten dat je daarin ook bewuste keuzes kan maken. In Nederland is 1 op de 6 bevallingen een keizersnede (waarvan de helft geplande en de andere helft een spoedkeizersnede). Of je nou wel of niet bewust kiest voor een keizersnede, we omschrijven hieronder tips om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

6 tips voor een positieve keizersnede

Wat zijn de ingrediënten voor een positieve keizersnede ervaring? Welke keuzes kun je maken? We delen 6 elementen voor een positieve ervaring:

1 Kennis is kracht!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is als aanstaande ouders belangrijk je goed voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap tijdens de zwangerschap. De connectie tussen je fysieke en mentale gesteldheid speelt daar ook een belangrijke rol in. Door je vooraf goed te laten informeren, weet je hoe jij de regie in handen kunt houden tijdens de bevalling en in de periode daarna. Een goede voorbereiding geeft je rust en vertrouwen.

2 De rol van je partner

Je partner is je supporter en je rots in de branding tijdens en na je bevalling. (S)He knows you better than anyone! Elkaar kunnen aanvoelen en ondersteunen in het geboorteproces. Hoe mooi is het, dat jullie dit samen mogen beleven? Bespreek dus goed van tevoren je wensen en zorgen, zodat je partner je hier goed in kan ondersteunen.

3 Bespreek de mogelijkheden

Neem tijd om te onderzoeken wat je wensen zijn rondom de keizersnede. Wil je graag direct huid-op-huid contact en is de wens voor een gentle sectio sterk aanwezig? Bespreek met je ziekenhuis of dit mogelijk is. Kan dit niet in je huidige ziekenhuis, dan is het wellicht wel mogelijk bij een ziekenhuis tien minuten verderop. Verdiep je in de mogelijkheden van het ziekenhuis, er zijn tegenwoordig ziekenhuizen die standaard een gentle sectio toepassen en steeds meer ziekenhuizen die deze mogelijkheid bieden.

4 Kies je geboortewerker bewust

Kies de juiste geboortewerkers die je kunnen ondersteunen in het geboorteproces. Heb je wellicht zorgen over de keizersnede? Vind je het een spannende ingreep? Begrijpelijk. Zoek de juiste geboortewerkers die je kunnen ondersteunen hierin. Wellicht kan je een doula of een andere geboortewerker inschakelen voor extra ondersteuning. Bekijk onze lijst met bewuste geboortewerkers.

5 Creëer je eigen bubbel

Creëer je eigen bubbel waarin je heerlijk kunt ontspannen. Een keizersnede is een zware buikoperatie en daarom duurt het herstel vaak langer dan bij een vaginale bevalling. Het is belangrijk om tools in te zetten waardoor je volledig kunt ontspannen. Neem bijvoorbeeld gerust een heerlijke geurspray mee naar het ziekenhuis en zet je favoriete playlist op om even te kunnen ontspannen.

6 Herstel

Bereid je voor op het herstel. De eerste weken kan het zijn dat je zelf nog niet mobiel genoeg bent om je dagelijkse taken op te pakken. Vraag om hulp en accepteer ook alle hulp die je ontvangt. Neem je tijd voor het herstel. Reken op 6 – 9 maanden herstel, zowel fysiek als mentaal. Zo heb je er op langere termijn profijt van. Laat jezelf in deze periode extra verwennen en schaf producten aan die daaraan bijdragen. Een goede natuurlijke olie om je buikwond mee in te smeren en arnica druppels dragen bij aan het herstel. Ook goede vitaminen en mineralen.

vrouw met arganolie na keizersnede
Pipet met arganolie voor herstel

Dit artikel schreven we samen met Sanya van de Keizersnede Club. Een platform voor vrouwen. Zij helpt zwangere vrouwen met een goede voorbereiding op de keizersnede en moeders met het herstel – zowel fysiek als mentaal – na de keizersnede.

We zijn ook bezig met het samenstellen van een fijn geboorte- en herstelpakket  met biologische arganolie, een geurspray Rock Your Night, Arnica druppels van Bonusan en daarbij het e-book Herstel na de keizersnede. Binnenkort verkrijgbaar als voordelig pakket. Update: nu beschikbaar! Bekijk en bestel ‘m hier.

Sanya ~ De Keizersnede Club

Veelgestelde vragen over een keizersnede

Wat kunnen redenen zijn voor een keizersnede?

Een keizersnede is nodig als een vaginale bevalling niet kan of gevaarlijk is voor jou of je baby. Redenen voor ingrijpen kunnen bijvoorbeeld zijn: stuitligging, als de ontsluiting niet vordert en als de placenta ligt voor de uitgang van de baarmoeder. In sommige situaties kun je zelf kiezen wat je wilt: een keizersnede of een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld als jouw baby in een stuitligging ligt.

Ook kun je bewust kiezen voor een keizersnede. Een reden kan zijn dat je op ziet tegen een vaginale bevalling of dat je een medische indicatie hebt en het een prettig idee vindt om het proces niet aan te gaan.

Hoe lang blijf je in het ziekenhuis?

Je blijft minstens 48 uur in het ziekenhuis. Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Soms is dit nog langer tot 5 dagen.

Wat moet ik mee naar het ziekenhuis?

Wanneer je bevalt met een keizersnede weet je dat je mogelijk een paar dagen daar verblijft. Hier een overzicht van wat je mee kan nemen naar het ziekenhuis bij een keizersnede:

  • Fijn nachthemd, borstvoedingsbh of borstvoedingshemd
  • Warme pantoffels en badjas
  • Extra fijn zittende kleding, ondergoed voor jezelf en de baby
  • Tijdschriften, boeken
  • Je eigen toiletspullen
  • Biologisch kraamverband (dat reguliere plastic verband van ziekenhuis wil je liever niet tussen je benen)
  • Cordring (babyvriendelijk en duurzaam alternatief voor de plastic navelklem)
  • Geurspray (natuurlijke essentiële olie)
  • Arganolie voor je litteken
  • Arnica druppels voor herstel
  • Multivitaminen zwangerschap en lactatie

Twijfel of zorgen over de keizersnede?

Wat de reden ook mag zijn, de keizersnede is een bevalling. Daarom is het belangrijk om je ook voor te bereiden op de keizersnede. Heb je twijfels en of zorgen over de keuze rondom de keizersnede, neem dan contact op met  je gynaecoloog. Samen met de gynaecoloog kun jij de mogelijkheden bespreken voor je bevalling en neem dan de bovenstaande tips ter overweging.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.