Vitamine K en D worden al jaren lang direct na de bevalling standaard aan je baby gegeven. Waarvoor dienen deze twee vitamines en is het wel écht nodig je baby aanvullende vitamines te geven? Wij doken erin!

Advies vitamine k en d

Laten we beginnen met te kijken welk advies er wordt gegeven en waarom. Er wordt standaard geadviseerd om vitamine K aan je baby te geven, omdat je baby een ‘tekort’ heeft aan vitamine K en je baby pas na 3 maanden zelf vitamine K aan kan maken. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij een goede bloedstolling. Geef je volledige borstvoeding? Dan moet je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geven. In flesvoeding zit al vitamine k toegevoegd. Dit onderzoek pleit ook voor het geven van vitamine k.

Baby’s (en kinderen tot 4 jaar) krijgen het advies om ook extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk onvoldoende uit hun voeding en uit het zonlicht halen. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

Kritische blik op extra vitamine inname

Er zijn echter ook andere geluiden van onder andere de kritische verloskundige en verloskundige Sarah Wickham, die zich afvragen hoe het mogelijk is dat je baby zelf te weinig vitamine k aanmaakt, zo perfect als de natuurlijk in elkaar zit. En ten opzichte van wie hebben babies een tekort? Als alle babies worden geboren met een laag gehalte, dan is dat dus de biologische norm. ‘Een ‘te laag’ vitaminegehalte bij baby’s is hetzelfde als beweren dat alle baby’s een te groot hoofd hebben bij geboorte’, zegt Sarah Wickam.

Daarbij is het risico op een bloeding bij een baby is zeer klein: 1 op de 10.000 tot 1 op de 25.000. En, zo zegt de kritische verloskundige: ‘deze ontstaat niet ‘spontaan’ vanuit een gezonde situatie. Bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties is er een geringe kans op bloedingen.

Daarnaast is er onderzoek geweest dat concludeerde ‘dat sommige baby’s die de diagnose ‘bloeding’ kregen, als gevolg van een vitamine K-tekort, eigenlijk een bloeding hadden door een onderliggende cholestatische ziekte.

Wat vitamine D betreft worden babies te weinig mee naar buiten genomen en hebben vrouwen te weinig vitamine D in de borstvoeding waardoor babies inderdaad een tekort binnen krijgen. Het bijslikken van vitamine D hoeft daarvoor niet de enige oplossing te zijn. Darmfloraspecialiste De Groene Vrouw legt duidelijk uit waarom je liever nog niet met bijvoeding (want dat zijn de druppels hoe je het ook wendt of keert) begint: ‘Voortijdig iets anders in je baby stoppen dan moedermelk kan het beschermlaagje in de darmen beschadigen.’

Je kunt je dus afvragen of het toedienen van extra vitaminen echt nodig is en er is eigenlijk veel meer onderzoek nodig om de gevolgen te ontdekken die ontstaan als je gezonde baby’s een stof geeft die ze niet nodig hebben.

Wat ons in ieder geval belangrijk lijkt is dat je zelf de risico’s inschat en jezelf voldoende informeert en een weloverwogen keuze kan maken.

groene kool natuurlijke vitaminen

Natuurlijke bronnen vitamine K en D

Je kunt je baby ook aan meer vitamine K en D helpen door zelf te zorgen voor ruim voldoende aanmaak. Dit doe je door tijdens je zwangerschap en je borstvoedingsperiode veel te eten waar het in zit. Vitamine K zit bijvoorbeeld veel in groene groente, met als stip bovenaan: boerenkool, spinazie en broccoli. Maar ook in fruit, melkproducten, eieren en vlees.

Vitamine D zit in vette vis, vlees en eieren. Daarnaast kan onze huid vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht.

Zorg dus als moeder voor een voldoende vitamine D en K, al tijdens de zwangerschap; je kunt je bloed hierop laten testen. Ook is het belangrijk dat je baby voldoende vette achtermelk binnenkrijgt, waarin de vetoplosbare vitaminen aanwezig zijn. Dit krijgt het door borstvoeding te geven op vraag en aanbod en als het veel voedingen per 24 uur binnen krijgt.

En neem je baby veel mee naar buiten (zonder sunblock, maar uiteraard niet in de felle zon) zodat je baby ook zelf vitamine D kan aanmaken.

En wil je toch je baby extra vitamine K en D geven in die eerste tijd, neem dan een 100% natuurlijk supplement, zoals Vitamine K&D van Orthica, Vitamine D druppels van Bonusan of vitamine druppels van Laveen.

Wanneer en hoeveel vitamine K en D geef je aan je baby?

Tot op heden lijkt het zo te zijn dat een hoge concentratie vitamine K en D bij pasgeborenen, zoals standaard wordt geadviseerd, geen nadelige gevolgen heeft, behalve het mogelijk beschadigen van het beschermlaagje in de darmen. Echter zal hier nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

Het is belangrijk dat je eerlijke informatie krijgt en er dan zelf een weloverwogen beslissing over kan maken of je je baby vitamine K en D wilt toedienen. Bespreek je wensen omtrent vitamine K en D vooraf met je verloskundige of gynaecoloog. Zodat je zelf als ouders een goede afweging van de risico’s kunt maken. Je kan er ook voor kiezen om alleen vitamine K of alleen vitamine D te geven, afhankelijk van jullie situatie en behoefte.

Het algemeen advies in Nederland is om alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, of je nu fles- of borstvoeding geeft.

Voor vitamine K geldt het advies als je borstvoeding geeft, dat je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geeft. De hoeveelheid druppels staan in de bijsluiter.

Welke druppels?

Er zijn veel verschillend vitamine D en K druppels voor je baby. De synthetische varianten koop je over het algemeen bij de apotheek of drogist. Vaak bevatten deze suikers of andere toevoegingen, deze zijn absoluut overbodig en mogelijk schadelijk voor je gevoelige baby. Wij adviseren uiteraard een zo natuurlijk mogelijke variant, omdat deze beter door je lichaam worden opgenomen. In onze webshop bieden we dus alleen de beste en natuurlijke varianten.

Esmarel Gasman

Esmarel is eigenaar van Dalalou, ervaringsdeskundige in baren x 2 en geboortecoach (Relaxed Bevallen Vanuit Regie). Daarnaast heeft ze een rijke ervaring op het gebied van sociale en creatieve beroepen en is ze initiatiefnemer van Find Your Voice ~ Birthmovement.

11 tips voor een ontspannen geboorte ontvangen?

We delen graag de 11 meest waardevolle 'geheimen' met je om een zachte geboorte te ervaren, zoals spiraling, een open mond, geluid maken en vertrouwen.

Ja, ik ontvang gratis de 11 tips
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.